Regija
VUKOVAR SMANJIO PRORAČUN

S planiranih 410 budžet
srezan na 330 milijuna kuna
Objavljeno 6. srpnja, 2020.
Gradske su vlasti očekivale znatna sredstva od države i EU fondova, no toga novca neće biti
VUKOVAR

Gradsko vijeće Vukovara na posljednjoj je sjednici donijelo odluku o rebalansu proračuna za tekuću godinu, a kako je pojasnila Vlasta Šibalić, pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu, proračun je smanjen za 80 milijuna kuna.

- Prijedlogom izmjena i dopuna proračuna za ovu godinu rashodi nam iznose 330 milijuna kuna. Gotovo cijeli iznos smanjenja od oko 80 milijuna odnosi se na projekte koji su trebali biti financirani iz vanjskih izvora sredstava, što europskih, što kroz naša ministarstva - navela je Šibalić.

U samom obrazloženju rebalansa stoji kako se prihodi od poreza smanjuju za 5,5 milijuna kuna, dok se čak 74.155.000 kuna odnosi na smanjenje pomoći iz drugih proračuna (ministarstava kulture, turizma, regionalnog razvoja i fondova EU-a te graditeljstva i prostornog uređenja), Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara i pomoći iz državnog proračuna na temelju prijenosa sredstava iz EU-a. Time je građanima jasno odaslana poruka kako se brojni projekti i programi čija se realizacija planirala u ovoj godini stopiraju, a kada će doći na red, nitko se ne usudi ni prognozirati.

Ako se gledaju pojedinačni dijelovi proračuna, vidljivo je kako je najviše umanjen program održavanja komunalne infrastrukture u kojemu su prvobitno bila predviđena i sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energentsku učinkovitost u iznosu od 29,5 milijuna kuna, a nakon rebalansa ta stavka svela se doslovce na nulu. U manjem su iznosu smanjena sredstva Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara (s gotovo 10,5 milijuna na nešto više od osam milijuna kuna).

Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša, pojasnio je kako u proračunu moraju biti navedene stavke za sve planirane projekte jer je iskustvo pokazalo kako se u suprotnom Grad uopće ne može prijaviti na natječaje.

- Kada je riječ o sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dobili smo informaciju kako će financirati samo projekte koji su bili predviđeni u 2019. godini. Zato smo u tom dijelu proračun umanjili. Vlada RH imala je plan za obnovu komunalne infrastrukture u Vukovaru što se tiče cesta. Uložili smo velike napore u pripremu dokumentacije kako bismo sve napravili na vrijeme. Nismo dobili ikakav dopis da se taj program zaustavlja, no u praksi on je zaustavljen - rekao je Čulig.

Dragana Korpoš
NEMA NOVCA
OBNOVA CESTA JE NA ČEKANJU
NAJVEĆI SU “KOMUNALNI” REZOVI
Već nekoliko dana nakon što je koronakriza nastupila u cijeloj zemlji, u Vukovaru su se mogle čuti prognoze kako će mnogi planirani programi iz područja komunalne infrastrukture morati na čekanje jer novca za njihovu provedbu neće biti. Ovisno o preferencijama građana, čuli su se i različiti komentari Vukovaraca, no slušajući njihove primjedbe, jasno je kako većina drži da je najveći problem odgađanje početka rekonstrukcije više cesta koje su u doista lošem stanju. Razvidno je kako će najave temeljite rekonstrukcije prometnica ostati, bar kada je o ovoj godini riječ, samo lijepa želja i mrtvo slovo na papiru, to prije što je i program građenja komunalne infrastrukture srezan sa 16,22 milijuna na nešto više od osam milijuna kuna
Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA - ČEKA SE MINISTARSTVO

Gradu je neprihvatljivo za povrat predvidjeti više od 60 % zemljišta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana