Novosti
EPIDEMIJA NE POPUŠTA

Rigoroznija kontrola proslava,
moguća i obveza nošenja
maski u zatvorenom
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
Pripremaju se i preporuke za ples * Ministar Beroš: Hrvatska pokazuje kako je moguće živjeti s koronavirusom

Epidemija koronavirusa ne popušta, ukupno je 91 novi slučaj zaraze zabilježen u Hrvatskoj u 24 sata, jedna je osoba umrla, a tri su na respiratoru, izvijestio je u četvrtak Stožer civilne zaštite RH. U samoizolaciji je 4410 osoba. Najviše novooboljelih dolazi iz Zagreba, a iz Istre je stigla i vijest da je zaražen kirurg Opće bolnice Pula.



OBŽ: Pet novih

Na području Osječko-baranjske županije pet je novih slučajeva zaraze. Jedna je novooboljela osoba iz Osijeka, jedna iz Višnjevca, a tri iz Đakova, gdje je od pojave virusa ukupno oboljelo 180 osoba. Ukupan broj pozitivnih na području županije sada je 259, izvijestio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije. U KBC-u Osijek hospitalizirana su 24 pacijenta, jedan više nego dan prije, a jedan je pacijent na respiratoru. U samoizolaciji su 724 osobe.


Pet je novozaraženih koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji, potvrdio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Županijskog stožera civilne zaštite ravnatelj županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković. "Epidemiološka situacija postaje još složenija, sad se već bilježe prvi pozitivni kontakti osoba koje su bile na privatnom okupljanju. S tog događaja dosad imamo već 33-34 osobe na razini Hrvatske koje su pozitivne", rekao je Cvitković. Riječ je o svadbi koja nije održana u Brodsko-posavskoj županiji.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji tri su nove pozitivne osobe - iz Županje, Cerne i Borova. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivna su dva zdravstvena djelatnika (dvije medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji je iz sustava zdravstva 38 radnika (4 liječnika, 28 medicinskih sestara/tehničara i 6 nezdravstvenih radnika).


Nacionalni stožer priprema nove mjere za suzbijanje širenja virusa, među kojima bi mogla biti preporuka za nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru. Također, najavljena je mogućnost uvođenja 14-dnevne karantene za putnike koji dolaze iz Srbije i BiH, s obzirom na to da su novi val širenja koronavirusa izazvali upravo slučajevi uvezeni iz tih zemalja. Razmatraju se i strože mjere za svadbe i slična slavlja i okupljanja. Organizatori će vjerojatno morati stožeru civilne zaštite dostaviti osobne podatke sudionika takvih skupova te će, iako broj onih koji smiju doći vjerojatno neće biti smanjivan, civilna zaštita morati organizirati nadzor. HZJZ će preporučiti i da se na tim okupljanjima pleše samo s osobom s kojom ste došli na proslavu.


U Hrvatskoj su 136. dana od pojave koronavirusa 934 aktivna bolesnika, među kojima je 91 na bolničkom liječenju te četiri na respiratoru, a prosječna dob oboljelih je 48 godina, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade. Dosad je testirano 88.235 osoba, a njih 3325 bilo je pozitivno. Postotak pozitivnih u odnosu prema ukupnom broju testiranih iznosi 3,77 posto. Dosad se oporavilo 2277 osoba. "Od početka ovog dijela vala pojavilo se nekoliko žarišta. Uz Đakovo i Zagreb, veći broj oboljelih bilježimo u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji", rekao je Beroš. Najviše uvezenih slučajeva dolazi iz Srbije, 30 oboljelih i 44 kontakta, iz BiH je 12 oboljelih i 10 kontakata, a iz Slovenije 10 oboljelih i 5 kontakata. "U protekla dva tjedna susrećemo se s novim izazovima, unosom zaraze iz susjednih zemalja, povećanim brojem zaraženih u noćnim klubovima i na obiteljskim i ostalim okupljanjima", kazao je Beroš.
12 ambulanti

Kao odgovor na to obavlja se pojačani nadzor u noćnim klubovima, koji već daje rezultate, a revidiraju se i preporuke HZJZ-a za privatna i javna okupljanja. Beroš je ustvrdio da Hrvatska, prateći situaciju u svijetu i zemljama gdje se epidemiološka situacija pogoršava, osigurava pravovremenu reakciju na koronavirus. "Hrvatska pokazuje kako je relativno normalno moguće živjeti s koronavirusom, otvorenim granicama i nastavkom gospodarske aktivnosti. No to zahtijeva dodatni oprez u ponašanju pojedinaca, povećanu brigu oko higijene i dezinfekcije, fizičku udaljenost i odgovorno ponašanje u svakom trenutku", poručio je. U usporedbi s ostalim zemljama Europe, s 81 slučajem na 100.000 stanovnika i dalje smo među državama s najpovoljnijom epidemiološkom slikom, ustvrdio je. Beroš je napomenuo kako je ponovno od prošlog tjedna organizirano 12 COVID ambulanti pri domovima zdravlja u pojedinim gradovima i županijama. Bolnice su pozvane, dodao je, organizirati se tako da osiguraju redovite posjete roditelja bolesnoj djeci, vodeći računa o dobi djece i trajanju liječenja. U većini bolnica od početka koronakrize omogućen je 24-satni boravak roditelja uz djecu.

Vlada je na sjednici preraspodjelom proračunskih sredstava osigurala 30 milijuna kuna za podmirenje troškova mobiliziranih pravnih osoba i operativnih snaga civilne zaštite za uspostavu karantene i izvanbolničkog smještaja te za potporu rada karantena, a u kontekstu suzbijanja epidemije COVID-19.


Hina/D.Pejić
U BiH ČAK 215 NOVIH SLUČAJEVA
U Bosni i Hercegovini u četvrtak je potvrđeno novih 215 slučajeva zaraze koronavirusom, a pet je osoba u 24 sata preminulo zbog zdravstvenih komplikacija prouzročenih zarazom. Entitetski zavodi za javno zdravstvo priopćili su kako su u bolničkim laboratorijima testirali 1860 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena u 110 osoba s područja Federacije BiH te u 105 iz Republike Srpske. Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković potvrdio je kako su u tom entitetu zabrinuti zbog naglog rasta broja zaraženih, jer je njihov broj sada veći od broja oporavljenih. "Ako se nastavi rast broja zaraženih, možemo očekivati težu epidemiološku situaciju, što će dodatno opteretiti zdravstveni sustav", kazao je Zeljković lokalnim medijima.
UGOSTITELJI: SVADBE SU SIGURNE ZA SVE
Nacionalna udruga ugostitelja u priopćenju za javnost je podržala sve dosadašnje odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite vezane uz privatna i javna događanja te poziva sve članove udruge i subjekte uključene u organizaciju takvih događaja na dosljednu provedbu mjera i pridržavanje preporuka. "Svadbene svečanosti i eventi sigurni su za uzvanike, kao i za naše zaposlenike, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera. Svaki tjedan u Hrvatskoj se održava više od 300 svadbenih svečanosti i velik broj evenata bez ikakvog problema. Naši članovi okupljeni u sekciji cateringa organiziraju poslovanje u skladu s preporukama, iznimno su posvećeni sigurnosti uzvanika, kao i svojih zaposlenika. S obzirom na velik broj subjekata i ljudi zaposlenih u segmentu industrije koji je posvećen svadbama i eventima, podržavamo svaku mjeru koja će pomoći očuvanju tih radnih mjesta", rekao je Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.
Najčitanije iz rubrike