Regija
UGOVOR ZA ŠIROKOPOJASNI INTERNET

“Autocesta budućnosti” za područje 8 općina
Objavljeno 6. srpnja, 2020.

Vezani članci

NA SELU OSTATI I OPSTATI

Sustavom Đolta I navodnjava se dvjesto hektara

Nakon što je projektni prijedlog "Razvoj širokopojasnog interneta na području općina: Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci" prošao treću i posljednju fazu postupka dodjele nepovratnih sredstava te je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a donijelo odluku o njegovu financiranju, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric i virovitičko-podravski župan Igor Andrović na Virovitičkim ribnjacima su u četvrtak potpisali ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava Virovitičko-podravskoj županiji za navedeni projekt. Županiji, kao nositelju projekta, dodijelit će se nepovratnih 35.740.015 kuna, a na području navedenih osam općina gradit će se "autocesta budućnosti".

– Virovitičko-podravska županija se u ovaj projekt uključila zbog kapaciteta pomoći kako bi zajedno s osam općina lakše, brže i kvalitetnije izradila projekt koji će se sufinancirati kroz fondove Europske unije, a u budućnosti stanovnicima ovog područja omogućiti brz i kvalitetan internet, koji će definitivno biti prijeko potreban zbog količine podataka koje se prenose. Time će buduća mreža Pojasa širokopojasnog interneta biti u vlasništvu općina i one će njome raspolagati. Ovim projektom pokazali smo koliko nam je bitan ruralni razvoj malih općina u našoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Ovim projektom će se izgraditi širokopojasni internet, uglavnom optički, brzine od 30 do 100 Mbps. Procjena je da će ta brzina u sljedećim desetljećima biti dostatna svima onima kojima će trebati brzi internet. Takvu brzinu imaju sve razvijene zemlje svijeta, a u budućnosti neće biti moguće otvarati internetske stranice zbog velike količine podataka bez potrebne i odgovarajuće brzine.

– Ovaj ugovor koji smo potpisali danas je prvi takav u Republici Hrvatskoj za područja koja nisu tržišna. Vidjeli smo koliko je brzi internet bitan i za školstvo i za rad od kuće u ovoj koronakrizi, stoga vjerujem da ćemo ovim projektom osigurati dostupnost interneta i bolju uslugu svim mještanima – rekao je ministar Marko Pavić.

Ulaže se u gradnju mreže u zonama gdje nema komercijalnog interesa velikih kompanija, kazao je Tomislav Petric. Rok za završetak radova je listopad 2023. PR
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike