Sport
LAKRDIJA SE NASTAVLJA

Zar suđenje na štetu Osijeka ne zaslužuje rigoroznu kaznu
Objavljeno 6. srpnja, 2020.
Ante Kulušić i hrvatska nogometna sudačka organizacija spremaju još jednu farsu

Predsjednik Komisije hrvatskih nogometnih sudaca Ante Kulušić voli govoriti hvalospjeve o radu u našoj krovnoj nogometnoj kući i usput mu je neshvatljivo kako bezobrazni navijači od istoka preko sjevera do juga države uopće mogu skandirati "HNS pederi, nogomet ste sje....". To mu je tragično, jer, prema njegovim riječima, u Hrvatskom nogometnom savezu sve se radi pošteno i transparentno, ali, eto, običan puk to jednostavno ne razumije.


Puno toga je običnom puku nejasno, posebice te zakulisne igre i igrice koje se u HNS-u vode godinama. A mnogima je nejasan i sam Kulušić, njegove odluke i inicijative koje nemaju puno veze sa zdravim razumom.


On je za utorak najavio sastanak na kojem je jedna od točaka dnevnog reda - pomilovanje Pajača. Da, onog Igora Pajača, suca koji je svojim skandaloznim odlukama uništio polufinale Kupa Hrvatske na Rujevici u kojem je Osijek izgubio 3:2 od Rijeke. Suci su, s namjerom ili ne, od te utakmice napravili lakrdiju, pokrali i unakazili Osijek, za što su zaslužili doživotan progon iz nogometa. Naravno da nisu dobili doživotan out, toga u Hrvatskoj nema, ali sudačka komisija nakon bure u javnosti odredila je Pajaču i VAR sucu Franu Joviću hlađenje do kraja ove sezone. Mala je to kazna za učinjeno, ali bar su dobili više od uobičajne dvije-tri utakmice stanke. I onda, nakon samo nešto više od mjesec dana, Kulušić i sudačka komisija HNS-a mijenjaju priču, sad su spremni izići Pajaču i Joviću u susret i ublažiti im kaznu. Uz objašnjenje "oni su međunarodni suci, trebaju ovo ljeto suditi u Europi, pa nije dobro da pauziraju". Ma koga briga što trebaju suditi i što sude, da su oni neki renomirani europski suci, ne bi dopustili onu sprdnju u Rijeci, nakon koje se i sam Kulušić morao ispričavati Osijeku i cijeloj hrvatskoj javnosti, koja je još jednom morala svjedočiti "svjetskoj krađi na hrvatskim travnjacima".


I umjesto da Pajač i Jović budu primjer ostalima, da budu opomena onima koji griješe, Kulušić i sudačka komisija nastavljaju lakrdiju i smiju se naciji u brk. Jednostavno, može im se.


- Nije smisao kazne da nekoga ubijemo. Morate znati da ovakvu kaznu koju smo mi donijeli UEFA ne priznaje. U sličnim slučajevima suci se šalju u Drugu ili Treću ligu. No nama se trenutno niže lige ne igraju i što da radimo? Njih dvojica su međunarodni suci koji će suditi europske utakmice u kolovozu. U kakvoj će formi biti ako ne sude do kraja prvenstva? Ne znam hoćemo li ih pomilovati, vidjet ćemo sve u utorak - najavio je Kulušić, koji je sam priznao da je nakon Rijeke kazna morala biti takva jer u javnosti se krenulo drvljem i kamenjem na suce. Pa sad Kulušić i njegova družina misle kako je narod zaboravio događaje s polufinala Kupa i da je pravo vrijeme za smanjenje kazne. Ili je samo u pitanju na čiju se štetu sudilo. Budimo iskreni, nije isto pokrasi Osijek ili Dinamo. Onome tko se usudi, ako u Hrvatskoj uopće ima takvih, u supervažnoj utakmici masakrirati "modre", crno mu se piše. A suditi na štetu Osijeka valjda ne zaslužuje rigoroznu kaznu...
Ludo, blesavo i bizarno, pa neka se onda još netko čudi kad s tribina hrvatskih stadiona grmi "HNS pederi, nogomet ste sje....".


Ivana Liović
Kulušić tvrdi da je suđenje u Hrvatskoj dobro, a nemamo ni jednog suca na velikim smotrama, EP-u ili SP-u
Najčitanije iz rubrike