Dome slatki dome
LOBELIJA

Plavi cvjetni sag za balkone i terase
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
Lobelija je biljka koja se često koristi za sezonsko uređenje balkona i terasa. Lako se razmnožava i vegetativno. Da biste to učinili, jedan od izboja treba posuti zemljom i zalijevati. Nakon 10 dana na njemu se formiraju korijeni. Tada se može odvojiti od glavne biljke i presaditi. Lobeliju možete čuvati u kući do proljeća. Nije osobito zahtjevna, glavno je da je tlo propusno i dobro drenirano.


Biljke se sade prilično gusto. Obratite posebnu pozornost na zalijevanje. Tlo ne bi trebalo presušiti. Tijekom cvatnje lobelija dobro reagira na gnojenje kalijevim sulfatom. Kada lobelija počne cvjetati, cvatnju možete produžiti dramatično rezanjem biljke na razini od 5 do 7 cm od tla. Lobelija počinje formirati izdanke i cvjeta ponovno za 15-20 dana. Dakle, cvjetanje se može postići do kasne jeseni. Lobelija cvjeta tijekom cijelog ljeta, uz rezidbu i uklanjanje ocvalih cvjetova, na sunčanom će mjestu biti lijepa do kasne jeseni. Tijekom sezone lobeliju treba redovito zalijevati, pazeći da se zemlja u balkonskoj kutiji nikada ne osuši. Lobelija zahtijeva sunčani položaj. Tijekom dugotrajne kiše biljka gubi svoje ukrasne kvalitete (cvjetovi se uništavaju). Supstrat u kojem raste lobelija nikada se ne bi trebao osušiti, ali biljke ne mogu „stajati“ u vodi, pa prilikom sadnje u loncima ne smijete zaboraviti na drenažu.


Od početka cvatnje lobeliju treba prihranjivati tekućim gnojivom. Puzave sorte imaju stabljiku koja pada dužine 30-40 cm, u nekih sorata i malo više, a grmolike, tj. obične, narastu do visine 10-20 cm s jednostavnim ili duplim cvatom u nijansama plave te plave s unutrašnjosti bijele boje, ružičastom, crvene i bijele boje cvate do zime. Predivni cvijet vrlo je često vidljiv u gotovo svim kamenjarima, gredicama ili obrubima. Isto tako lobelija je predivna i kao pokrivač tla, a puzave vrste izvrsne su za cvjetne posude, viseće cvjetnjake i u kamenjarima dok „padaju“ preko kamenja. J.Kn.
Možda ste propustili...

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna