Novosti
IZBORI U ŽARIŠTU KORONAVIRUSA

Sabor se osmjehuje i gradonačelniku Đakova
Objavljeno 8. srpnja, 2020.
Mandarić i Vinković i na ovim izborima odmjerili su snage, prvi je dobio 1393 preferencijalna glasa, a drugi samo 421

Kao i u ostatku 4. izborne jedinice, HDZ je pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima odnio i u Đakovu, s gotovo preslikanim rezultatom u njoj na grad - 44,03, odnosno 43,37 posto glasova. Potvrda je to HDZ-ove gradske vlasti, koja je tu stranku vratila na čelo grada na lokalnim izborima 2017., nakon punih 16 godina, s tadašnjim izbornim debitantom i kandidatom za gradonačelnika Marinom Mandarićem.

On je te, 2017., godine pobijedio izbornog "teškaša" koji je išao po peti gradonačelnički mandat, Zorana Vinkovića, tada kandidata koalicije Srcem za Đakovo, a iza kojeg je bilo i iskustvo saborskog zastupnika iz redova HDSSB-a. I tri godine poslije obojica su se, na izborima 5. srpnja, okušala u političkoj snazi - Mandarić kao 9. na listi HDZ-a, a Vinković 3. na HNS-ovoj listi koju je predvodio Ivan Vrdoljak. Dok je Mandarić dobio 1393 preferencijalna glasa, čime je, nakon Ivana Anušića, drugi po iskazanom povjerenju Đakovčana (33,57 %), Vinković je dobio 421 glas. Obojici su to jasni putokazi za dalje, no, očito, u različitim smjerovima. S obzirom na to da je HDZ u 4. izbornoj jedinici osvojio osam mandata te pomicanjem imena na listi, otvara se mogućnost da se i Mandariću otvore vrata Sabora, pa se Đakovu time opet smiješi mogućnost gradonačelnika zastupnika.

Mandarić kaže kako je zadovoljan izbornim rezultatom i time što su, dodaje, njegove sugrađanke i sugrađani prepoznali "ono što čini u posljednje tri godine kako bi imali što kvalitetnije uvjete života". Podsjeća i na važnost prepoznavanja vertikalne suradnje Grada, Županije i države. "Brojni su projekti realizirani upravo zahvaljujući njoj, puno ih je koji su započeti ili u fazi pripreme. Govorimo o višemilijunskim investicijama", kaže Mandarić. Uz sugrađane, kaže, raduje ga što su i stanovnici Đakovštine prepoznali odgovornost i snagu te opcije. "Neću iznevjeriti njihovo povjerenje", poručuje Mandarić, čiji je grad prije 15-ak dana postao žarište koronavirusa, pa su za Đakovom nikada specifičniji izbori, s rekordnim brojem, 360, birača koji su htjeli glasati i u samoizolaciji. Gradsko izborno povjerenstvo se sa svim biračkim odborima našlo pred velikim izazovom, kao i onim obilaska COVID-om zaraženih glasača.

Na 36 redovitih i dva posebna biračka mjesta glasači su s maskom, rukavicama, vlastitom kemijskom olovkom na području Đakova ostvarili izlaznost od 42,41 posto; Restart koalicija osvojila je 16,64, Domovinski pokret 16,54, Most 7,66, a HNS 6,14 posto glasova. Uz sadašnjeg i bivšeg gradonačelnika, na izbornim listama bilo je još 20 Đakovčana, od veterana do novih imena. Josip Matkov (Restart koalicija) dobio je 502 preferencijalna glasa, pretekavši i Vinkovića, a Marta Soldo (Domovinski pokret), novo ime, osvojila ih je 266.

Mandariću su ovi izbori i jak vjetar u leđa za lokalne, 2021. Kaže da ide po drugi gradonačelnički mandat. "Ne mijenjajmo nešto što valja, osigurajmo realizaciju započetih projekata", najavljuje.

Suzana Župan
GIP: Izbori bez ijedne primjedbe
“U ovoj kriznoj situaciji odradili smo maksimum. Ni na jednom biračkom mjestu nismo imali primjedbi ni promatrača ni člana odbora. Apsolutno regularno provedeni izbori!” kaže predsjednica GIP-a Melita Tomaković. Dodaje da je glasovalo 80 posto glasača u samoizolaciji koji su izrazili želju za time. “Onih 20 posto fizički se nije moglo stići obići”, dodaje Tomaković. Na vrijeme su zamijenjeni svi u biračkim odborima koji su odustali zbog virusa. Ponavljanja neće biti ni na jednom biračkom mjestu.
Marin Mandarić

gradonačelnik Đakova

Na lokalnim izborima 2021. ići ćemo po novi, drugi gradonačelnički mandat u Đakovu. Ne mijenjajmo nešto što valja, osigurajmo realizaciju započetih projekata na području našeg grada.
Možda ste propustili...