Regija
HAJKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Odgojiteljice dječjeg vrtića izložene uvredama i blaćenju
Objavljeno 10. srpnja, 2020.
Poruke u stilu “treba vas sve potamaniti” uistinu su gnusne. Naš grad, vrtić i ove žene to ne zaslužuju, poručuju roditelji

Vezani članci

NESPORAZUM U KOMUNIKACIJI?

Maleni Šimun u rujnu će ipak krenuti u vrtić

ŽUPANJA - Zaposlenice Dječjeg vrtića "Maslačak" u Županji proživljavaju teške dane. Odgojiteljice, uz koje su odrasle i odrastaju generacije županjske i djece iz okolnih naselja, kojima su one bile i ostale njihove najdraže tete, na društvenim su mrežama i portalima izložene teškim uvredama, blaćenju, zastrašujućim porukama mržnje, ali i prijetnjama.Sve je krenulo prošlog petka nakon što je objavljena lista djece s pravom upisa u redoviti (10-satni) program za sljedeću pedagošku godinu. Na nju nije uvršten 2,5-godišnji Šimun Stojanović, dječak rođen s brojnim malformacijama, o kojemu smo već puno puta pisali. Čim je vidjela listu, majka se slomila i emotivno reagirala, snimila je i na društvenim mrežama objavila 11-minutni video sa sinom u blizini dječjeg vrtića. Uslijedile su brojne reakcije i vrlo ružni komentari na račun vrtića i njegovih zaposlenika te gradske uprave. U vrtiću žale što majka nije prvo kontaktirala ravnateljicu niti tražila pojašnjenje i službeno rješenje u kojemu su, naknadno je doznala, navedene mogućnosti koje im vrtić nudi.

Prilagodba nužna
Ravnateljica Terezija Nemetz odmah nam je pojasnila da je odbijen zahtjev roditelja za redoviti 10-satni program, ali je predložena prilagodba i postupno uvođenje djeteta u vrtić. Komisija je pregledala svu dokumentaciju i ponudila takvo rješenje kako bi svi skupa vidjeli što je najbolje za malog Šimuna. Sve je, kaže, rađeno na dobrobit djeteta s obzirom na teški operativni zahvat koji je prošao i činjenicu da je jasličke dobi i još uvijek jako emotivno vezan uz majku. Tako će se upoznati s njegovim potrebama, načinom obavljanja kateterizacije i svime potrebnim za što ugodniji boravak u vrtiću. Zaključke komisije, u kojoj je i zdravstveni voditelj, potvrdilo je i Odgojiteljsko vijeće vrtića.

- Jako mi žao i teško što naš kolektiv posljednjih dana doživljava velike neugodnosti. Cijelo vrijeme smo bili uz Šimuna, pratili što se događa u Americi i ovo nas je stvarno jako rastužilo i razočaralo i svi smo potreseni. Sve će proći, ali žal ostaje jer ovakvo nešto nikada nismo doživjeli - ustvrdila je. Ravnateljica napominje da svake godine imaju djecu s teškoćama u razvoju. Cijeli se kolektiv maksimalno trudi da se, unatoč brojkama koje su daleko iznad državnog pedagoškog standarda, djeca s poteškoćama uspješno integriraju u skupine. Tako će, uvjerena je, biti i sa Šimunom, koji će, kaže, zasigurno biti omiljen među djecom.

Pogreška u koracima
U našu je redakciju stigao i mail u kojemu županjski roditelji daju potporu djelatnicima vrtića.

"Strašno je ovih dana gledati objave po društvenim mrežama, pljuvanje po Županji, našem vrtiću i tetama. Poruke u stilu ‘treba vas sve potamaniti‘ uistinu su gnusne i vrijeđaju sve nas. Naš vrtić i ove žene to ne zaslužuju", poručuju.

Dodaju da su jako sretni što Šimun od jeseni kreće u vrtić, mali je heroj osvojio srca cijele Hrvatske i Županjci će mu, poručuju, i dalje biti potpora u borbi za ozdravljenje. Žale zbog nesporazuma u komunikaciji i vjeruju da nitko nije imao loše namjere; svjesni su da se majka bori za svoje dijete, ali smatraju da se problem prvo trebalo pokušati riješiti razgovorom, a ne na društvenim mrežama. "Danima svjedočimo tome kako ih netko, tko te žene uopće ne poznaje, pljuje, vrijeđa i sipa otrov po društvenim mrežama. Ogorčeni smo i jako nam je žao što ovo proživljavaju", zaključuju roditelji.

Gradonačelnik Županje Davor Miličević poručuje da će Grad voditi računa o Šimunu, roditeljima biti na raspolaganju i uvijek pomoći i financijski i u bilo kojem drugom obliku. "Od 1. rujna Šimun kreće u vrtić, i kao čovjek, roditelj i kao gradonačelnik želim mu da se što prije prilagodi, uspješno oporavi i nakon nove operacije koja ga očekuje da uživa u djetinjstvu i igri sa svojim vršnjacima", kazao je.

Na objede i negativne komentare nije se želio osvrtati zaključivši da se danas, nažalost, mnogi hrane samo lošim vijestima i drago mu je što se u ovom slučaju pokazalo da ono što je prvo objavljeno ipak nije bilo točno.

Marija Lešić Omerović
“OVIH SE DANA OSJEĆAM JAKO LOŠE...”
Da proživljavaju možda i najteže dane u karijeri, svjedoči i objava jedne od odgojiteljica. Nakon 35 godina staža doživjela je, kaže, da im se poručuje kako ih treba “sravniti sa zemljom”, da su “dno dna”... “Ovih se dana osjećam jako loše nakon komentara o mojoj struci, mojim kolegicama, mom vrtiću, mom drugom domu. Svake godine imam djecu s teškoćama u razvoju i dajem se bezuvjetno... Ali čemu se i kome se opravdavati?” pita se ona. Dobila je potporu brojnih sugrađana i zahvalnih roditelja, uz poruke da mogu biti ponosne na sebe, na svoj posao kojemu se maksimalno daju s tolikom ljubavlju i požrtvovnošću.
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike