Osijek
NOVI GRAD, OMILJENO MJESTO ZA ŽIVOT

Gradska četvrt kojoj je sve na dohvat ruke
Objavljeno 6. srpnja, 2020.
Sjenjak, “Feđika”, Vatrogasno, Divaltova, Jug 1, Uske njive, Stadionsko naselje... sve su to dijelovi Novog grada

Nikada skromnije, bez uobičajenih kulturnih, sportskih i glazbenih događaja, bez kvartovskog partija, koji je prošle godine u ovo vrijeme bio pravi hit, a na kraju i bez svečane sjednice Vijeća, vodstvo Gradske četvrti Novi grad i njezini stanovnici obilježavaju ove godine svoj dan, koji je inače vezan uz crkveni god Župe svetih Ćirila i Metoda. Razlog tomu, posve je jasno, povezuje se s epidemiološkom situacijom koju nam nameće koronavirus što nam još od ožujka mijenja navike i diktira nova pravila ponašanja u zajednici.

- Lani smo u ovo doba imali turnire u malom nogometu i basketu 3 na 3, naši umirovljenici i ostali građani zabavljali su se natjecanjima u šahu i belotu, imali smo veselicu i sve je to skupa trajalo tri dana. Ove godine, nažalost, moramo ponajprije biti odgovorni i postupati prema mjerama koje nam nalažu Stožer civilne zaštite i epidemiolozi. Zato smo odlučili da nećemo organizirati nikakva okupljanja, pa smo Dan GČ Novi grad obilježili polaganjem vijenaca i sjećanjem na sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu na Novogradskom groblju i svečanim misnim slavljem u Župi sv. Ćirila i Metoda - kazao je predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi grad Luka Došen.

Kvart za mlade
No da ipak taj dan ne prođe tek tako, mladi i neumorni predsjednik Vijeća odlučio se sa svojim suradnicima na kupnju zaštitnih maski i rukavica, koje je potom podijelio kvartovskim umirovljenicima, inače njemu najvjernijih i najaktivnijih suradnika u svim aktivnostima koje se redovito organiziraju u samom sjedištu i u svim dijelovima te iznimno lijepe osječke četvrti.

- Vrijedni su to momci. I Luka i Ivan (Karalić, zamjenik predsjednika Vijeća, nap.a.) puno su napravili za cijelu našu četvrt, hoće poslušati i savjete starijih, a i reagiraju na sve što im sugeriramo. I “potući” će se za stvari koje će život svih stanovnika ovog dijela grada učiniti boljim - hvali ih umirovljenik Petar, koji, sa zaštitnom maskom, ne podiže pogled sa šahovske ploče. Iako je svaka partija ovdje vrijedna koliko i ona s turnira za svjetskog prvaka, Petar, koji u četvrti, točnije, na Sjenjaku, živi duže nego što mladi predsjednik Vijeća ima godina, samouvjereno tvrdi da je to sigurno najljepša osječka gradska četvrt.

- Da ne moram doktoru, ne bih je napuštao nikako i nikada. Želim li pogledati neki sport, tu je sportska dvorana i stadion Gradski vrt, trgovačkih centara pregršt, imamo dobro opremljenu knjižnicu, ugostiteljskih objekata koliko hoćete, čak i onih u kojima je kava dostupna i našem džepu, restorana, hotela, bazene... Ma nema čega nema ovdje kod nas. A za nas starije važno je da postoji šetnica, u ovo vrijeme oaza zelenila i hladovine, te dovoljno klupa za odmorit – priča nam Petar ne skrivajući svoje zadovoljstvo što u osobnoj iskaznici ima adresu ove četvrti.

Skupi stanovi
Inače, GČ Novi grad, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, ima 14.100 stanovnika (10.980 birača, kada smo već jučer imali izbore) i nešto više od 4100 kućanstava. Brojnija je od površinom mnogostruko većih gradova u Osječko-baranjskoj županiji, a infrastrukturom u cijelosti zadovoljava potrebe gotovo svih stanovnika. Ipak, ne svih, jer se čelnici ove četvrti godinama bore da se i stanovnicima Stadionskog naselja izgradi potrebna komunalna infrastruktura.

- Mi jednako kao i ostali Osječani uredno plaćamo sve komunalne obveze Gradu. Iz Grada slušamo samo obećanja i sve više gubimo strpljenje, kao da smo dio Đakova, a ne Osijeka. Zaboravili su nas iako su mnogi ovuda prolazili kada su dolazili u Muzej okusa, dok je radio - kaže nam Igor, stanovnik toga dijela grada, napominjući kako nakon epidemije COVID-19 i njome prouzročene gospodarske krize taj njihov problem sigurno neće tako skoro biti riješen. Valja, međutim, reći kako je ova gradska četvrt jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Osijeku, posebice kada je riječ o mladim obiteljima s malom, predškolskom ili školskom djecom. Napose se tu ističe Sjenjak, naselje s dvjema osnovnim školama i vrtićem, s mnogo dječjih igrališta, sportskih terena i zelenih površina. I, što je iznimno važno, kroz njega ne voze automobili, jer ceste ondje prolaze rubnim dijelovima četvrti. Popriličan je i broj parkirališnih mjesta, iako njih nikada dovoljno, a sve je, kako nam se hvale stanovnici, na dohvat ruke.

Na Sjenjaku su stanovi svih kvadratura na dobroj cijeni. Stambene su zgrade kvalitetno građene, velik ih broj ima ugrađena dizala, a sada mnoge provode i energetsku obnovu, tako da ne iznenađuje što ovo naselje, ali i drugi dijelovi četvrti, mnogi odabiru za život. I mladi i stariji. Još kada jednoga dana dobiju ambulantu, imat će baš sve što im je potrebno. Nije stoga čudno što se svaki stan koji se pojavi na tržištu nekretnina, potvrđuju nam u poznatoj agenciji, proda za dva dana.

Tomislav Prusina

NOVO JE OMILJENO OKUPLJALIŠTE SVIH GENERACIJA U SVAČIĆEVOJ ULICI

 

- Nakon pojave epidemije COVID-19 godišnji je budžet Gradske četvrti Novi grad, kao uostalom i svih drugih četvrti, smanjen za 85 posto, odnosno sa 667 tisuća na točno 100 tisuća kuna. To, dakako, nije dovoljno za rješavanje problema, ali ni prioriteta koje si je zadalo vodstvo četvrti, no ono što je započeto, nastojat će se i privesti kraju - najavljuje Došen.

A to je dovršiti opremanje Sportskog rekreacijskog centra kod studentskog doma u Ulici I. G. Kovačića i ugraditi fiksirane klupe i dva velika roštilja kako bi i cijelim obiteljima omogućili okupljanje i druženje na otvorenom. Planiraju okončati i projekt javnih slavina na području četvrti, što se pokazalo kvalitetnim rješenjem.

Centar Sjenjaka, uz Robnu kuću IPK, dobiva konkurenciju u dijelu Svačićeve, na potezu od I. G. Kovačića do Divaltove, gdje je uz postojeću tržnicu niknulo nekoliko ugostiteljskih objekata, mesnice, pekarnice, dva hotela i niz drugih objekata, pa se ondje okuplja sve više stanovnika. Stoga se pojavila potreba i želja za stvaranjem manjeg trga, ali i za povećanjem broja mjesta za parkiranje. Želja je vodstva četvrti i postavljanje spomen-obilježja braniteljima i civilima poginulima u Domovinskom ratu, a kao mjesto za to spominje se parkić ispred Muzeja okusa. Uz problem infrastrukture Stadionskog naselja, ostaje pitanje održavanja područja oko Speedwaya, koje je više vremena zaraslo u travu nego što je uredno pokošeno. Već sada strahuju što će biti sa stadionom Gradski vrt kada ga NK Osijek napusti, jer iskustva drugih gradova pokazuju da stadioni bivaju prepušteni sami sebi i postaju svratišta za beskućnike. Kako se to ne bi dogodilo, vodstvo četvrti već sada inzistira na traženju odgovarajućih rješenja.

14.100

stanovnika ima GČ Novi grad prema popisu stanovništva iz 2011. godine, s nešto više od 4100 kućanstava
Najčitanije iz rubrike