Sport
VELIKA POBJEDA USRED SPLITA

Napokon i drski i hrabri: Bijelo-plavi kakve uvijek želimo gledati
Objavljeno 7. srpnja, 2020.
Osječani su se na Poljudu predstavili u odvažnom izdanju koje im je donijelo još jednu veliku pobjedu

Nogometaši Osijeka odvažno marširaju prema drugom mjestu i plasmanu u kvalifikacije za Ligu prvaka. Odličnu formu u kojoj se nalaze nakon koronastanke demonstrirali su i na Poljudu. Zadovoljstvo je ne samo zbog prevažne pobjede koju su ostvarili već i zbog načina na koji su do nje došli.


Osijek je postao momčad koja nema respekta ni prema kome. Više se neće zavući u rupu i nekakvim zatvorenim taktičkim varijantama tražiti put do uspjeha. Tražit će igru, nadigravanje, a s druge strane fascinirati odgovornošću i taktičkom zrelošću kada su u pitanju defenzivne zadaće. Drugim riječima, Osijek danas izgleda kao vrlo ozbiljna momčad. U sedam postkoronskih nastupa uzeo je 17 bodova od 21 mogućeg boda, jedina je neporažena momčad HNL-a u tom razdoblju, a primio je tek jedan jedini pogodak. Mreža sigurnog Ivice Ivušića sada opet miruje 360 minuta.

Kuleševićev potpis

Pobjeda na Poljudu konačna je potvrda pronalaženja identiteta. Trener Ivica Kulešević radi odličan posao. Osijek ima prepoznatljivu igru čiji su najveći aduti visoki presing, naglašeni kolektivni duh i taktička odgovornost. Uoči nastavka sezone bijelo-plavi su bili u nezahvalnom položaju, pa je trener Ivica Kulešević još tamo na samom početku nakon pobjede nad Lokomotivom zaključio:


- Ako želimo biti drugi, morat ćemo ostati neporaženi do kraja sezone.


Tada je to zvučalo pomalo apstraktno, no mjesec dana kasnije Osijek je baš na toj trasi. Da do kraja sezone u Prvoj HNL ostane neporažen. Iza bijelo-plavih je iznimno težak tjedan u kojemu su igrali tri derbija, morali su u goste Dinamu i Hajduku, a između ta dva putovanja još su trebali riješiti Rijeku na svom terenu. Uzeli su sedam od devet bodova i postali najveća priča lige u razdoblju nakon koronastanke. Osijek se u Split došao nadigravati, došao je kombinatorikom i igrom ostvariti svoj cilj koji je bio vezan uz pobjedu. Nisu u taboru bijelo-plavih to željeli naglašavati, ali bili su svjesni kako im samo pobjeda ostavlja realne izglede u utrci za drugo mjesto. Imperativno breme pod kojim bi se, do jučer, možda i slomili. Ali ne i ovaj put. Od prve minute Osijek je na Poljudu pokazao po što je došao i to je na koncu uzeo.


- Ponosan sam na momčad i karakter koji je pokazala protiv Hajduka. Rekao sam dečkima uoči utakmice kako je to prilika da pokažemo kako smo spremni za odlazak u višu rezultatsku dimenziju. Na terenu smo to i pokazali. Bolje smo otvorili utakmicu, uložili smo jako puno truda i zato smo adekvatno i nagrađeni. Trkački smo utakmicu odradili odlično u vremenskim uvjetima koji su bili teški. Osim toga, ne smije se zaboraviti ni što smo imali prije susreta s Hajdukom. Još dva derbija u kojima smo se puno potrošili, a ostali smo i bez nekolicine važnih igrača. No sve smo to uspjeli prebroditi i odigrati još jednu vrlo dobru utakmicu koja je pokazala što sve može snaga kolektiva s raspoloženim pojedincima - rekao je Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.


Sve što Osijek radi na terenu sada ima snažan potpis njegova trenera. Kulešević ne pripada u razred trenera-štrebera kod kojih je sve nacrtano na papiru i toga se valja slijepo držati. Taktičke odgovornosti mora biti i ima je, posebno, ali Kulešević dopušta igračima izražavanje talenta. Zato se u igri bijelo-plavih pojavljuju i stvari koje će podignuti publiku na noge. Osijek ne igra dosadni industrijski nogomet, već je njegovim igračima u organizaciji napada dopuštena maksimalna imaginacija. To je svakako trenerova zasluga, a taj vic u igri Osijeka znala je prepoznati splitska publika koja je nekoliko akcija igrača Osijeka nagradila pljeskom. Više od toga, kad ti suparnički navijači na taj način izraze poštovanje, doista se ne može tražiti.
Oslabljeni i odlučni

Netko će reći kako je Hajduk "ovakav ili onakav" u ovom trenutku, ali taj će promašiti metu. Uopće nije bilo važno kakav je Hajduk, već kakav je Osijek bio u toj utakmici. Da su bili "miševi" teško bi bijelo-plavi uzeli cijeli plijen na Poljudu. Uz to, ne smije se zaboraviti kako im je nedostajalo pet igrača koji bi bili u udarnoj postavi. Mile Škorić, Laszlo Kleinheisler, Vedran Jugović, Antonio Mance i Eros Grezda predstavljaju važne kralješke u kičmi osječke momčadi, a ni jedan od njih nije participirao u pobjedi na Poljudu.


- Nikada nije lako doći u Split i pobijediti, a nama je to uspjelo bez petorice važnih igrača. Škorić je naš kapetan, Jugović iznimno važan za našu filozofiju igre, Laszlo također, Mance se dignuo u posljednje vrijeme, a Grezda nam je važan u presingu. Taj hendikep momčad je nadoknadila velikom borbenošću i kolektivnim pristupom - kaže trener bijelo-plavih.


Gubio je Kulešević na ovom putu ljude, ali ne i utakmice. Uvijek bi pronašao rješenje kako nadoknaditi izostanke koji nisu bili bezazleni. I tome leži dio pobjedničke formule u kojoj je još jedna stvar zanimljiva. Ako bi netko neupućen gledao rezultate u tih sedam susreta, došao bi do zaključka kako Osijek do pobjeda dolazi teško jer su sve one minimalne. Međutim, istina je drukčija. Osijek puno prilika promašuje. Gotovo na svakoj utakmici zapuca četiri-pet čistih "zicera". Tako je bilo i protiv Hajduka. Međutim, taj podatak samo ojačava činjenicu kako Osijek traži igru i nadigravanje. Valjda će se jednom i ta realizacija otvoriti, pa će netko rezultatski gadno nastradati u igri s bijelo-plavima.
Osječani su napravili strašan posao u ta tri derbija koja su imali u samo osam dana, a trijumf na Poljudu, treći je ukupno otkako je HNL-a, kruna je dobrih nastupa i igara nakon što je nastavljena sezona. Osijek je time došao na prag svog najboljeg plasmana u povijesti i prvog sudjelovanja u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Ipak, ostao je još onaj najteži korak, prijeći taj prag. U prošlosti je na toj stepenici znalo biti zapinjanja, ali ovaj put svi pokazatelji govore suprotno. Osijek se izborio za poziciju u kojoj će odlučivati sam o sebi, pa se nadamo kako tu blagodat neće propustiti iskoristiti.


Dalibor Keler
postkorona doba
OSIJEK NEZAUSTAVLJIVO KUPI BODOVE
DOBRO

Petar Bočkaj

Pogodak koji ne pripada u red običnih, nekoliko minijatura koje su natjerale splitsku publiku da mu zaplješće, ali i doprinos u defenzivi gdje je oduzeo ili presjekao nekoliko jako važnih lopti.

Marin Pilj

Osijekov "džepni kolos" bio je pokretačka snaga mnogih napada. U nekoliko navrata kada je Hajduk pokušavao pritisnuti, uzeo bi loptu i pravim slalomom kroz suparničke redove iznio bi je do zone sigurnosti.

Obrana

Još jedan susret u kojemu Osijek nije primio pogodak. Par centralnih braniča Lončar - Majstorović odnio je sve, Ivušić ulijeva sigurnost kao i uvijek, a bočni igrači Igor Silva i Talys polako se promeću u jednu od najvećih snaga

LOŠE

Realizacija

Malo više mirnoće i preciznosti u realizaciji moglo je Osječanima u toj utakmici puno ranije donijeti mir oko konačnog ishoda. Špoljarić je mogao biti junak, Bočkaj je imao mogućnost zabiti još bar jedan pogodak, a bilo je još situacija u kojima su akcije mogle biti završene kvalitetnije

OZLJEDE

Cijelu ovu sezonu ozljede i izostanci nikako treneru Ivici Kuleševiću ne dopuštaju postavljanje najjače moguće momčadi. Osijek stalno igra bez najmanje dvojice standardnih prvotimaca, što s obzirom na važnost trenutka u kojemu se nalazi predstavlja problem.
Ivica Kulešević

trener NK-a Osijek

- Nikada nije lako doći u Split i pobijediti. Nama je to uspjelo premda smo bili bez petorice važnih igrača. Pokazali smo kolektivni duh i veliku borbenost, što je na kraju nagrađeno važnom pobjedom za nas.
BEZ PILJA NA ISTRU 1961
Za susret protiv Istre 1961 koji Osječane očekuje u subotu trener Ivica Kulešević neće moći računati na Marina Pilja. On je dobio treći žuti karton, što će samo otežati slaganje veznog reda za taj susret. Ostaje nada kako će se do njega oporaviti bar jedan od dvojice ozlijeđenih veznjaka Laszlo Kleinheisler ili Vedran Jugović. Vratit će se kapetan Mile Škorić, a valjda će na raspolaganju biti i Antonio Mance.
Najčitanije iz rubrike