Regija
PROJEKT “ČUVARICA BAŠTINE U SRCU BIZOVCA”

Za kuriju 2,5 milijun kuna
Objavljeno 8. srpnja, 2020.
U obnovljenoj kuriji Bizovac će dobiti knjižnicu, galeriju, etnozbirke...
BIZOVAC - Na prigodnoj svečanosti održanoj prošlog mjeseca u velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić uručio je načelniku općine Bizovac Srećku Vukoviću ugovor o nepovratnom financiranju projekta u okviru Poziva ITU Urbane aglomeracije Osijek pod nazivom "Čuvarica baštine u srcu Bizovca".Kako doznajemo, riječ je o jednom od najvećih projekata na području općine Bizovac posljednjih godina u sklopu kojeg se planira izvesti rekonstrukcija i opremanje najpoznatijeg zaštićenog kulturnog dobra bizovačkog dvorca Normann-Prandau. Intenzitet potpore kojim će se financirati projekt iznosi nepovratnih 2.550.000 kuna ukupno prihvatljivih troškova.

- Projektom je predviđena obnova i opremanje dvorca Normann u cilju stvaranja integriranog kulturno-turističkog proizvoda, odnosno prostora za prezentaciju i interpretaciju kulturne baštine općine Bizovac kakav ovoj općini već dugo nedostaje. Provedbom projekta "Čuvarica baštine u srcu Bizovca" Općina će osnažiti svoj kulturni i turistički potencijal i svoju atraktivnost. Uz nositelja, Općinu Bizovac, partner na projektu je i Turistička zajednica općine, a predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci - rekao nam je načelnik općine Bizovac, Srećko Vuković.

 

Bizovčani podsjećaju da je dvorac Normann u Bizovcu, iako je pregrađivan u više mahova, do danas očuvao osobine stila i vremena u kojemu je nastao. Dugo godina koristio se kao osnovna škola, sve dok nije sagrađena nova školska zgrada na mjestu perivoja i vrta dvorca. Dvorac je s pomoćnim zgradama nekada činio dvorište veličine 60 puta 30 metara, što se može vidjeti na katastarskoj karti iz 1863. godine. Južno od dvorišta nalazio se i mali perivoj te veliki povrtnjak. Uz sve to postojao je i zagrijavani drveno-zidani zimski vrt, koji je imao s jedne strane stakleni zid i krov prekriven šindrom, a u zimskom vrtu bio je sagrađen rasadnik s uzgajalištem.

- Obnova dvorca Norman koja nam predstoji, podrazumijeva cjelovito uređenje na način da se optimalno uskladi njegova buduća namjena s izvornim vrijednostima utvrđenim konzervatorskom studijom. Od ukupne površine prizemlja, trenutno općinska Uprava koristi 270 četvornih metara, a 250 četvornih metara prostora potpuno je neiskorišteno. Nakon već izvedenih radova konzervatorske smjernice upozoravaju nas da je na zgradi potrebno završiti obnovu pročelja, temeljito urediti interijer, podrume, dvorište, postaviti nove instalacije za vodovod, kanalizaciju, grijanje, struju, telekomunikacije i drugo. Planirajući buduću namjenu, namjerava se iskoristiti i urediti slobodni dio prostora za knjižnicu, galeriju, etnozbirke, multimedijalnu i konferencijsku dvoranu - najavljuje prvi čovjek bizovačke općine.

Lidija Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike