Regija
NA ODVOZU OTPADA RADI ŽENA

Lucija Vrbanić bez problema obavlja i “muške” poslove
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
Kako bi prehranila sebe i 10-godišnju kćer, Lucija ne bira poslove i ništa joj nije teško
BELI MANASTIR

Kada su, prije nekoliko dana, Belomanastirci uz svoje obiteljske domove vidjeli kamion za skupljanje otpada i djelatnike koji do kamiona dovoze kante i njihov sadržaj ubacuju u ‘‘kamionsku utrobu‘‘, prilično su se iznenadili. Ne zbog toga što im netko prazni kante s otpadom, nego stoga što to čini - žena. Dio građana taj je trenutak ‘‘ovjekovječio‘‘, pa se na društvenim mrežama mogla vidjeti zanimljiva fotografija plavokose žene uz kamion i kantu. Riječ je o Luciji Vrbanić, 34-godišnjoj samohranoj majci iz Belog Manastira (u koji je došla prije 20-ak godina iz Osijeka jer joj je otac u Belom Manastiru dobio posao). Lucija je završila srednju trgovačku školu, a do sada je obavljala razne poslove.

- Svašta sam radila, odlazila u sezonu, najviše u pekarnama, ali uvijek na određeno vrijeme. Prije tri godine zaposlila sam se u Baranjskoj čistoći i od tada mi je bolje - počinje priču, nastavljajući kako je odmah rekla da neće bježati od posla. Čistila je ulice, sadila cvijeće, radila na odlagalištu... i naposljetku - praznila kante.

- Ustala sam u 5 sati, obavila jutarnji ‘ritual‘ i nešto prije šest došla do kamiona. Dečki su bili iznenađeni što je došla žena. Krenuli smo belomanastirskim ulicama, a na redu su bile žute kante s plastikom. Privukla sam prvu kantu, stavila u podizač koji ju diže do spremnika i istrese. Kantu sam potom vratila natrag i tako nekoliko stotina puta - prisjeća se Lucija prvog radnog dana na ovom poslu. Tvrdi kako joj posao nije bio težak, a zamjera samo što pojedinci u žutu kantu odlažu sve drugo samo ne plastiku. Kaže kako je pražnjenje kanti bio svojevrsni eksperiment, ali kako će, ako joj tako bude naloženo, bez problema s tim poslom nastaviti. U ovom je trenutku na godišnjem odmoru (bez obzira na to, odazvala se našem pozivu na razgovor i došla u sjedište tvrtke), a nakon godišnjeg vidjet će hoće li i dalje biti upraviteljica mobilnog reciklažnog dvorišta.

- Doista mi je svejedno što radim. Nikada nisam ni jedan posao odbila, ne vidim uopće u čemu je problem. Dokazala sam da žene sve mogu raditi. Važno mi je da za svoj rad primam plaću kako bih mogla prehraniti sebe i desetogodišnju kćerkicu, uplatiti odlazak na ljetovanje i slično. Znam da će biti različitih komentara, ali to me ne zanima - kaže, dodajući kako je u Baranjskoj čistoći iznimno zadovoljna. A njome je pak zadovoljan direktor tvrtke Damir Paulić. Osobno joj je predložio eksperiment sa ženom na odvozu otpada, što je Lucija bez razmišljanja prihvatila.

- Lucija je rekla kako je spremna na sve, što se pokazalo točnim. Prošla je različita radna mjesta, od klasičnih do voditeljice mobilnog reciklažnog dvorišta. Razgovarali smo o tome da pokuša obavljati i ovaj posao, na što je pristala - kaže Paulić.

Ivica Getto
6

žena je u posljednje vrijeme dobilo mogućnost zarađivati za život zaposlivši se u Baranjskoj čistoći
Žene neke ‘’muške’’ poslove rade kvalitetnije
Paulić naglašava kako je žena na skupljanju otpada ovdje novina, ali ne i u razvijenim zemljama. Cijela priča krenula je stoga što u bliskoj budućnosti planira da cijela tvrtka krene u proširenje radnog dana. “EU je pokazao volju za uvođenjem 6-satnog radnog vremena, pa zašto mi ne bismo mogli raditi dva puta po 6 sati dnevno (svaka smjena druga ekipa), posebice na poslovima koji se moraju redovito obavljati”, razmišlja Paulić. Dodaje da žene neke “muške” poslove obavljaju kvalitetnije od muškaraca. Stoga je u posljednje vrijeme zaposlio šest žena...
Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura