Dome slatki dome
SAVJET PRIJE GODIŠNJEG ODMORA

Vrijeme je za pregled vanjskog dijela kuće
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
Nema bržeg i boljeg načina da unesete vedrinu ljeta i svjetlost sunca u svoj dom od savršeno očišćenih prozora

Uz dolazak ljeta uvijek se veže planiranje odmora, ali bitno je prije toga pripremiti i vlastiti dom. Osim tradicionalnog čišćenja kuće, postoji i nekoliko bitnih stvari koje morate provjeriti u svom domaćinstvu.

Kad se dobro obavi, čišćenje kuće jedno je od najvećih zadovoljstava. Ne samo da se lagano uklapa u dragocjeno obiteljsko vrijeme nego i konačni rezultati daju obitelji osjećaj zadovoljstva, sigurnosti i brižnosti. Nema veće dobrodošlice od one kad se vratimo u mirisno-svježi čisti dom sa sagovima bez mrlja, blistavim prozorima i blještavim posuđem.

Dobro prozračite sve prostorije u domu i pregledajte u kakvom su stanju ventilatori i klima-uređaji. Zamijenite filtar u klima-uređaju ako je to potrebno i tako ga pripremite na dobar način za češće korištenje tijekom ljeta. Ako želite uštedjeti novac, onda možete i sami očistiti klima-uređaj tako što skinete poklopac s njega, izvadite filtar i operete ga pod mlakom vodom. To će pomoći pri uklanjanju velike količine prašine koja može biti štetna za zdravlje.

Provjerite sistem odvodnje i drenaže oko kuće. Ako niste dugo vremena obraćali pozornost na sustav odvodnje oko kuće, sada je savršeno vrijeme da provjerite sve moguće kvarove i curenja. Najbolje bi bilo da za takve stvari pitate stručnjake kako biste bili sigurni da je problem odgovarajuće riješen. Ako se duže vrijeme drenažni sustav ostavlja bez nadzora, takva voda može postati toksična te je potrebno čišćenju pokloniti više pozornosti.

Pregledajte vanjski dio kuće. Koliko god je važna unutrašnjost, potrebno je veliku pozornost obratiti i na vanjski dio, pogotovo na krov. Samo takvim pregledom možete otkriti zapravo koji su problemi eventualno nastajali tijekom zime. Nakon pregleda krova to isto napravite i s dimnjakom te pozovite dimnjačare da ga očiste i pripreme za novu upotrebu.

Operite prozore. Nema bržeg i boljeg načina da unesete vedrinu ljeta i svjetlost sunca u dom od savršeno očišćenih prozora. Temeljno operite prozore izvana i iznutra, a ako ne želite koristiti kemijska sredstva, napravite mješavinu vode i octa.
Jasminka Knežević
Očistiti oluke
Nakon što završite provjeru unutrašnjosti i vanjskog dijela kuće, vrijeme je da to napravite i s olucima i uvjerite se da nisu začepljeni. Međutim, čišćenje oluka je komplicirano tako da bi bilo najbolje potražiti stručnu pomoć. Ipak, ako se sami odlučite upustiti u tu avanturu, potrebno je imati rukavice i ne zaboravite staviti i masku za lice. Najbrži način za čišćenje kuće sigurno je onaj kada se uključi što više ukućana. Svatko neka se pozabavi jednom prostorijom, a neke sigurne zadatke možete povjeriti i djeci – kao što je slaganje i brisanje prašine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna