Novosti
SUĐENJE

Izmjena optužnice za Fimi mediju
Objavljeno 7. srpnja, 2020.
Dopunom financijsko-knjigovodstvenog vještačenja i tehničkom izmjenom optužnice u utorak je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno ponovljeno suđenje Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi media.

Zamjenica ravnateljice Uskoka u izmijenjenom je činjeničnom opisu optužnice precizirala iznos nepripadajuće imovinske koristi bivšeg premijera i njegove nekadašnje stranke. Izmijenjeni je opis usklađen s dosadašnjim tijekom dokaznog postupka, što uključuje i navode o nepripadajućoj imovinskoj koristi iz prve nepravomoćne presude, a koju je Vrhovni sud 2015. ukinuo.

Prema izmijenjenom činjeničnom opisu, Uskok tereti Sanadera da je sebi pribavio 15,2 milijuna kuna, a HDZ se tereti za pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi od 24,2 milijuna kuna. Tužiteljstvo je zatražilo da se Sanaderu i HDZ-u ti iznosi oduzmu, a budući da se optuženici moraju očitovati o izmjenama optužnice, suđenje je odgođeno za 17. srpnja.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici, formalno je krenuo iz početka krajem siječnja, a posljednjih mjeseci rasprave se nisu održavale zbog epidemije i potresa. Svi optuženici odbacuju krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud. Ponovljeno suđenje, koje je počelo još 2016., prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u srpnju 2018., kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu. I on je više puta odgađao rasprave zbog svog zdravstvenog stanja. Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader je u svojoj obrani u veljači kazao da nije zaradio na Fimi mediji. Uz Sanadera, koji je prethodno u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora, i stranku, kažnjenu s pet milijuna kuna, na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Vlade i stranke Ratko Maček. H
Možda ste propustili...

NA PODRUČJU ŽUPANIJE SEDAM AKTIVNIH SLUČAJEVA

Osmi dan bez zaraženih u VPŽ

ISPITIVANJE JAVNOG MNIJENJA CRO DEMOSKOP

Većina građana vjeruje u ovu vladu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SLAVONAC NASTRADAO U BEJRUTSKOJ EKSPLOZIJI

Pomorac Branko Pavošević iz Tenje teško ozlijeđen u eksploziji amonijevog nitrata stigao kući

2

POPIS POLJOPRIVREDE USRED EPIDEMIJE

Počinje velika inventura sela

3

STOŽER: NA KORONAVIRUS 14 NOVOPOZITIVNIH OSOBA

Preminula 81-godišnjakinja iz Đakova