Mozaik
KONCERT BR. 27

"Gatalinka" prikazala lepezu tradicijske baštine
Objavljeno 6. srpnja, 2020.
Kulturni centar "Gatalinka" Vinkovci u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" održao je "Koncert br. 27" koji je i ove godine oduševio sve posjetitelje. Centar je 1994. osnovala Blanka Žakula, dipl. oec., a područje djelovanja mu je tradicijska baština Hrvatske. Projekti koji se organiziraju imaju za cilj istraživanje, dokumentiranje, edukaciju, prezentaciju i izdavačku djelatnost.

- Kulturni centar "Gatalinka" u svom širokom spektru djelovanja ima školu folklora, i to s programom koji još uvijek jedini radimo u Hrvatskoj, a to je da polaznici poznaju notno pismo, plesno pismo, sviraju tambure, solistička glazbala, poznaju dječje igre i plesove s područja cijele Hrvatske. Školu folklora pohađao je velik broj djece i mladih, jer u gradu uvijek ima određeni postotak ljudi koji žele da im djeca budu educirana na način kako se to radi u Gatalinki - kaže Žakula.

Sve što se u školi folklora nauči, prezentira se na kraju školske godine na završnom koncertu, pa tako i ove godine. Program je započeo solo nastupom Laure Koprivnjak na frulici ‘‘Ajd na livo‘‘, potom je nastupio solist Jakov Božić na dvojnicama ‘‘Moja diridika‘‘. Uslijedila je izvedba ‘‘Ode radosti‘‘ svirača s kolegija samice. U nastavku programa skupina ‘‘Mata‘‘ izvela je na tamburama ‘‘Ja sem Varaždinec‘‘. Poseban pljesak dobila je izvedba ‘‘Polke iz Moslavine‘‘ koju su izveli Jakov Božić i Roko Klarić (samice), Ema Božić i Franka Berač (čela), Buga Berač i Laura Koprivnjak (šuškalice i zvona), Ida Knežević (drvena harmonika) te Ema Salopek (triangl).

U drugom dijelu večeri je grupa "Mata" izvedela Dječju igru ‘‘Mroooo, mrooo‘‘ sa solisticom Emom Salopek, a koreografiju potpisuje Blanka Žakula. Bile su to dječje igre Vukovarsko-srijemske županije. Djevojčice iz grupe ‘‘Grga‘‘ izvele su pjesme iz sela Otoka (danas Grada Otoka), Privlake i Retkovaca pod nazivom ‘‘Krstari‘‘. Plesove Brdovečkog Prigorja pod nazivom ‘‘Sridi lupa zelenoga‘‘ izvela je grupa ‘‘Grga‘‘, glazbena obrada Tihomir Jakunić, a koregrafija je bila povjerena Vladimiru Kuraji. U posljednjem bloku grupa ‘‘Grga‘‘ na tamburama izvela je ‘‘Šroteš‘‘, ples iz Hrvatskog zagorja, u aranžmanu Bože Potočnika. Na kraju je grupa ‘‘Grga‘‘ izvela pjesmu ‘‘U mog baće šlingovane gaće‘‘ u aranžmanu Blanke Žakule. U sklopu programa nastupili su pjevači-plesači skupine "Mata", svirači-plesači skupine "Grga" i Zeleni orkestar.

U svečanom dijelu koncerta proglašeni su najbolji učenici u protekloj godini u KC ‘‘Gatalinka", a priznanja u mlađoj skupini ‘‘Mata‘‘ dobili su: Marta Bićanić i Tena Šimunović, a u starijoj grupi "Grga" najbolji su Franka Berač, Antun Bošnjak. Priznanja učenicima i učenicima uručila je Blanka Žakula, voditeljica Kulturnog centra, zaželjevši još puno lijepih trenutaka svima koji se još nisu odlučili za dolazak u nadaleko poznatu vinkovačku "Gatalinku". M. Kokaj
Nagrade su dobili učenici Marta Bićanić, Tena Šimunović, Franka Berač i Antun Bošnjak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa