Regija
PROMETNI PREPOROD BIZOVAČKOG KRAJA

Krenula obnova ceste Normanci - Josipovac
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Rekonstrukcija ceste DC2 radit će se na dionici od Normanaca preko Bizovca i Samatovaca do Josipovca u duljini od 17,34 km
SAMATOVCI/BIZOVAC

Dugogodišnje brige i problemi stanovnika bizovačkog kraja s prometnom infrastrukturom odlaze u prošlost: jučer je, naime, počeo opsežan projekt rekonstrukcije državne ceste DC2 na dionici od Normanaca i Topolina (Općina Koška) preko Creta, Bizovca i Samatovaca (Općina Bizovac) do državne ceste DC34 (Općina Petrijevci) u duljini od 17,34 kilometra. Investitor su tog projekta vrijednog gotovo 93 milijuna kuna bez PDV-a i troška nadzora (koji iznosi 4,3 milijuna kuna) Hrvatske ceste, a za njegova je izvođača kao najpovoljniji ponuditelj na javnom natječaju izabrana tvrtka Osijek-Koteks.

Uništena cesta
Riječ je o projektu koji se nestrpljivo i željno iščekivao s obzirom na to da je stanovnicima područja uz tu dionicu u bizovačkoj općini teški, prekobrojni promet tijekom godina prouzročio nemale štete na automobilima, a velike vibracije i na obiteljskim kućama. Nezavidnom stanju te dionice prije tri je godine "točku na i" stavila gradnja nadvožnjaka na dionici autoceste koridora 5C kod Petrijevaca, zbog čega je promet mjesecima bio preusmjeravan na lokalne ceste kroz Petrijevce, a od njih upravo prema ovoj dionici državne ceste D2 koja povezuje Bizovac i Osijek. Vozači ovom dionicom ne prestaju se žaliti kako je postojeća kolnička konstrukcija na većem dijelu trase u iznimno lošem stanju uz pojavu uzdužnih, poprečnih i mrežastih pukotina u samom kolniku, kolotraga, uz propadanje kolnika i drobljenje asfalta uz rub kolnika i "bankine" koje su nestabilne i mjestimice nedovoljno široke, što su nakon uvida potvrdili i u Hrvatskim cestama.

Rekonstrukcijom koja upravo počinje na toj će se dionici proširiti i pojačati postojeći kolnik bez podizanja nivelete u naseljima, uredit će se priključci i raskrižja, riješiti problem odvodnje, kao i prometne signalizacije i opreme ceste. U sklopu projekta nalazi se i 13,94 kilometra novih biciklističkih staza uz rekonstrukciju i dogradnju devet kilometara pješačkih staza. Središte Bizovca, osim obostranih biciklističko-pješačkih staza, dobit će i parkiralište za automobile i bicikle, a na trokrakom raskrižju sa županijskom cestom ŽC4067 predviđeno je dodavanje traka za lijevo skretanje, uz semaforizaciju cijelog raskrižja.

Osuvremenjivanje
Na raskrižjima s tri lokalne ceste, te s Ulicom braće Radić u Bizovcu, izvest će se dodatni trakovi za lijevo skretanje, a na raskrižjima je predviđena i nova javna rasvjeta.

Projektom je predviđena i rekonstrukcija postojećih autobusnih stajališta, ukupno sedam parova stajališta, te osiguranje pješačkog pristupa novim stazama do novih lokacija. Nova biciklistička staza počinje od raskrižja u Cretu Bizovačkom, a završava kod postojeće benzinske postaje u blizini završetka dionice. Projektom je obuhvaćena horizontalna i vertikalna prometna signalizacija te oprema sukladna propisima, kao i semafori na dvama raskrižjima u Bizovcu.

Zoran Škorić, predsjednik Uprave Osijek-Koteksa, tvrtke koja izvodi radove, s neskrivenim je zadovoljstvom potvrdio početak radova na još jednoj važnoj prometnoj dionici u Slavoniji i Baranji koja bi za dvije godine trebala biti u potpuno novom i modernom ruhu. Prvih dana projekta radit će se na postavljanju prometne signalizacije i geodetskim iskolčenjima, a već za nekoliko dana trebalo bi krenuti skidanje postojećeg starog asfalta s prometnice koji će se oplemenjivati kako bi nakon toga njime ponovo mogla biti presvučena nova prometnica.

- Osim što naša tvrtka Osijek-Koteks radi obilaznicu oko Našica, izgradnju dionice koridora 5C, te obilaznicu oko Belog Manastira, ovaj veliki posao na rekonstrukciji dionice ceste DC2 našoj će tvrtki osigurati posao za sljedeće dvije godine, do kada je rok za njegov završetak - poručio je predsjednik Škorić.

Lidija Aničić
Bizovčanima uvaženi brojni apeli
- U ime stanovnika općine Bizovac iskazujem posebno zadovoljstvo početkom realizacije projekta rekonstrukcije ove vrlo dotrajale i znatno oštećene ceste. Zahvaljujem Hrvatskim cestama na čelu s predsjednikom Uprave Josipom Škorićem i suradnicima na pripremi ovog projekta, a izvođačima radova pružit ćemo svu moguću potporu kako bi se projekt završio u planiranim rokovima - izjavio je u povodu početka radova načelnik općine Bizovac Srećko Vuković, koji zajedno sa svojim suradnicima već godinama apelira na potrebu rješavanja ovog problema.
plan
RADOVI BI

TREBALI BITI

ZAVRŠENI ZA

DVIJE GODINE
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

U PODRUČJU KULTURE I SPORTA OPĆINE MARIJANCI

Udrugama podijeljeno 80.783 eura

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana