Novosti
PRIJEPODNE NA BIRAČKIM MJESTIMA

Osječani za glasovanje stoje i u redovima, ali sve ide brzo
Objavljeno 5. srpnja, 2020.

Vezani članci

GLASOVATI ŽELI 55 ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM

Najviše (24) zaraženih osoba želi glasati u 4. izbornoj jedinici

Od ranih jutarnjih sati, odnosno od 7 sati od kada su birališta otvorena diljem Hrvatske, živahno je na osječkim biračkim mjestima. Prvi dojam jest kako se glasovanje odvija uz puno poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Članovi biračkih odbora nose maske, glasačka mjesta su razmaknuta, a u zatvorene prostore na birališta istodbono se pušta ograničeni broj glasača. Zbog toga se ispred pojedinih birališta pojavljuju redovi, ali se vrlo brzo pristupa biračkim mjestima.
Na ulazima, članovi biračkih odbora dezinficiraju ruke glasačima, usmjeravaju ih kako ne bi bilo nepotrebnih ulazaka i zadržavanja u zatvorenom prostoru.

Takva nas je situacija zatekla na biračkim mjesta 56 i 58 na Sjenjaku, ondje se glasuje u sjedištu gradske četvrti.
„Nije problem koju minutu pričekati”, kazuje nam birači, drugi pak pokazuju da su se pripremili - ponijeli su olovke. Drugi pak dolaze i s maskama na licu...
Slično je i na biračkim mjestima 45 i 46 na Vijenci Ivana Meštrovića. Iako je ulaz za oba biračka mjesta isti, u jednom trenutku „zagužvalo” se na „četrdesetšestici”, pa su birači morali čekati dok su oni iz 45. slobodno ulazili...

Posebna je pak procedura u posebno formiranom biračkom mjestu u Domu za starije i nemoćne na Drinskoj. Ondje glasuju samo korisnici doma, i to oni koji su se izjasnili da to žele. Od 330 korisnika, njih 260 se ranije izjasnilo da želi dati svoj glas jednoj od političkih lista i kandidata koje se natječu na ovogodišnjim izborima za Sabor. Za njih je pripremljeno biračko mjesto u holu. I ondje se posebno vodi računa o distanci, i o tome da umirovljenici ne bi svi odjednom došli na glasovanje. Iz biračkog odbora nas dodatno izvještavaju kao će se omogućiti i glasovanje za dio umirovljenika koje leže u krevetima, na način da će članovi odbora otići kod njih u sobe.
Posebne mjere opreza su za one koji dolaze izvana, poput novinarskih ekipa - na ulazu smo dobili navlake na obuću, rukavice i masku, uz obavezni prelazaka preko dezinfekcijske barijere.
U Osijeku je inače ukupno 117 biračkim mjesta koja su otvorena do 19 sati. D.Ku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike