Zdravlje
IZBJEGAVAJTE RAZNE ALERGENE

Na potplatama cipela unosimo većinu nečistoće u dom
Objavljeno 4. srpnja, 2020.
Najbolji način da spriječite alergije jest da otkrijete i izbjegavate alergene. Pratite biometeorološku prognozu i ne izlazite iz kuće od 5 do 10 sati, kad u zraku ima najviše peluda. Izbjegavajte u to doba godine sušiti i provjetravati odjeću i posteljinu na otvorenom. Radeći vani, ili u vrtu, koristite masku za lice kao zaštitu. Ako to možete, promijenite boravište u sezoni peluda. Pratite peludni kalendar o sezoni cvjetanja biljaka koje kod osjetljivih osoba izazivaju alergije. Za prozračivanje prostora iskoristite vrijeme nakon kiše. Koristite li klimu redovito je čistite deterdžentom, povremeno dezinfekcijskim sredstvom i redovito zamjenjujte filtre prema uputi.

Poboljšajte mikrookolišne uvjete: čistite prašinu jednom tjedno (nosite masku i rukavice dok čistite), jastuke i posteljinu držite pod prekrivačem otpornim na prašinu, zamijenite tapecirani namještaj plastičnim ili kožnim, pod obložite parketom, laminatom ili pločicama, održavajte 30 do 50-postotnu vlažnost zraka i ventilirajte kuhinju, kupaonicu i podrum redovito mijenjajući filtere u sustavima grijanja ili hlađenja, čisteći ovlaživače zraka da spriječite rast bakterija i plijesni koje vole vlažnije prostore. Da bi održali ovakve uvjete vlage i temperature gdje boravite zračite češće, a kraće prostoriju. Prije početka upotrebe klima-uređaja dobro ga operite deterdžentom, dezinficirajte te u potpunosti posušite. Posebno obratite pozornost na filtere da se ne stvore uvjeti pogodni za rast grinja.

Održavajte higijenu stambenog i ostalih prostora u kojima često boravite.

Možete odstraniti iz kuće dijelove namještaja koji u povećanoj mjeri nakupljaju prašinu, poput tepiha i draperija. Izbjegavajte držanje kućnih ljubimaca s krznom ili perjem. Ne dopuštajte im boravak u spavaćim sobama i prostorijama u kojima pripremate i poslužujete jelo, a prostirku na kojoj borave češće čistite i perite.

Izbjegavajte aktivno i pasivno pušenje. U dimu cigarete ima više od 4000 kemikalija od kojih su mnoge alergogene, jer povećavaju rizik razvoja alergijske astme, pogotovo kod djece.

Usisavajte podove dva, ili više puta tjedno. Za pranje odaberite krpe koje bolje zahvaćaju čestice prašine i prljavštine. Na potplatama cipela u prostoriju unosimo većinu (70 %) nečistoće u dom. Na ulaz u dom stavite otirač za noge. Pri ulasku presvucite se u kućne papuče. Cipele redovito čistite i držite ih blizu ulaza – tako ćete smanjiti unošenje nečistoće u dom. Nakon eventualnog boravka u prirodi, kad se vratite kući, promijenite odjeću, a ako ste osjetljiviji, dodatno se otuširajte i eventualno operite kosu. J.Kn.
Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike