Regija
ZBOG KORONAVIRUSA UPITNA MANIFESTACIJA

55. Jeseni održat će se pa makar trajale samo tri dana
Objavljeno 6. srpnja, 2020.
VINKOVCI - Kako se približavaju jubilarne 55. Vinkovačke jeseni, koje bi se trebale održati od 11. do 20. rujna, sve se više razmišlja hoće li uopće biti održane, s obzirom na to da je koronavirus opet aktivan te broj zaraženih raste i na vinkovačkom području gdje donedavno, i to više od mjesec dana, nije bilo novooboljelih.U Organizacijskom odboru Vinkovačkih jeseni rade užurbano i nadaju se kako će se manifestacija održati kada je i planirana i da neće morati korigirati ili mijenjati program, jer drže kako treba pozitivno razmišljati.

- Mi radimo na organizaciji programa za svih devet dana Jeseni, kako je i planirano, ali još ćemo vidjeti hoćemo li program morati možda reducirati, s obzirom na pandemiju, i kakva će epidemiološka slika biti sredinom rujna, no, trudimo se napraviti posao što bolje. Nadam se da će pozitivna atmosfera kakva je u Organizacijskom odboru, među folklorašima i kod gradonačelnika Ivana Bosančića, prijeći i na Vinkovčane i njihove goste, jer mi radimo na tome da se 55. Vinkovačke jeseni održe od 11. do 20. rujna, kako je i planirano. Mi smo optimisti i Vinkovačke će se jeseni održati, možda ne i u cijelosti, ali bar u tri dana, onih udarnih dana, u petak, subotu i nedjelju – kaže Stjepan Đurković, tajnik ZAKUD-a, glavnog organizatora Vinkovačkih jeseni.

- Spremamo nekoliko scenarija kako bismo bili spremni održati Jeseni u skladu s mogućim ograničenjem javnih okupljanja. Vjerujemo da ćemo moći održati sve temeljne priredbe, no spremni smo i na moguća ograničenja. Sigurnost i zdravlje građana moraju biti na prvom mjestu, i jasno je da će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji u rujnu - kaže gradonačelnik Ivan Bosančić, predsjednik Organizacijskog odbora.

Tema ovogodišnjeg otvorenja 55. Vinkovačkih jeseni je "Curo draga iz sokaka moga", prema stihu iz pjesme "Milovo sam" Ivana Kozarca, a autor scenarija otvaranja, nakon niza godina kada je to bila prof. Ana Cvenić, sada je Marko Sabljaković, dugogodišnji dramski amater, glumac, redatelj i scenarist. On kaže kako je važno donijeti sliku Slavonije i njezina nekadašnjeg života, ali i ljudi koji su nam u nasljedstvo ostavili sve ono bogatstvo koje danas imamo u Slavoniji. Scenarij, podsjeća Sabljaković, naglašava ljubav kao univerzalnu pojavu inspiriranu svevremenskom ljubavi Marije i Ivana Kozarca, pa će u prigodi svečanog otvorenja ta ljubav vezati Vinkovce s Jesenima, Jeseni s tradicijom, a tradiciju sa životima ljudi.

- Scenarij želi istinitu vinkovačku priču o jednoj ljubavi na pozornici Jeseni pretočiti u svevremensku. Kroz nekoliko kratkih scena povezat ćemo život Ivana Kozarca s likovima njegove pripovijesti. Dvoje mladih između kojih bukti iskrena ljubav. U trenutcima njihove strasti i gorljive želje na put im staje nimalo laka sudbina s kojom se moraju suočiti. Bit će ovo niz događaja iz mladenačkoga života na sokaku kakav je bio nekada, a doživjeti ga treba svevremenskim. Ono što taj život obilježava može se opisati s jednom riječi – ljubav. U fragmentima scenarija pojavljuju se različita lica – momak i djevojka, njezin udvarač, roditelji koji dogovaraju brak i mještani maloga sela koji su uvijek sudionicima svega što se događa u tuđem dvorištu. Svi oni (ne)posredno utječu na živote dvoje mladih. Lica dramske igre stanovnici su maloga mjesta od kojih će poneki biti poticateljima duhovitih situacija, a nerijetko začut će se pjesma momaka i cura, mladenačka igra, cika u kolu, veselje…, čari života slavonskoga - kaže scenarist svečanog otvaranja Marko Sabljaković.

Dodaje i kako će priredba pokazati različitost tradicionalnih plesova i kola, narodno ruho i raskoš koje je do danas sačuvano i očuvano da u ovoj prigodi prikaže sve bogatstvo Šokadije.

Miroslav Flego
Vinkovačke jeseni nisu održane samo 1991., jer su ratna razaranja u tom kraju bila najžešća u jesen
Možda ste propustili...

BIVŠI GRADONAČELNIK ZORAN VINKOVIĆ

Proziva za prodaju šatora “Univerzala”

DO KRAJA KOLOVOZA SADRŽAJAN I RAZNOVRSTAN PROGRAM

Na Đakovačkom ljetu film, Knjižni buvljak te opereta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POVUČENA ODLUKA O ZADUŽENJU

Dva vijećnika HDZ-a
priklonila su se oporbi

2

RADOVI NA DC55 PRI KRAJU

Vozači tvrde da je cesta
znatno uža nego prije

3

RUŠE OBJEKT KOJI JE U RATU ČUVAO ŽIVOTE

Vukovarci će na mjestu skloništa izgraditi trg