Novosti
ŠTO GLASAČE ČEKA NA BIRALIŠTIMA

Iz samoizolacije glas želi dati 308 Đakovčana i 14 Osječana
Objavljeno 4. srpnja, 2020.
Osobe zaražene koronavirusom moći će ipak glasovati, ali preko osobe od povjerenja

Parlamentarni izbori za 10. saziv Sabora u nedjelju, 5. srpnja, održat će se u uvjetima s kojima se do sada Hrvatska u svojoj modernoj demokratskoj povijesti nije imala prilike susresti jer o načinu njihove provedbe uz Državno izborno povjerenstvo odlučuju i epidemiološke mjere koje određuje Nacionalni stožer civilne zaštite i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Toliko problema i pritisaka pri organizaciji jednog izbornog ciklusa nije zapamćeno čak ni u vrijeme izravne ratne opasnosti.



Prilagođena pravila

Tako je Ustavni sud tek u petak zaključio da nije neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju zaraženi koronavirusom, ali da je Državno izborno povjerenstvo svim državljanima dužno osigurati pravnu mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajamčenog biračkog prava. "Građanima kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID-19) ili bilo koja druga zarazna bolest pripada pravo zahtijevati ostvarivanje biračkog prava, po naravi stvari, prema pravilima o glasovanju izvan biračkog mjesta koja su prilagođena prirodi potencijalne ugroze od zaraze i usklađena sa zahtjevima zdravstvene sigurnosti i zaštite ostalih sudionika u izbornom procesu, kojima Ustav u člancima 58. i 69. jamči zaštitu zdravlja", priopćio je Ustavni sud uz zaključak da je DIP, stoga, u svojim uputama i/ili preporukama za provedbu izbora dužan osigurati pravnu mogućnost ostvarivanja biračkog prava svim hrvatskim državljanima kojima to pravo pripada, "uključujući i onim građanima koji to zatraže, a dijagnosticirana im je zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji".


Priopćenje koje je potpisao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović također navodi da je DIP dužan osigurati bez odgode odgovarajućom prilagodbom pravila o glasovanju izvan biračkih mjesta u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i vodeći računa o zaštiti zdravlja svih sudionika u izbornom procesu.


Državno izborno povjerenstvo odgovorilo je na odluku Ustavnog suda o glasanju osoba zaraženih koronavirusom izrazivši zadovoljstvo da je Ustavni sud prihvatio ustavnopravno prihvatljivom da zaražene osobe ne mogu osobno doći i prići biračkom mjestu. Međutim, Ustavni sud ocijenio je da takvim biračima pripada pravo da im se omogući glasanje, pod prilagođenim uvjetima, te je sukladno tome DIP donio izmjenu i dopunu tehničke upute uz suglasnost HZJZ-a.


"Brisali smo stavak da ne mogu glasati, dodano je glasanje zaraženih s COVID-19. Oni će glasati preko druge osobe od povjerenja koja će po njihovoj ovlasti glasati umjesto njih. Birački odbor će na poziv birača doći pred stan i neće imati neposredan kontakt. Birački odbor će glasanje obaviti s osobom od povjerenja osobe koja ima COVID-19 i koja će zaokružiti kandidata i listu po njegovu nalogu, staviti u omotnicu i predati biračkom odboru koji će čekati ispred stana. DIP cijelo vrijeme vodi računa o ustavnopravnoj obvezi zaštite zdravlja pučanstva. Po izmijenjenoj tehničkoj uputi osoba zaražena s COVID-19 ne smije doći u kontakt s glasačkim listićem, biračkim odborom i bilo kojim drugim izbornim materijalom", pojasnila je Ana Lovrin, potpredsjednica DIP-a, i dodala da je osoba od povjerenja ona koja živi u kućanstvu sa zaraženom osobom.


Zakon također kaže da osobe zbog tjelesne mane ili nepismeni mogu glasati uz pomoć druge osobe. Oni će izraziti želju i volju za koga glasati, a fizički će to umjesto njih napraviti netko drugi.


Za glasovanje osoba u samoizolaciji vrijede pravila kakva vrijede i za glasovanje nepismenih, nepokretnih, slijepih ili osoba s invaliditetom. Žele li glasovati, moraju obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izborne nedjelje.


DIP je, naime, pozvao birače u samoizolaciji koji žele glasovati da se do četvrtka jave nadležnom općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu i zatraže da im se omogući glasovanje. No birači iz samoizolacije mogu se javiti za glasovanje i do nedjelje u 12 sati. Birači u samoizolaciji glasovat će ispred ulaza stana ili kuće i pritom obvezno nositi masku za nos i usta. Ako ne budu mogli izići iz stana, član biračkog odbora ući će u objekt s navlakama na cipelama.


Članovi biračkog odbora obvezno će nositi maske i rukavice te dezinficijens kojim će prije i poslije svake posjete biraču dezinficirati rukavice. Nakon deset posjeta biračima dezinficirat će i skinuti rukavice te ih odložiti u vrećicu koju moraju nositi sa sobom.


Prema uputama DIP-a, sva biračka mjesta morat će se oprati i dezinficirati, svi članovi biračkih odbora morat će u nedjelju nositi maske, a preporuka je i da imaju rukavice. Rukavice će biti obvezne samo za članove biračkog odbora koji identificiraju birače, odnosno one koji primaju osobne iskaznice, te za one koje imaju neka oštećenja na koži. Na ulazima na biračko mjesto morat će se osigurati dezinficijensi uz kontrolu nanošenja, glasačke kutije i paravani bit će na razmaku od 1,5 metara, a taj razmak vrijedit će i za članove biračkog odbora.
Educirani

Prema podacima DIP-a od osoba u samoizolaciji za glasanje se javilo njih 476. "Do petka u podne na području Osijeka za glasovanje pod mjerama samoizolacije prijavilo se 14 osoba", izvijestio je Zvonko Vekić, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Osijeka. "Birački odbor provest će glasovanje za takove osobe u samoizolaciji sukladno uputama Državnog izbornog povjerenstva na način da će najmanje dva člana uz sve epidemiološke mjere pred kućom, odnosno stanom navedenih osoba, provesti glasovanje. Potvrđujemo da će se navedeni zahtjevi zaprimati do nedjelje u 12 sati i da će se takvim osobama omogućiti glasovanje", pojasnio je Vekić dodavši da članovi biračkog odbora ne mogu odbiti takav zadatak i o tome su upozoreni. "Umjesto osoba koje su bile imenovane kao članovi biračkih odbora, a odlučile su odbiti takav zadatak, u biračke odbore imenovane su druge osobe", naglasio je.


Iz DIP-a poručuju da će se na 38 biračkih mjesta (36 redovnih i dva posebna) u Đakovu u nedjelju primjenjivati iste mjere zaštite od zaraze koronavirusom kao i u drugim mjestima, neće, dakle, biti strože. "Do petka u 12 sati 308 osoba s područja Đakova, koje su pod mjerama samoizolacije, zatražilo je od Gradskog izbornog povjerenstva Đakovo da im se osigura pravo na glasovanje na dan održavanja izbora, 5. srpnja 2020. godine. Rokovi za zaprimanje takvih zahtjeva kao i postupak takvog glasovanja objavljeni su na službenim web-stranicama Državnog izbornog povjerenstva, a predsjednici i zamjenici biračkih odbora o tome će biti i dodatno detaljno educirani u okviru organizirane radionice od Gradskog izbornog povjerenstva Đakovo", kazala je na naš upit Melita Tomaković, predsjednica GIP-a Đakovo.


To znači da 64,7 posto osoba od ukupnog broja onih koji iz samoizolacije žele glasati je iz Đakova. Na području Osječko-baranjske županije u petak su zabilježene 1864 osobe pod mjerama samoizolacije, od kojih je 207 novih. To znači da i oni kao i svi ostali koji dobiju mjeru samoizolacije do nedjelje u 12 sati mogu podnijeti zahtjev za glasovanjem i trebali bi ostvariti to pravo.
Iako smo upite o broju zahtjeva osoba iz samoizolacije za pravo glasovanja poslali i predsjednicima izbornih povjerenstava 4. i 5. izborne jedinice, te odgovore do petka navečer nismo dobili.


Tomislav Prusina/H
Ana Lovrin

potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva

Zaražena osoba ne može i ne smije doći u izravan kontakt, ni s članom biračkog odbora, ni s glasačkim listićem, ni s bilo kojim biračkim materijalom, i toga ćemo se strogo pridržavati.
Izmjerite temperaturu, ponesite olovku
Epidemiolozi biračima preporučuju da u nedjelju ujutro izmjere temperaturu i ako su zdravi krenu na birališta, s time da ponesu svoju kemijsku olovku i kiruršku masku, a mogu i rukavice. I obvezno se treba pridržavati svih uputa na biralištu.

Za glasovanje na parlamentarnim izborima 5. srpnja građani mogu koristiti osobne iskaznice kojima je rok važenja istekao od 11. ožujka, kada je u Hrvatskoj proglašena epidemija, jer je izmjenama zakona omogućeno njihovo daljnje korištenje, izvijestio je MUP. Ministarstvo unutarnjih poslova podsjetilo je da je tijekom trajanja epidemije koronavirusa kroz dopune pojedinih zakona omogućeno korištenje osobnih iskaznica, putovnica ili vozačkih dozvola ako im je rok važenja istekao počevši od 11. ožujka. U MUP-u naglašavaju da će građani navedene isprave moći koristiti najduže 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.