Kultura
OLJK: GITARISTIČKI KVARTET 40 FINGERS

Virtuozi koje se isplatilo čekati
Objavljeno 7. srpnja, 2020.
Nakon što ih je pandemija spriječila da početkom ožujka u sklopu Osječke glazbene srijede zasviraju u HNK-u, talijanski gitaristički kvartet 40 Fingers Osječanima se predstavio na Trgu Vatroslava Lisinskog, u okviru programa 20. osječkog ljeta kulture. Bio je to i njihov prvi koncert u Hrvatskoj, a da ga se isplatilo pričekati tih nekoliko mjeseci, svima onima koji su ih došli pogledati i poslušati bilo je jasno već nakon uvodnih nekoliko minuta.

Četvorica mladih, ali iskusnih virtuoza na akustičnim gitarama - Emanuele Grafitti, Andrea Vittori, Matteo Brenci i Enrico Maria Milanesi, prste su udružili 2017., od kada istražuju džez, blues, folk, pop, rock i klasičnu glazbu te pružaju prave koncertne poslastice koje redovito oduševljavaju i iznenađuju publiku. Slavonce su osvojili sjajnom svirkom, velikom energijom te raznovrsnim i vrlo atraktivnim repertoarom na kojem su se našle njihove autorske skladbe, vješto aranžirane obrade velikih pop i rock-hitova, biseri klasične glazbe, ali i teme iz popularnih filmova i serija.

Vrlo dojmljiv nastup na glavnoj festivalskoj pozornici trajao je sat i pol, a neki od vrhunaca pripadaju nadahnutim izvedbama skladbi Libertango Astora Piazzolle, Tears in Heaven Erica Claptona, Bohemian Rhapsody grupe Queen te na samom kraju i Hey Jude The Beatlesa, u kojoj su talijanski gitaristi raspjevali veći dio raspoložene osječke publike koja ih je na rastanku nagradila glasnim pljeskom i ovacijama.
D. Miklić
DOJMILA IH SE HRVATSKA GLAZBA
A sudeći prema riječima Mattea Brencija, ne treba iznenaditi ako repertoar ovoga u svijetu sve zapaženijeg gitarističkog kvarteta s adresom u Trstu, u budućnosti dodatno obogati i poneka hrvatska pjesma: Volimo istraživati i otkrivati različite glazbene stilove te se trudimo prirediti nastupe kojima ćemo iznenaditi publiku. U jednom smo restoranu čuli vašu tradicijsku glazbu. Već smo pričali o tom kako bismo mogli napraviti aranžmane za neke od tih divnih pjesama. Posebno nam se svidjela Da te mogu pismom zvati i na nas ostavila snažan dojam.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas