Autoglas
STVOREN ZA ULICE

Renault Twingo Z.E., električni auto iz Slovenije
Objavljeno 7. srpnja, 2020.
Ubrzava do 50 km/h u samo četiri sekunde, a domet bez punjenja baterije je 270 kilometara

Renault je predstavio električni Twingo Z.E. Konstruirana na platformi za električna vozila, inačica Z.E. još snažnije ističe performanse i užitak u vožnji koji su proslavili Twingo.

Zahvaljujući bateriji kapaciteta 22 kWh, može krstariti gradom čitav tjedan sa samo jednim punjenjem. Njegove brojne opcije za punjenje omogućuju četiri puta brže punjenje u odnosu prema konkurenciji, a pritom su vam na raspolaganju i brojne javne punionice. Twingo Z.E. sedmo je električno vozilo Renaulta nakon Zoeja, Twizyja, Kangoo Z.E. i Master Z.E., RSM-ove luksuzne limuzine SM3 Z.E. dostupne u Južnoj Koreji i električnog vozila City K-ZE dostupnog u Kini. Bateriju kapaciteta 22 kWh čine litij-ionske ćelije razvijene u suradnji s tvrtkom LG Chem. Ugradnja baterije nije utjecala na prostranost i obujam prtljažnika. Toplinsko upravljanje baterijom temelji se na sustavu hlađenja vodom, što je novost u ponudi Renaulta Z.E. Zahvaljujući punjaču Caméléon koji je Renault razvio za ZOE, bateriju je moguće puniti na svim punionicama izmjeničnom strujom (AC) snage do 22 kW. Pogonski sklop inačice Z.E. (motor, redukcijski mjenjač i ugrađeni punjač) preuzet je iz Zoeja te je proizveden u tvornici Cléon na zapadu Francuske. Zahvaljujući njemu, ovaj mali gradski automobil odlikuje se prvoklasnom energetskom učinkovitošću. Vozilo se sastavlja u tvornici u Novom Mestu u Sloveniji – gdje se proizvode sve Twingove inačice – odakle se zatim distribuira diljem Renaultove mreže. Svi Renaultovi prodajni i tehnički timovi u Europi prošli su obuku o posebnim značajkama električnih vozila.

Twingo Z.E. pokreće motor snage 60 kW (82 KS) s trenutačno dostupnim okretnim momentom od 160 Nm. Vozači će uživati u snažnom i tihom ubrzanju čak i pri nižim okretajima. Motor ubrzava do 50 km/h u samo četiri sekunde, a njegova maksimalna brzina od 135 km/h omogućuje vožnju autocestom.

Twingo Z.E. ima način rada B koji vozačima omogućuje da odaberu između tri stupnja regenerativnog kočenja čim otpuste pritisak s papučice gasa. Odabirom intenzivnog prikupljanja energije kočenja vozilo značajno usporava. Rezultat toga je brzo punjenje baterije, smanjena potreba za kočenjem i jednostavnija gradska vožnja. Nasuprot tome, način rada kontinuiranog kretanja omogućuje mu da se nastavi kretati kao da je u praznom hodu.

Zahvaljujući bateriji kapaciteta 22 kWh, Twingo Z.E. ostvaruje domet od oko 270 km u gradskoj vožnji i 190 km u mješovitoj vožnji. Budući da prosječni vozač malog gradskog automobila dnevno prijeđe oko 30 km, domet ovog vozila dostatan je za cijeli tjedan vožnje sa samo jednim punjenjem. Način rada Eco aktivira se pritiskom na gumb smješten na središnjoj konzoli. Ovaj način rada regulira ubrzavanje i maksimalnu brzinu na autocesti kako bi omogućio domet od oko 225 km u mješovitoj vožnji.

Premda je njegova unutrašnjost posve tiha, ostali sudionici u prometu jasno ga čuju: Twingo Z.E. opremljen je sigurnosnim sustavom novog Renaulta ZOE "Z.E Voice" koji povećava sigurnost pješaka. Vozači mogu birati između tri zvuka čiji se intenzitet povećava u skladu s ubrzavanjem.

Obujam prtljažnika koji se zatvara s pomoću praktične ručke ostaje nepromijenjen te iznosi 240 litara.

Milan Bugarić
Twingo Z.E. ostvaruje domet od oko 270 km u gradskoj vožnji
Više punjenja
Twingo Z.E. opremljen je Renaultovim punjačem Caméléon s pomoću kojega ga možete puniti kod kuće, na poslu ili na punionicama izmjeničnom strujom (AC) snage do 22 kW. Ova se tehnologija prilagođava snazi punionica da biste iskoristili prednosti postojeće infrastrukture.