Mozaik
KONCERT BR. 27

"Gatalinka" prikazala lepezu tradicijske baštine
Objavljeno 6. srpnja, 2020.
Kulturni centar "Gatalinka" Vinkovci u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" održao je "Koncert br. 27" koji je i ove godine oduševio sve posjetitelje. Centar je 1994. osnovala Blanka Žakula, dipl. oec., a područje djelovanja mu je tradicijska baština Hrvatske. Projekti koji se organiziraju imaju za cilj istraživanje, dokumentiranje, edukaciju, prezentaciju i izdavačku djelatnost.

- Kulturni centar "Gatalinka" u svom širokom spektru djelovanja ima školu folklora, i to s programom koji još uvijek jedini radimo u Hrvatskoj, a to je da polaznici poznaju notno pismo, plesno pismo, sviraju tambure, solistička glazbala, poznaju dječje igre i plesove s područja cijele Hrvatske. Školu folklora pohađao je velik broj djece i mladih, jer u gradu uvijek ima određeni postotak ljudi koji žele da im djeca budu educirana na način kako se to radi u Gatalinki - kaže Žakula.

Sve što se u školi folklora nauči, prezentira se na kraju školske godine na završnom koncertu, pa tako i ove godine. Program je započeo solo nastupom Laure Koprivnjak na frulici ‘‘Ajd na livo‘‘, potom je nastupio solist Jakov Božić na dvojnicama ‘‘Moja diridika‘‘. Uslijedila je izvedba ‘‘Ode radosti‘‘ svirača s kolegija samice. U nastavku programa skupina ‘‘Mata‘‘ izvela je na tamburama ‘‘Ja sem Varaždinec‘‘. Poseban pljesak dobila je izvedba ‘‘Polke iz Moslavine‘‘ koju su izveli Jakov Božić i Roko Klarić (samice), Ema Božić i Franka Berač (čela), Buga Berač i Laura Koprivnjak (šuškalice i zvona), Ida Knežević (drvena harmonika) te Ema Salopek (triangl).

U drugom dijelu večeri je grupa "Mata" izvedela Dječju igru ‘‘Mroooo, mrooo‘‘ sa solisticom Emom Salopek, a koreografiju potpisuje Blanka Žakula. Bile su to dječje igre Vukovarsko-srijemske županije. Djevojčice iz grupe ‘‘Grga‘‘ izvele su pjesme iz sela Otoka (danas Grada Otoka), Privlake i Retkovaca pod nazivom ‘‘Krstari‘‘. Plesove Brdovečkog Prigorja pod nazivom ‘‘Sridi lupa zelenoga‘‘ izvela je grupa ‘‘Grga‘‘, glazbena obrada Tihomir Jakunić, a koregrafija je bila povjerena Vladimiru Kuraji. U posljednjem bloku grupa ‘‘Grga‘‘ na tamburama izvela je ‘‘Šroteš‘‘, ples iz Hrvatskog zagorja, u aranžmanu Bože Potočnika. Na kraju je grupa ‘‘Grga‘‘ izvela pjesmu ‘‘U mog baće šlingovane gaće‘‘ u aranžmanu Blanke Žakule. U sklopu programa nastupili su pjevači-plesači skupine "Mata", svirači-plesači skupine "Grga" i Zeleni orkestar.

U svečanom dijelu koncerta proglašeni su najbolji učenici u protekloj godini u KC ‘‘Gatalinka", a priznanja u mlađoj skupini ‘‘Mata‘‘ dobili su: Marta Bićanić i Tena Šimunović, a u starijoj grupi "Grga" najbolji su Franka Berač, Antun Bošnjak. Priznanja učenicima i učenicima uručila je Blanka Žakula, voditeljica Kulturnog centra, zaželjevši još puno lijepih trenutaka svima koji se još nisu odlučili za dolazak u nadaleko poznatu vinkovačku "Gatalinku". M. Kokaj
Nagrade su dobili učenici Marta Bićanić, Tena Šimunović, Franka Berač i Antun Bošnjak
Možda ste propustili...

DRUGU GODINU ZAREDOM NAŠAO SE NA SAMOM VRHU

Najplaćeniji glumac na svijetu ponovno je Dwayne Johnson

SA SVJETSKIM PROGRAMOM ZA HRANU UJEDINJENIH NARODA

EXIT festival lansira projekt Life Stream od 3. do 6. rujna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GLAZBENA LEGENDA

Krunoslav Kićo Slabinac bori se za život

2

OBJAVILA NA FACEBOOKU

Severina zaražena koronavirusom

3

IVANA KOVAČ PJEVAČICA IZDALA USPJEŠAN NOVI ALBUM “SREĆO I TUGO”

Želim da ne potonemo duhom, more će i dogodine biti plavo