Regija
NA SELU OSTATI I OPSTATI

Sustavom Đolta I navodnjava se dvjesto hektara
Objavljeno 6. srpnja, 2020.
Sustav navodnjavanja vrijedan je više od 8 milijuna kuna sufinanciran je iz Programa ruralnog razvoja

Vezani članci

UGOVOR ZA ŠIROKOPOJASNI INTERNET

“Autocesta budućnosti” za područje 8 općina

Župan Igor Andrović u četvrtak je nedaleko od Lozana pustio u rad sustav navodnjavanja Đolta I. faza, ukupne površine 200 hektara, a kada se završi i druga faza, bit će to 392 hektara površine koja se navodnjava iz bunara. Vrijedan je više od 8 milijuna kuna (sami radovi su stajali više od 6 milijuna kuna, nap. a.) i sufinanciran sredstvima iz Mjere 4 Ulaganja u fizičku imovinu iz Programa ruralnog razvoja. Investitor sustava je Virovitičko-podravska županija, a komisionar su Hrvatske vode.

– Projekti poput ovog pomažu nam unaprijediti standard društva u svim sferama, kako bi na selu zadržali mlade ljude i omogućili im da od svog rada na selu mogu i živjeti – rekao je načelnik Hrvoje Miler. U pripremi je i druga faza, koja će obuhvatiti približno isti broj hektara, rekao je. Zahvalio je svim sudionicima u projektu, posebno Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na potpori.

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, podsjetio je kako je na području županije već u rad pušten sustav navodnjavanja Kapinci - Vaška, na 1260 hektara. Gradi se sustav navodnjavanja Novi Gradac - Detkovac, vrijedan 43 milijuna kuna, a uskoro kreće i natječaj za drugu fazu radova na izgradnji sustava Kapinci - Vaška, vrijednu 37 milijuna kuna.

– S gotovo 3000 hektara ova će županija biti vodeća po navodnjavanim površinama, a od ukupno 7000 hektara, koje smo za ova dva kruga natjecanja proveli uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, 5500 hektara je u Slavoniji – kazao je Đuroković.

Krunoslav Karalić, pomoćnik ministrice poljoprivrede, naglasio je važnost sustava navodnjavanja u Strategiji razvoja poljoprivrede do 2030. godine., koja naglasak stavlja na povećanu proizvodnju i bolje iskorištavanje prirodnih resursa.

– Sustave navodnjavanja financiramo sredstvima kroz program Ruralnog razvoja, a u ovom programskom razdoblju financiramo ukupno 17 projekata navodnjavanja na površini od 7000 hektara, u vrijednosti od gotovo 670 milijuna kuna. Od toga su tri projekta u Virovitičko-podravskoj županiji – naglasio je Karalić.

Župan Igor Andrović rekao je kako županija neće stati s tri sustava navodnjavanja, nego će u skoroj budućnosti krenuti i u druge faze sustava Đolta te Kapinci - Vaška. U pripremi je i sustav navodnjavanja u Lukaču i Čađavici.

– Plan nam je imati 5000 hektara navodnjavanih površina. Ti vrijedni projekti pomoći će nam u sprječavanju katastrofalnih šteta prvenstveno od suša, povećat će poljoprivrednu proizvodnju i učiniti ju kvalitetnijom, a samim tim i konkurentnijom na tržištu – poručio je župan Andrović.

Kao primjer dobrog korištenja sustava naveo je tvrtku Đolta d.o.o. Izrazio je i zadovoljstvo "primjerom dobre prakse". Naime, na pet hektara površine u okviru sustava Kapinci - Vaška nalazi se pokusno polje kao ogledni primjer prednosti korištenja navodnjavanja u poljoprivredi u odnosu na hektare koji ovise isključivo o prirodi. PR
Za županijske projekte 500.000 kuna
Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg rekao je kako se Virovitičko-podravska županija pokazala kao jedan od najspremnijih suradnika u pripremi dokumentacije za projekte. Iz programa Ruralnog razvoja izdvojeno je i plasirano oko 666 milijuna kuna u Hrvatskoj za projekte poput ovog, rekao je.

– U Hrvatskom smo na oko 2,5 posto po navodnjavanju poljoprivrednog tla. S realizacijom ovih, aktivnih projekata, imat ćemo oko 20.000 navodnjavanih hektara. U pripremi je još 27 novih projekata vezanih uz navodnjavanje, za dodatnih oko 20.000 hektara navodnjavanih površina – najavio je Šiljeg, napomenuvši kako je za planirane projekte s područja Virovitičko-podravske županije nadležno ministarstvo već osiguralo 500.000 kuna.
Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike