Regija
POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA

Regionalni centar „Panonika“ – projekt za buduće stručnjake u poljoprivredi
Objavljeno 7. srpnja, 2020.

POŽEGA - Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika naziv je projekta čiji je nositelj Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, kojim se stvaraju neophodni programski i kadrovski uvjeti koji će unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu i praktičnoj nastavi. Vrijednost projekta za koji je potpisan ugovor iznosi 49.345.376 i u cijelosti je financiran europskim sredstvima socijalnog fonda. Partneri u projektu su Požeško-slavonska županija, Kutjevo d.d., Srednja škola Stjepana Sulimanca – Pitomača, Veleučilište u Požegi, Ekonomska škola Požega, Prirodoslovna škola Karlovac i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.

„Radimo na tome da naša škola bude centar gdje će ostale škole dolaziti po savjete i modele za rad, kako bi mladi ljudi imali potrebno znanje za vođenje obiteljskog gospodarstva, no također kako bi se pomoglo i onim većim proizvođačima u razvoju poljoprivrede u našoj zemlji. Želimo privući učenike iz cijele Hrvatske, pokazati što je budućnost i modele kako organizirati poljoprivredu, kako uspostaviti sustav hladnjače, kako podići 122 hektara zemljišta koje škola ima u svom vlasništvu, sve to prenijeti na ljude koji su voljni naučiti i raditi“, rekao je župan Alojz Tomaševića  obrazlažući ciljeve projekta.

Regionalni koordinator „Panora“ je tehnička pomoć u pripremi projekata, na čijoj pripremi se s Poljoprivredno-prehrambenom školom radi od kada je ona postala regionalni centar kompetentnosti prije dvije godine.

„Ukupno je 25 škola dobilo taj status, te su samo tri u poljoprivrednom sektoru od kojih je jedna i naša škola. Temeljem toga smo stekli uvjete da se škola može prijaviti na ovaj „soft“ natječaj kojim se uspostavlja Centar te poslije i na drugi, što je druga faza gdje će se moći infrastrukturno urediti i dograditi prostor škole. Taj projekt je vrijednosti oko 30 milijuna kuna i za njega tek očekujemo rezultate“,  rekla je ravnateljica „Panore“ Senka Horvat.

U sklopu projekta nabavlja se suvremena oprema za unapređenje nastavno – obrazovnih programa u vrijednosti 17 milijuna kuna za praktikume kao što su Mikrobiološki laboratorij, Praktikum za preradu voća, povrća i ljekovitog bilja, Procesno tehnološki praktikum, Kuharski praktikum, Analitički laboratorij, Vinski praktikum, Oprema za hidroponski uzgoj i druga oprema, informirala je ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Mršo Rajić. (B.S.T.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike