Osijek
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Oporba zamjera što maturanti
nisu dobili financijsku nagradu
Objavljeno 8. srpnja, 2020.
Trebali ste ukinuti naknade članovima nadzornih odbora i ta sredstva preusmjeriti mladima - rekla je Sanda Pašuld

Oporba i vladajući u nekoliko su se navrata dobro "dokačili" za cijelog trajanja današnje, 29. sjednice Gradskog vijeća.

Iako se očekivalo da će pitanje povećanja prihoda Unikoma, i to s pozicije gospodarenja otpadom, biti šlager tema, dijelom su ipak tu titulu preuzeli maturanti, odnosno odluka gradskih vlasti da se ove godine najboljim maturantima uskrati novčana nagrada zbog koronakrize i preusmjere sredstva poduzetnicima. Na to je reagirala HDZ-ova Sanda Pašuld (pozivajući se na objavljeni tekst u Glasu Slavonije), držeći kako se time neopravdano uskraćuju najbolji mladi sugrađani.

U rujnu rebalans
- Umjesto toga trebali ste ukinuti naknade članovima nadzornih odbora i ta sredstva preusmjeriti mladima - rekla je Pašuld. Odgovor je dala dogradonačelnica Žana Gamoš, koja obrazlaže kako nije bilo jednostavno donijeti mjere, ali u danom trenutku prioritet je bilo sačuvati radna mjesta. Za rujan se najavljuje rebalans gradskog proračuna, i prema sadašnjem tempu punjenja proračuna čini se kako će biti prostora za povratak odluke o dodjeli nagradnog iznosa ovogodišnjim maturantima.

Kako se na ovoj sjednici raspravljalo i o izvješćima o poslovanju gradskih trgovačkih društava, opetovano se ponavljalo pitanje svrhovitosti nadzornih odbora. Vijećnik Milan Opačak (HDZ) tako apostrofira tvrtku Osječki sajam čijih šest uposlenih nadziru tri člana NO-a.

A kako je izvijestio Tomislav Krolo, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo grada Osijek, ukupno gledajući, trgovačka društva u suvlasništvu Grada Osijeka, njih ukupno 11, prošle su godine ostvarila rast prihoda od sedam posto (pratio ih je i rast rashoda od šest posto), a netorezultat je dobit u iznosu od 1,7 milijuna kuna. Na to mu je oporbeni HDZ replicirao kako se iz gradskog proračuna neprestano povećavaju subvencije prema tim tvrtkama koje ta sredstva koriste za pokrivanje "poslovnih minusa".

Potom se tražilo obrazloženje za porast prihoda koje je Unikom ostvario tijekom prošle godine, riječ je od devet milijuna kuna s pozicije gospodarenja otpadom.

Davor Vić, direktor Unikoma, podsjetio je kako je odlukom Vlade RH početkom 2018. godine stupila nova zakonska regulativa po kojoj se otpad naplaćuje prema predanoj količini, te da cijena mora biti takva da ima paušalni dio (minimalna cijena javne usluge) i varijabilni dio koji građani plaćaju sukladno tome koliko otpada predaju.

Poslovanje Unikoma
- Tijekom prošle godine sve smo radili sukladno zakonu i ovo su financijski pokazatelji toga. Usporedba prihoda iz 2018. i 2019. godine na osnovi gospodarenja otpadom je nemoguća. U prošloj godini imali smo 4857 novih korisnika, obratile su nam se i pojedine općine (Vuka) za koje radimo odvoz otpada. Kod pravnih osoba smo s 22.908 računa, koliko smo imali 2018. godine, narasli na 25.484, i to je generiralo novih 2,5 milijuna kuna prihoda. No, zaključno, rezultat toga prihoda je suma ponašanja svakog našeg pojedinačnog korisnika, njih je više od 52 tisuće u obračunskom razdoblju u 2019. godini - obrazložio je Vić.

Razgovaralo se i o visini paušala - 34,47 kuna (s PDV-om) u tu cijenu, obrazlaže Vić, korisniku je omogućeno da preda što manje miješanog komunalnog otpada, uz odvoz plastike i papira, te na tjednoj bazi i biorazgradivog otpada. U tu je cijenu uračunano i pravo na odlaganje u reciklažna dvorišta, kao i troškovi sustava u kojemu Unikom dokazuje da je odradio uslugu odvoza, naposljetku i pravo da se jednom godišnje svakom od korisnika odveze glomazni otpad.

Od ostalih pitanja vijećnika izdvajamo ono Viktora Škare (Biraj bolje), koji se zanimao kako to da je Rade Šerbedžija, kao deklarirani Jugoslaven, dobio priliku nastupati na otvorenju Osječkog ljeta kulture. Dogradonačelnica Gamoš je odgovorila kako "živimo u modernom i urbanom gradu, koji se trudi prednjačiti u svojoj otvorenosti".

Dario Kuštro
DAVOR VIĆ SE ISPRIČAO ŽELJKU BIOČIĆU
U trenutku obrazlaganja iznosa računa “prije” i “poslije”, a htijući dati konkretan primjer, Davor Vić počeo je iznositi račune vijećnika Željka Biočića (HDZ) koji je za govornicom prozivao Unikom. Kada je vidio u kojem smjeru ide ovo obrazloženje, odmah je reagirao Željko Požega, predsjednik Gradskog vijeća i prekinuo Vića, upozorivši ga da krši odredbe Opće uredbe o zaštiti podataka. Reagirali su i iz HDZ-ovih klupa te zatražili stanku. Nakon povratka za govornicu Vić se ispričao Biočiću, ne priječivši mu da poduzme sve što je potrebno ako drži da je povrijedio njegovu privatnost.
SLUNJSKI NIJE KRIV
Vijećnika Vedrana Novokmeta (Desno) zanimala je sudbina podignute kaznene prijave Grada Osijeka protiv Dražena Slunjskog, pročelnika Upravnog odjela za urbanizam. Odgovarajući na to pitanje, dogradonačelnik Piližota je izvijestio kako je kaznena prijava odbačena.
Iz proračuna se neprestano povećavaju subvencije gradskim tvrtkama koje tako pokrivaju poslovne minuse
Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike