Regija
28. GODIŠNJICA POGIBIJE ANDRIJE ANDABAKA

Odana počast “lovcu na tenkove”
Objavljeno 7. srpnja, 2020.
NUŠTAR - Pod visokim pokroviteljstvom ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, a u organizaciji 109. brigade Zbora narodne garde, počelo je obilježavanje 28. obljetnice pogibije Andrije Andabaka.

Obitelj, suborci i svi koji cijene golem doprinos obrani Hrvatske u Domovinskom ratu Andrije Andabaka, legendarnog "lovca na tenkove", na dan njegove pogibije (7. srpnja) odali su počast velikom ratniku i istinskom heroju, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju u Nuštru te služenjem mise zadušnice.

- Andrija je imao veliku hrabrost, iskustvo i znanje. Najbolje rezultate postigao je u okolici Nuštra, a svi znamo da je Nuštar bio kritična točka u zoni obrane. Na ovaj način se okupimo kako bismo odali počast Andriji Andabaku, koji je uništio više od 30 tenkova - rekao je Josip Matić, umirovljeni pukovnik i jedan od zapovjednika 109. brigade.

Uvijek je to bolno evociranje uspomena za sinove Marka i Stjepana, koji su i pokrenuli obilježavanje obljetnice pogibije Andrije Andabaka.

- Kada smo bili u progonstvu i kad smo se čuli s ocem, mi smo ga samo znali pitati koliko je tenkova uništio u jednom danu. Nekad je to bilo ništa, pa smo bili tužni, a kad je bilo tri-četiri, onda je to bila neopisiva sreća - rekao je Marko Andabak, sin poginulog Andrije.

U nedjelju, 12. srpnja, s početkom u 10 sati odigrat će se 26. Memorijalni malonogometni turnir u Starim Jankovcima, a u večernjim satima (21 sat) koncert klape Sveti Juraj - HRM, također u Starim Jankovcima. M.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike