Sport
PREDSJEDNIK HRVATSKOG GIMNASTIČKOG SAVEZA U SLAVONIJI

Možnik: Uvjeti loši, a zanimanje golemo
Objavljeno 10. srpnja, 2020.
Već desetak dana novoizabrani predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Marijo Možnik obilazi klubove diljem Hrvatske. Na red je tako došla i Slavonija. Nekadašnji reprezentativac i bivši prvak Europe na preči posjetio je Požegu, Slavonski Brod, Đakovo, prije toga i Viroviticu, Vukovar, Beli Manastir, Valpovo, dakako i Osijek, kao jedan od hrvatskih gimnastičkih centara, gdje je obišao oba gimnastička centra - Inovu gim, na Zelenom polju, i Sokol centar, a na Srednjoškolskom igralištu posjetio je i članice KRSG-a Rondo, kao i drugi klub ritmičke gimnastike u gradu, KRG Osijek. Dakako, tijekom njegovih srpanjskih obilazaka Slavonije nisu svi klubovi bili aktivni, pa se negdje mogao družiti s mladim gimnastičarima i gimnastičarkama, a negdje je samo obišao dvorane, odnosno mjesta gdje mladi Slavonci i Slavonke treniraju gimnastiku, i odradio "radne sastanke" s vodstvom klubova i trenerima.


- Glavni cilj moga obilaska, osim, kako se to kaže, snimanja stanja na terenu, jest dobiti informaciju iz svih naših sredina kako bismo izradili strategiju hrvatske gimnastike za sljedeće osmogodišnje razdoblje. Aktualna strategija završava ove godine, tako da je to iznimno važan dokument i zadaća našeg saveza - pričao je Možnik analizirajući ono što je zatekao u slavonskim gimnastičkim klubovima.


- Infrastruktura, osim u najvećim centrima, poput Osijeka, iznimno je loša. Jako puno klubova ne samo što nema vlastitu dvoranu nego i trenira u školskim dvoranama, gdje je nedovoljan broj termina, i većina naših klubova nema uvjete za rad u vrhunskoj gimnastici. Ne mislim pri tome samo na infrastrukturu nego i na kadare. Zato smo u tom dijelu već pokrenuli edukaciju pri Hrvatskom institutu za kineziologiju, cilj nam je u kratkom vremenu pokrenuti licenciranje trenera i dalje ih educirati. Tu svakako važnu ulogu vidim u ljudima koji su dosad trenirali i stvarali sve naše istaknute reprezentativce.


Kako ne bi samo o lošim stvarima, Možnik je istaknuo i nešto pozitivno za gimnastiku.
- Nevjerojatno je zanimanje za gimnastiku i to me veseli. U nekim sredinama, s obzirom na nepostojanje uvjeta, gotovo postoje liste čekanja. Znači, baza postoji. Sada je važno stvoriti sustav u kojem ćemo svakom darovitom djetetu omogućiti nastavak kvalitetnog treniranja pod nadzorom kvalitetnih i školovanih trenera - rekao nam je predsjednik HGS-a. K.Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana