Osijek
GRADONAČELNIK TRAŽI REVIZIJU POSLOVNIH REZULTATA

Pozitivno je da Unikom zarađuje, ali ne na dodatnom trošku građana
Objavljeno 7. srpnja, 2020.
Moguće je da će se odrediti nova formula za utvrđivanje cijene usluga odvoza otpada

Trgovačko društvo Unikom, čija je primarna djelatnost komunalno gospodarenje, poslovnu 2019. godinu završilo je s prihodima povećanim za devet milijuna kuna, i to upravo s pozicije gospodarenja otpadom. Podsjetimo da se od prošle godine u Osijeku (zakonskom regulativnom i u svim jedinicama lokalne samouprave) odvoz komunalnog otpada obračunava prema novom modelu. Ne plaćamo ga svi jednako, nego prema broju odvoza. Za tu je svrhu kreirana nova formula za izračun usluge odvoza, koju je prihvatilo i Gradsko vijeće. No, pokazalo se kako ta formula možda ipak zaslužuje korekciju.


Uostalom, među prvima koji je reagirao na ovako skokovit rast prihoda (jer komunalnim tvrtkama nije primarno ostvarivanje zarade) je gradonačelnik Ivan Vrkić. Grad Osijek je, naime, pretežiti vlasnik Unikoma.


- Kao gradonačelnik odgovoran sam najprije prema sugrađanima. Usto sam i zagovaratelj potpune transparentnosti i otvorene komunikacije o temama koje direktno utječu na život stanovnika ovoga grada, bilo to popularno ili ne. Zato i sada obavještavam javnost kako je Izvješće o poslovanju trgovačkog društva Unikom za 2019. pokazalo da je Društvo pružanjem usluge skupljanja i odvoza otpada povećalo prihode za devet milijuna kuna. Svako povećanje prihoda u poslovnom je smislu pozitivna stvar, ali način ostvarivanja toga prihoda ne smije biti o dodatnom trošku građana. Neprihvatljivo je, dakle, da Grad zarađuje na svojim građanima, stoga ću naložiti reviziju ovakvog poslovnog rezultata. U ovome trenutku dovoljno je podataka da se preispita ova usluga i ako se utvrdi da postoji za građane financijski prihvatljiviji način skupljanja i odvoza otpada - ja ću ga i provesti - objavio je na Facebooku gradonačelnik Vrkić.


Istog je dana objavljen i poziv za održavanje sjednice Gradskog vijeća (8. srpnja) na čijem će se dnevnom redu naći i izvješća trgovačkih društava u gradskom vlasništvu, pa tako i Unikoma. Podsjetimo, rok za predaju završnih računa ove je godine zbog epidemije COVID-19 bio odgođen na 30. lipnja, pa je tek sada završni račun ugledao svjetlo dana.


U strukturi prihoda Unikoma gospodarenje otpadom čini 50 posto. Povećani je prihod od odvoza komunalnog otpada za fizičke osobe narastao s 32,8 milijuna kuna iz 2018. na 41,1 milijun kuna prošle godine. Također, bilježi se i rast prihoda od odvoza komunalnog otpada za pravne osobe, s 10,7 na 13,3 milijuna kuna.


Vrkić je od uprave Unikoma, kako je rekao u razgovoru za naš list, zatražio dodatno pojašnjenje ovih stavki, pa ako ono bude zadovoljavajuće, pustit će taj materijal na glasovanje pred vijećnike.


- No ako obrazloženje ne bude valjano, skinut ću tu točku s dnevnog reda - rekao nam je Vrkić, još jednom ponovivši da, ako se pokaže kako prvotno odobrena kalkulacija cijena prikupljanja i odvoza okupa nije dobra, donijet će se nova. Pri tome će biti važno da cijene budu korektne, a ne da se njihovim napuhavanjem zarađuje i na građanima.


Inače, jučer su doista o Unikomovu izvješću raspravljali nadležni odbori Gradskog vijeća i donijeli odluku da materijal može na glasanje pred vijećnike. Ovo izvješće dolazi i u nezgodno vrijeme, s obzirom na to da i Vodovod od lipnja primjenuje višu cijenu za komunalnu uslugu vodoopskrbe i odvodnje.


Dio obrazloženja za rast prihoda u Unikomu može se, doduše, možda naći i u tome što su, nakon što su prešli na novi sustav obračuna, priznali kako su poboljšali svoju evidenciju, a uvođenjem nove tehnologije i čipiranja kanti evidentirano je povećanje broja korisnika s 48.850 na 51.624. U startu to znači da su ostvarili veći prihod bar za 25,93 kuna (puta broj novih korisnika), koliko iznosi cijena obvezne minimalne javne usluge, odnosno paušala koji plaćaju oni korisnici koji ne iznose kante na pražnjenje.
Podsjetimo, nekako u ovo vrijeme prošle godine bili su predstavljeni prvi rezultati šestomjesečnog obračuna koji su pokazali šarolikost - 35 % korisnika preplatilo je račune, što znači da će im prvi sljedeći račun biti smanjen za razliku preplaćenog iznosa; 55 % korisnika iznosilo je otpad više puta nego što su predvidjeli izjavom i na prvom će sljedećem računu imati iskazano dugovanje, a 10 % korisnika iznosilo je otpad točno onoliko puta koliko su predvidjeli izjavom i neće imati ni preplatu ni dugovanje. Kod kolektivnog stanovanja taj je omjer umjereniji, po trećina ih je s pretplatom, dugovanjem, odnosno točnim predviđenim brojem.


Dario Kuštro
9

milijuna kuna više prikazao je Unikom u poslovnim rezultatima za 2019. u odnosu prema 2018. godini
Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike