Kultura
OLJK: NASTUPIO GITARISTIČKI KVARTET 40 FINGERS

Koncert talijanskih virtuoza itekako se isplatilo pričekati
Objavljeno 5. srpnja, 2020.
Nakon što ih je pandemija spriječila da početkom ožujka u sklopu Osječke glazbene srijede zasviraju u HNK-u, talijanski gitaristički kvartet 40 Fingers Osječanima se predstavio na Trgu Vatroslava Lisinskog, u okviru programa 20. Osječkog ljeta kulture. Bio je to i njihov prvi koncert u Hrvatskoj, a da ga se isplatilo pričekati tih nekoliko mjeseci, svima onima koji su ih došli pogledati i poslušati bilo je jasno već nakon uvodnih nekoliko minuta.


Četvorica mladih, ali iskusnih virtuoza na akustičnim gitarama - Emanuele Grafitti, Andrea Vittori, Matteo Brenci i Enrico Maria Milanesi, talijanskoj publici pojedinačno već dobro poznatih po svojim samostalnim projektima, prste su udružili 2017., od kada istražuju džez, blues, folk, pop, rock i klasičnu glazbu te pružaju prave koncertne poslastice koje redovito oduševljavaju i iznenađuju publiku. Slavonce različitih generacija osvojili su sjajnom svirkom, velikom energijom te raznovrsnim i vrlo atraktivnim repertoarom na kojem su se našle njihove autorske skladbe, vješto aranžirane obrade velikih pop i rock-hitova, biseri klasične glazbe, ali i teme iz popularnih filmova i serija.

A sudeći prema riječima Mattea Brencija, ne treba iznenaditi ako repertoar ovoga u svijetu sve zapaženijeg gitarističkog kvarteta s adresom u Trstu, u budućnosti dodatno obogati i poneka hrvatska pjesma.


- Volimo istraživati i otkrivati različite glazbene stilove te se trudimo prirediti nastupe kojima ćemo iznenaditi ljude u publici. Bili smo u jednom lijepom restoranu gdje smo čuli mnogo vaše tradicijske glazbe. To je bilo sjajno! Već smo pričali o tom kako bismo mogli napraviti aranžmane za neke od divnih pjesama koje smo upravo otkrili. Posebno nam se svidjela Da te mogu pismom zvati. Nisam siguran jesam li joj pravilno izgovorio naziv, ali ta je pjesma na nas ostavila snažan dojam - rekao je Brenci.

Vrlo dojmljiv nastup kvarteta 40 Fingers na glavnoj festivalskoj pozornici OLJK-a trajao je sat i pol, a neki od njegovih vrhunaca pripadaju nadahnutim izvedbama skladbi Libertango Astora Piazzolle, Tears in Heaven Erica Claptona, Bohemian Rhapsody grupe Queen te na samom kraju i Hey Jude The Beatlesa, u kojoj su talijanski gitaristi raspjevali veći dio raspoložene osječke publike koja ih je na rastanku nagradila glasnim pljeskom i ovacijama. D. Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike