Mozaik
10. FANTASTIC ZAGREB FILM FESTIVAL

Uz filmove i promocija “Fantastičnog planeta”
Objavljeno 8. srpnja, 2020.
Jubilarno, 10. izdanje održava se od sutra, 9. pa sve do 19. srpnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac i u kinu Tuškanac

Bogat program 10. Fantastic Zagreb Film Festivala održat će se na zagrebačkoj Ljetnoj pozornici Tuškanac i u kinu Tuškanac od sutra, 9. srpnja pa sve do 19. srpnja 2020.

Na nedavno održanoj konferenciji za novinare program je predstavio direktor festivala Stjepan Hundić u društvu Davorina Horaka iz nakladničke kuće Hangar 7, izdvojivši najznačajnije festivalske hitove i žanrovske evergreene koje će gledatelji imati prilike vidjeti u 11 atraktivnih festivalskih dana.

- Iznimno se veselimo ovogodišnjem, jubilarnom, desetom festivalskom izdanju koje će se odvijati u specifičnim okolnostima za sve nas. Publika je željna kulturnog sadržaja te nam je zadovoljstvo to veće jer smo prvi filmski festival u Zagrebu koji donosi uživanje u nezaboravnim klasicima i filmovima za sve obožavatelje fantastike - izjavio je Stjepan Hundić.

Najpopularniji program Fantastic Retro i ove godine donosi niz žanrovskih klasika koji slave velike jubileje: recentne kultne naslove "Sedam" Davida Finchera, "Totalni opoziv" s Arnoldom Schwarzeneggerom, "Povratak u budućnost" i "12 majmuna", nezaboravni evergreen "Vremeplov" ("The Time Machine") iz 1960. godine, vječni klasik njemačkog ekspresionizma i jedan od temeljnih filmova žanrovske kinematografije "Kabinet Dr. Caligarija", koji slavi 100. godišnjicu, te kultni film svih kultnih filmova "The Rocky Horror Picture Show".

U ostalim festivalskim programima 10. Fantastic Zagreb prikazuje najnovije žanrovske svjetske hitove: još jedan fantastičan japanski anime "Zemlja čudesa" ("The Wonderland"), atraktivan ruski odgovor na Aliena SF horor "Sputnik", globalni žanrovski hit, meganapeti SF mystery "Morska groznica" ("Sea Fever"), hvaljeni australski horor samo za one s jakim živcima "Relikt"("Relic"), spektakularni SF triler "Boja iz svemira" ("Color Out Of Space") s legendarnim Nicolasom Cageom i krvavo zabavna triler-komedija "Dođi k tatici" ("Come To Daddy") u kojoj je briljantnu ulogu ostvario Elijah Wood.

U sklopu Fantastic Zagreb Film Festivala održat će se i projekcija animiranog filma "Divlji planet" ("La Planete Sauvage/Fantastic Planet") iz 1973. godine redatelja Renéa Lalouxa, nastao iz pera Lalouxa i Rolanda Topora. Ovaj animirani filmski klasik koji je stekao kultni status fantastično je nadrealno putovanje u svijet halucinacije i okrutnosti koji istovremeno obiluje maštovitom i toplom animacijom iznimne ljepote kroz prizmu snolikog hipnotičkog vizualnog spektakla.

Projekcija filma predviđena je za 17. srpnja, a uoči projekcije održat će se u suradnji s Hangarom 7 promocija romana Stefana Wula "Fanatastični planet" po kojem je Laloux snimio film.

- Hangar 7 roman je objavio u sklopu projekta Spekulativna fikcija - prošlost, sadašnjost, budućnost, koji je financirala Kreativna Europa kroz natječaj "Literary translation". S nestrpljenjem iščekujemo projekciju filma i predstavljanje romana o kojem će govoriti filmolog Silvestar Mileta - rekao je Davorin Horak iz nakladničke kuće Hangar 7.

Kompletan filmski program, cijene ulaznica i ostale informacije dostupne su na službenoj web-stranici festivala: fantastic-zagreb.com, a najnovije vijesti i festivalske aktivnosti na Facebook stranici facebook.com/FantasticZagreb.

Tanja Kvorka
Stjepan Hundić

direktor festivala

Publika je željna kulturnog sadržaja te nam je zadovoljstvo to veće jer smo prvi filmski festival u Zagrebu koji donosi uživanje u nezaboravnim klasicima i filmovima za sve obožavatelje fantastike.
Možda ste propustili...

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

Najčitanije iz rubrike