Sport
BIJELO-PLAVI U NEDJELJU U SPLITU

I kad Hajduk ne blista,
na Poljudu nikome nije lako
Objavljeno 4. srpnja, 2020.
Osječani su se strašno potrošili protiv Dinama i Rijeke, a već sutra ih čeka splitski okršaj s Hajdukom

Derbi trilogiju koja im je bila na rasporedu tijekom posljednjih osam dana nogometaši Osijeka zaključit će gostovanjem na Poljudu.

Splitski stadion je mjesto na kojemu su bijelo-plavi najmanje puta u HNL-u uspjeli pobijediti (istina, na Rujevici su još manje pobjeđivali, ali ona je novi stadion, pa je i uzorak daleko manji), pa već samo taj podatak dovoljno govori pred kakvim će izazovom osječka momčad biti u nedjelju.

Rastegnuti do limita

Osijek će u tom susretu već biti rastegnut do samih granica svojih tjelesnih limita jer se strašno potrošio u dva derbija koja su prethodila splitskom okršaju. Čak ni raspored odigravanja susreta po kolima Osijeku nije išao naruku o čemu je progovorio i trener Ivica Kulešević:

- Ovo je već četvrti uzastopni susret u kojemu naš suparnik ima dan ili dva više odmora od nas. Pri ubrzanom ritmu odigravanja utakmica i po vremenskim uvjetima u kojima se igra to može značiti jako puno. Valjda ćemo pronaći još dovoljno snage da i taj susret odigramo na visokoj razini jer drukčije se ne možemo nadati željenom ishodu.

Čim je nastavljena sezona, Osijek je znao kako će mu svaka od utakmica koje slijede biti kvalifikacijskog karaktera ako se želi zadržati u borbi za drugo mjesto. Mjesec dana kasnije bijelo-plavi su potpuno živi u tom kontekstu, a susret na Poljudu praktički predstavlja vrhunac te borbe. To je utakmica u kojoj se dobrom dijelu konkurencije može zadati konačni udarac. To je utakmica u kojoj se umor i slične stvari jednostavno moraju ostaviti po strani. Osijek je nakon stanke obavio veliki posao, konkurencija je, za razliku od njega, posrtala i zato je dobio priliku odlučivati sam o sebi. Više od toga nije mogao tražiti. Da će na Poljudu biti lako - neće. Nikad nije bilo, pa taman i kad Hajduk ne blista kao što je slučaj u ovom trenutku. Puno je pokazatelja koji su na strani Osijeka uoči tog dvoboja, ali samo će jedan biti važan - tko će biti raspoloženiji i odvažniji te večeri. Sve drugo su priče.

- Čeka nas još jedno teško gostovanje kojih smo od nastavka prvenstva prošli već nekoliko. Imam osjećaj kako smo stalno u autobusu jer smo od sedam utakmica, računajući i Kup, pet odigrali kao gosti. Bilo bi bahato od mene kada bi najavljivao kako na Poljud odlazimo pobijediti. Jedino što mogu obećati našim navijačima je da ćemo pokušati dati naš trenutačni maksimum, borit ćemo se za svaki pedalj terena, pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti. Hajdukova forma možda nije bajna, ali ne smijemo na to obraćati pozornost. Mi moramo biti pravi - kaže Kulešević.

Jesenas su Hajduk i Osijek na Poljudu odigrali vrlo zanimljivu utakmicu u kojoj su Splićani slavili sa 3:2 nakon što je Osijek uspio anulirati dva pogotka zaostatka. Taj bi susret trebao biti predložak za ono što bijelo-plavi trebaju i ne bi trebali učiniti ovaj put. Stav i gard su tada bili jako dobri. Osijek se na Poljud nije došao braniti, a to se od njega ne očekuje ni ovaj put, jer kada si u borbi za drugo mjesto, nemaš pravo čučati pred svojim kaznenim prostorom i čekati što će se dogoditi. Moraš kroz igru tražiti put do pozitivnog rezultata. Ono što bi bilo poželjno izbjeći jesu velike individualne pogreške koje su se Osječanima dogodile tada iz kojih je Hajduk zabio dva pogotka.

Bez kapetana
Kulešević opet neće biti u mogućnosti u taj okršaj ući s najjačim mogućim snagama. Nedostajat će utjecaj kapetana Mileta Škorića koji je protiv Rijeke zaradio treći žuti karton, ali se u konkurenciju vraćaju Jugović i Lopa koji su odradili suspenzije zbog tri javne opomene. Još je uvijek neizvjesno hoće li za nastup biti spreman Laszlo Kleinheisler.

- Nikada nije dobro igrati bez kapetana u takvoj utakmici, ali iz te kože se ne može. Još dvojim na koji ćemo način riješiti njegov izostanak. Ako ćemo igrati s četvoricom u posljednjoj liniji, onda će alternacija biti Lončar, ali postoji mogućnost i da zaigramo s tri centralna braniča, a tada bi u igri bili Lončar i Guti. Veseli me povratak Jugovića koji je u posljednje vrijeme u dobroj formi i važan je kotačić u sredini terena, a što se Laszla tiče, naša liječnička služba čini velike napore kako bi ga osposobila za tu utakmicu - otkrio je Kulešević.

Bude li Mađar spreman, bit će to nova zadaća za Kuleševića jer koga izostaviti iz odlično odigranog susreta s Rijekom kako bi se napravilo prostora za povratnike koji su standardni prvotimci. S druge strane, svježina koju oni donose dobro će doći na kraju napornog tjedna za bijelo-plave.

U svakom slučaju, bit će to još jedan test karaktera za osječku momčad, a sve što se od nje traži jest - hrabar pristup. Znate onu, “sa štitom ili na njemu”. Tako se bijelo-plavi trebaju postaviti na Poljudu.
Dalibor Keler
Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Možda ste propustili...

MELEM NA RANE BILA BI DOMAĆA POBJEDA PROTIV HAŠK SOKOLA

Baranjcima hitno treba pobjeda

Najčitanije iz rubrike