Kultura
OLJK: U HNK-U GOSTOVALI "POTPUNI STRANCI"

Bitorajac: Htio sam da predstava izgleda kao "organizirani kaos"
Objavljeno 4. srpnja, 2020.
Petog dana ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture u HNK-u je, u produkciji nezavisnog zagrebačkog kazališta Luda kuća, gostovala predstava Potpuni stranci, komična drama u režiji Renea Bitorajca, nastala prema motivima hit-filma Perfetti sconosciutti, talijanskog redatelja Paola Genovesea.

Iako zbog znatno smanjenog kapaciteta gledališta, prouzrokovanog epidemijom koronavirusa, brojni zainteresirani, na žalost, nisu uspjeli ući u kazalište - prvotno je trebala biti izvedena na Trgu Vatroslava Lisinskog - oni koji su dovoljno rano stali u dugački red ispred ulaza imali su prilike dobro se nasmijati i istinski uživati u kazališnoj adaptaciji filmske uspješnice iz 2016. Ponajprije su za to zaslužne redom izvrsne glumačke izvedbe Judite Franković Brdar, Ivana Đuričića, Renea Bitorajca, Barbare Rocco, Amande Prenkaj, Damira Poljičaka i Mladena Kovačića, koji su s puno emocija i promjena raspoloženja utjelovili dugogodišnje prijatelje - tri bračna para i jednog samca. Oni tijekom zajedničke večere kod jednog od parova odluče zaigrati zanimljivu, ali vrlo opasnu igru - ostavljaju mobitele na stol, sve svoje pozive stavljaju na zvučnik, a poruke i e-mailove čitaju naglas. Dakako, ta se odluka ubrzo pokaže kao kardinalna pogreška.

- Nekad smo, kao klinci, svi igrali "bocu istine" koja je slična ovoj igri, ali tamo si mogao reći istinu, a i nisi morao, tako da bih rekao da je ova igra ipak mnogo opasnija, jer kad ti supruga ili suprug nađu nešto u mobitelu, teško ćeš se izvući! (SMIJEH) Raditi predstavu prema Perfetti sconosciutti bio mi je veliki užitak i još veći profesionalni izazov, ne samo zato što je u pitanju veliki filmski hit, nego i zbog toga što sam istodobno redatelj, scenarist i glumac. Najveći cilj bio mi je da predstava izgleda dokumentaristički, odnosno kao tzv. "organizirani kaos", i mislim da sam to, uz dobru ekipu, uspio postići. Ovo nam je bilo prvo gostovanje u Osijeku te ovim putem zahvaljujem OLJK-u na pozivu. Žao mi je što predstavu nisu uspjeli pogledati svi koji su to htjeli, ali što se mene tiče, zašto ne doći još pet puta - rekao je Bitorajac. D. Miklić

Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike