Svijet
SRBIJA

U beogradskim prosvjedima najmanje 36 ozlijeđenih, postupak protiv 25 osoba
Objavljeno 9. srpnja, 2020.

BEOGRAD) - Tijekom šestosatnog prosvjeda u središtu Beograda u srijedu navečer ozlijeđeno je najmanje 36 policajaca i prosvjednika, koliko ih evidentirala beogradska Hitna služba, a među lakše ozlijeđenima je i nekoliko novinara.

Liječnica Hitne službe Ivana Stefanović rekla je Radio-televiziji Srbije da je ozlijeđeno 19 policajaca i 17 demonstranata, ali da "nema teških trauma".

Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u srijedu kasno navečer da je ozlijeđeno 10 policajca, te da su jednom od njih u naguravanju na stubištu polomljene obje noge.

Prema izvješćima beogradskih medija, u prosvjedima u srijedu navečer u središtu Beograda policija je ozlijedila i nekoliko novinara, koji su se uredno legitimirali.

U prosvjedima dan ranije, u utorak navečer, u sukobima prosvjednika i policije u središtu Beograda ozlijeđeno je 43 policajca i 17 prosvjednika, spaljeno pet policijskih vozila, a 23 osobe su uhićene.

Na ulicama je u četvrtak tijekom prijepodneva uobičajena situacija, a djelatnici komunalnih službi otklanjaju posljedice sinoćnjih sukoba i popravljaju oštećenja na komunalnoj mreži.
 

Pokrenut prekršajni i kazneni postupak protiv 25 osoba

Vezano uz prosvjede posljednje dvije večeri Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je u četvrtak da je sada prekršajno i kazneno procesuirano 25 osoba, među kojima je "više njih zbog sumnje da su počinili kaznena djela izazivanje opće opasnosti i nasilničko ponašanje".

Tužiteljstvo u priopćenju napominje kako ti podaci "nisu konačni" jer je u tijeku identificiranje i drugih osumnjičenih i za kaznena djela i za prekršaje protiv javnog reda i mira.

U tom tužiteljstvu danas se očekuje saslušanje nekoliko osumnjičenih za kaznena djela počinjena tijekom višesatnih prosvjeda 6. srpnja u središtu Beograda, a započeti su i prekršajni postupci, ali nije precizirano o koliko je slučajeva riječ.

Snimke policijske brutalnosti na društvenim mrežama

Društvenim mrežama tjekom noći i danas dijele se video-snimke eksplicitne brutalnosti policije u središtu Beograda i Novog Sada, uz otvorene sumnje i tvrdnje da su među prosvjednike "ubačeni" i pripadnici navijačkih skupina te provokatora koji su izazivali policiju na reagiranje palicama, suzavcem i šok bombama.

Iz Ureda pučkog pravobranitelja ranije je priopćeno da je pokretnuta kontrola postupanja pripadnika MUP-a tijekom prosvjeda, uz najavu da će danas kontrolirati rad službenih osoba na čija su postupanja pri intervenciji policije zadržane osobe imale pritužbe.

Prosvjedi u središtu Beograda počeli su u utorak navečer mirno, potaknuti najavom srbijanskog predsjednika o ponovnom uvođenju policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije, a prerasli su u sukobe nakon što je jedna skupina prosvjednika nasilno ušla u predvorje zgrade srbijanskog parlamenta.

U srijedu su, uoči prosvjeda, oko Skupštine, ureda predsjednika Republike i javnih zgrada u središtu srbijanske prijestolnice bile raspoređene dodatne snage policije i žandarmerije, te postrojbe s konjima i psima.

Predsjednik Aleksandar Vučić danas je, iz zrakoplova s puta u Pariz, na istagramu objavio poruku da će "država pobijediti".

"Molim sve naše ljude u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima da se ne suprotstavljaju batinašima, jer to ćemo raditi mi kao država, radit ćemo i pobijedit ćemo", navodi se u Vučićevoj poruci, objavljenoj na Instagramu @buducnostsrbijeav.

(Hina)

Možda ste propustili...

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

ŠEF UN-A ZA KLIMU: POTREBNI SU SNAŽNIJI NACIONALNI PLANOVI

Imamo još samo dvije godine za spas planeta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana