Novosti
VIKEND U ĐAKOVU POD POSEBNIM MJERAMA

Pada broj novih slučajeva, u samoizolaciji 1200 osoba
Objavljeno 3. srpnja, 2020.

S olakšanjem su i u petak, 3. srpnja, Đakovčani dočekali vijest da je i u posljednja 24 sata nastavljen pad broja koronavirusom zaraženih sugrađana i on, nakon osam od četvrtka, obuhvaća četvero novooboljelih, pa je sada na taj virus ukupno pozitivno 146 osoba iz Đakova.


Od ukupnog broja osoba u samoizolaciji na području Osječko-baranjske županije, a koji je u petak iznosio njih 1864, na Đakovo se, ističu epidemiolozi, odnose dvije trećine, pa proizlazi da je u ovom gradu pod tom mjerom oko 1200 osoba. Veliki je to izazov za provedbu nedjeljnih izbora u ovome gradu jer će osobe u samoizolaciji moći glasovati isključivo ispred ulaznih vrata svoga stana ili kuće, a gdje moraju doći i članovi biračkih odbora da takvom biraču omoguće pravo na glasovanje, a da se pritom ne krše pravila njegove samoizolacije. Članovi biračkih odbora moraju se pritom striktno pridržavati epidemioloških mjera, a pridržavaju ih se i pri povratku na biračko mjesto. Kako doznajemo, dosad se Gradskom izbornom povjerenstvu javilo oko 300 Đakovčana u samoizolaciji, a koji žele glasovati 5. srpnja. Dakako, među svim osobama u samoizolaciji, dio njih nije punoljetan i nema pravo glasovanja.


Da nije koronavirusa, u gradu bi u petak svečano pred katedralom bili otvoreni 54. Đakovački vezovi, no smotra je u cijelosti otkazana zbog epidemiološke situacije, a, k tome, od prošlog utorka na snazi je među posebnim mjerama za grad i ona da nema javnih okupljanja i većih događaja.


Grad broji četvrti dan pod posebnim mjerama protiv širenja COVID-19, odnosno prvi vikend pod oštrijim koronarežimom. Vikend je u gradu i vrijeme brojnih svadbenih proslava. Dio mjera u gradu odnosi se upravo na svadbene proslave koje se i dalje mogu održavati, no uz posebne uvjete. Svadbe nije smiju imati više od 200 gostiju, a organizatori gradskom Stožeru civilne zaštite moraju dostaviti 48 sati prije popis svih gostiju te ga izvijestiti o svim promjenama. Na svadbi je obveza održavanja razmaka i korištenje maski i rukavica za djelatnike sale, a na ulazima organizator mora osigurati sredstva za dezinfekciju, dezinfekcijske barijere, mjerenje temperature te evidenciju gostiju i sudionika.
"U Đakovu su ovoga vikenda tri svadbene proslave, no ne organiziraju ih naši sugrađani, nego osobe iz Petrinje, Našica i Semeljaca. Idući vikend očekujemo veći pritisak kada je o svadbenim veseljima riječ", izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite grada Đakova Antun Galić. S.Župan
Antun Galić

Stožer civilne zaštite Grada Đakova

Svadbe ne smiju imati više od 200 gostiju, a organizatori gradskom Stožeru civilne zaštite moraju dostaviti 48 sati prije popis svih gostiju. "U Đakovu su ovoga vikenda tri svadbene proslave, no ne organiziraju ih naši sugrađani, nego osobe iz Petrinje, Našica i Semeljaca. Idući vikend očekujemo veći pritisak kada je o svadbenim veseljima riječ", izjavio je Antun Galić.
Možda ste propustili...

PREMIJER NAJAVIO DOLAZAK CIJELE VLADE NA OBLJETNICU OLUJE

Plenković: Boris Milošević ide u Knin, a Tomo Medved u Grubore

U UTORAK ĆE DOĆI ISPRED BANSKIH DVORA

Pirotehničari traže dijalog

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OLUJA 2020: JASMIN HADŽIĆ NA ISTOM MJESTU 25 GODINA POSLIJE

Kada smo razvili trobojnicu, imao sam osjećaj da vidim cijelu Hrvatsku

2

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Petero novooboljelih od koronavirusa

3

OLUJA 2020: ZDENKO MAZUR ZAPOVJEDNIK TOPNIČKE BITNICE

Sve su akcije bile jednako važne jer su sve bile priprema za Oluju