Sport
BIJELO-PLAVI POKORILI POLJUD

Pero Bočkaj matirao Hajduk i pogurao Osijek prema LP-u
Objavljeno 5. srpnja, 2020.
Osijek je odigrao hrabro i uzeo tri boda, koja ga ostavljaju u utrci za drugo mjesto

Nogometaši Osijeka nastavili su svoj pobjednički pohod i na Poljudu. Iako igrački prilično oslabljeni, bijelo-plavi su odigrali hrabru i otvorenu utakmicu i posve zasluženo odnijeli sva tri boda s gostovanja koje im je uvijek bilo vrlo neugodno.

Ključna je bila mirnoća s kojom je Osijek odigrao taj susret. Nije bilo napucavanja i paničnih reakcija u trenucima kada je Hajduk pokušavao pritiskati. Osijek se odlično branio, ali što je još važnije još je bolje izlazio s loptom iz tih situacija. Bila je to ukupno treća pobjeda Osječana na Poljudu otkako je HNL-a, a ova bi mogla biti ključna u "mrtvoj utrci" za drugo mjesto. Nakon splitskog obračuna Osijek je sve bliže, a Hajduk sve dalje od dvojke i kvalifikacija za Ligu prvaka. Bila je to još jedna vrlo dobra partija Kuleševićeve momčadi, a teško nam se sjetiti kada su bijelo-plavi na Poljudu stvorili toliko prilika za pogodak.

Bočkaj za vodstvo


Osijek je od prve minute pokazao kako se na Poljud nije došao braniti. S obzirom na momčad koju je trener Ivica Kulešević mogao složiti, vezano uz brojne izostanke, bijelo-plavima ništa drugo nije ni preostalo nego da kroz igru i visoki pritisak pokušaju ostvariti svoje rezultatske ambicije. Prvo poluvrijeme bilo je sadržajno, s dosta izglednih situacija za pogodak s obje strane. Prvu je imao Osijek u petoj minuti, kada je Posavec pogriješio pod pritiskom koji mu je napravio Špoljarić, loše je ispucao loptu koja je došla do Ndockyta, a on je pokušao pronaći Marića ispred praznih vrata, no situaciju je raščistio Dimitrov. Hajduk je uzvratio odmah u sljedećem napadu preko Čuića, čiji je udarac s desetak metara iskosa s desne strane otišao visoko preko vrata. Sljedeća prijetnja donijela je vodstvo Osijeka. U 15. minuti Bočkaj je vjerojatno želio centrirati iz slobodnog udarca iskosa s desne strane, no bio je to tako oštar ubačaj pred vrata da ga nitko nije stigao dotaknuti, a lopta se na kraju našla u mreži. Slavlje gostiju malo je odgodio sudac Mario Zebec, koji je išao provjeravati tu situaciju, ali je na kraju pokazao na centar, pa se susret nastavio s prednošću Osijeka. Samo pet minuta kasnije Špoljarić je imao veliku priliku za povećanje Osijekove prednosti. Tukao je snažno Bočkaj desnom nogom s ruba kaznenog prostora, Posavec je kratko odbio loptu, a Špoljarić je s četiri-pet metara toliko jako zakucao loptu u zemlju da se ona odbila preko grede. Prvih pola sata Hajduk gotovo nije ni zaprijetio Ivušiću, a onda se slika promijenila. U 31. minuti agilni Brnić poslao je odličan ubačaj zdesna, koji je pred vratima glavom dočekao Eduok, pucao glavom i pogodio desnu vratnicu. Četiri minute kasnije Brnić je ponovno donio nevolje ubačajem pred Ivušića, no ovaj je put Lončar pravovremeno blokirao Eduoka. Rasplamsala se utakmica u završnici prvog dijela. U 43. minuti Špoljarić je imao novu priliku kada je odlično okrenuo Dimitrova, uputio dobar prizemni udarac s desetak metara, no na visini zadatka bio je Posavec i obranio taj neugodan udarac. Mogao je i Talys izabrati bolje rješenje u 45. minuti kada je mlako pucao s ruba kaznenog prostora umjesto da je uposlio nekoga od slobodnih suigrača u kaznenom prostoru. U sudačkoj nadoknadi prvog dijela imao je Hajduk dvije mogućnosti za izjednačenje, ali udarci Tahiraja i Čuića nisu bili precizni, pa je Osijek zasluženo na odmor odnio minimalnu prednost.

Osijekova kontrola


I u nastavku je Osijek prvi imao mogućnost postići pogodak. I to dvije u istoj, 53. minuti. Prvo je Bočkaj iz slobodnog udarca ubacio na glavu Mariću, čiji je udarac otišao zamalo pokraj lijeve vratnice, odmah nakon toga Osijek je brzo oduzeo loptu i odigrao brzu akciju u kojoj je Marić proigrao Bočkaja, on je zaobišao Posavca, ali je otišao previše u stranu, pokušao je pucati, no ispred vrata loptu je u korner skrenuo Brnić. Nakon tih prilika Osječana uslijedilo je razdoblje u kojem je Hajduk imao više loptu u nogama, međutim, nije imao rješenja za dobro postavljenu obranu Osijeka. Gosti su, pak, sve više svoje prilike počeli tražiti iz protunapada jer je trener Ivica Kulešević u vrh napada umjesto Špoljarića poslao agilnijeg bržeg Grgića sa željom da iskoristi sve više prostora koji se otvarao iza leđa obrane Hajduka. Osim toga koristio je Osijek svaku priliku za visoki izlazak na posljednji red Hajduka, pa je jedna na taj način oduzeta lopta Pilja dovela u priliku u 77. minuti. Napravio si je Pilj prostor za udarac s desetak metara, koji je ipak blokiran, a nešto kasnije Grgić je testirao Posavca, koji je bio na mjestu. Kako je vrijeme odmicalo, bilo je sve vidljivije kako Osijek gubi snagu. Tri uzastopna derbija u samo osam dana morala su ostaviti traga. Do kraja se ništa na rezultatskom planu nije promijenilo, a treba zabilježiti pljesak splitske publike kojim je s terena ispratila čovjeka odluke Petra Bočkaja kada je prilikom zamjene napustio teren.
Dalibor Keler
Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
SPLIT - Stadion Poljud. Vrijeme vruće. Teren dobar. Gledatelja: 5816. Sudac: Mario Zebec (Cestica) - 7. Strijelci: 0:1 Bočkaj (15). Žuti kartoni: Jradi, Tahiraj, Radić (Hajduk), Špoljarić, Pilj, Ndockyt, Ivušić (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: PETAR BOČKAJ (OSIJEK)

HAJDUK**0

Posavec 6, Juranović 6,5, Dimitrov 6, Ismajili - (od 15. Radić 6), Tahiraj 5,5 (od 46. Čolina 5,5), Čuić 6 (od 62. Nejašmić 6), Jradi, Caktaš, Brnić 6,5 (od 81. Dolček -), Eduok 6 (od 81. Kreković -), Jario 5,5.

OSIJEK**1 (1)

Ivušić 6,5, Igor Silva 6,5, Lončar 7, Majstorović 7, Talys 6,5, Pilj 7, Žaper, Ndockyt 7 (od 89. Guti -), Bočkaj 7 (od 90. Caimacov -), Marić 6,5, Špoljarić 6 (od 60. Grgić 6)
OTPALI MANCE I JUGOVIĆ
U posljednji trenutak uoči susreta s Hajdukom trener Osijeka Ivica Kulešević ostao je bez još dva važna igrača. Vedran Jugović osjetio je bol u mišiću lista na posljednjem treningu koji su Osječani odradili nakon dolaska u Split, a Antonio Mance je otpao zbog problema s koljenom.
0:1

Bočkaj je iz slobodnog udarca uputio oštar ubačaj pred vrata koji nitko nije skrenuo, a lopta se od desne vratnice odbila u mrežu
liga prvaka
OSIJEK SVE BLIŽE, A HAJDUK SVE DALJE
Možda ste propustili...

HRGOVIĆ SE PRIPREMA ZA 1. LIPNJA

Meč će trajati nekoliko rundi

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

Najčitanije iz rubrike