Regija
POST FESTUM IZBORA NA RUBU 4. IZBORNE JEDINICE

Slobodna Vlast birala vlast - pobijedio HDZ s 24 glasa
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
Slobodanci su najviše preferencijalnih glasova, njih 14, dali Ivanu Anušiću, HDZ
SLOBODNA VLAST

U njihovu selu "završava" četvrta izborna jedinica i "počinje" peta, no i na prošlonedjeljnom festivalu demokracije, unatoč tome što su rubni i što je "bitan svaki glas", nisu se našli ni u jednom rokovniku neke političke stranke ili kakva kandidata s izborne liste. A oni su vlast, Slobodna Vlast, kako im se selo, na čuđenje mnogih, zove, a naziv mu se povezuje s vremenom Turaka na ovim prostorima, kada je to područje bilo od njih svojevrsna slobodna zona. Tu - gdje prema posljednjem popisu, iz 2011., službeno živi samo 189 duša, no realno ih je sada, potvrdio je i načelnik općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka, još manje, ukupno su 123 birača, a na ovim izborima izlaznost im je bila 41,46 posto - glasačko je pravo iskoristio 51 Slobodanac.

Slobodna Vlast glasala je u društvenom domu, a gdje je većina birača, njih 24, povjerenje dala HDZ-u. Slijedi Domovinski pokret s 11 osvojenih glasova, Restart koalicija osvojila je šest, a HNS i HSS braće Radić pet glasova Slobodanaca. Most i Živi zid u Slobodnoj Vlasti osvojili su po jedan glas. Za preostalih čak 11 lista Slobodanci uopće nisu pokazali zanimanje, pa ni za hit na ovim izborima - platformu Možemo. Najviše preferencijalnih glasova - 14, Slobodanci su dali Ivanu Anušiću, nositelju HDZ-ove liste za 4. izbornu jedinicu. "Ivan Anušić jedini se u kampanji bio najavio da će posjetiti Slobodnu Vlast, obići radove na društvenom domu i lokaciju Vračica, no koronavirus sve je otkazao", kaže Tidlačka.

I dok se rade postizborne analize, tu, u Slobodnoj Vlasti, podaleko od Banskih dvora i Sabora, nastavljena je uobičajena svakodnevica, naslonjena uglavnom na poljoprivredu i državnu cestu D38, koja ovaj rubni kutak IV. izborne jedinice spaja s Požeštinom, u V. izbornoj jedinici. Promet njome ni dandanas nije gust, cesta u ovom slučaju nije donijela novi život, tek vodi u iduće selo, prvo požeškog kraja s te strane, u Imrijevce, pa dalje, do Požege. Tko zna, možda u Slobodnu Vlast jednom dovede i visoke predstavnike - vlasti. Da vide kako je živjeti kao Slobodanac.

Suzana Župan
Na Ovčari je glasalo - osam birača
Zbog malobrojnosti stanovništva sustav malih brojeva na izborima vrijedi i za druga sela na području Općine Levanjska Varoš, ujedno najnenaseljenijeg dijela Đakovštine. Tako je na Ovčari, gdje živi nešto više od 20 duša, na izbore izišlo njih osam. Glasali su u jednoj dvorani do crkve, na području tamošnjeg svetišta. Pet ih je dalo glas HDZ-u, a troje Škori... U Ratkovu Dolu, što ima 30-ak mještana, na izbore je izišlo njih dvanaestero, glasajući u malom društvenom domu. Osmero ih je dalo glas HDZ-u, troje Restart koaliciji, jedan Mostu. Dok nisu imali dom, Ratkodoljani su glasali u jednoj privatnoj kuhinji u selu...

Inače, u ovoj općini nema mjesnih odbora; načelnik Slavko Tidlačka kaže da nisu potrebni u ovakvim općinama. “U njima se ljudi samo posvađaju, a nitko ništa u tim mjesnim odborima ne radi. Stoga sve radi Općina”, kaže varoški načelnik Slavko Tidlačka.
izlaznost
OD 123 BIRAČA

GLASALO IH JE

41,46 POSTO
Najčitanije iz rubrike