Mozaik
OPET ODGODA

Perseverance prema Marsu nije otišao
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Američka svemirska agencija NASA ponovno je odgodila lansiranje svog rovera Perseverance na Mars, javlja BBC u četvrtak. Lansiranje je prvo odgođeno sa 17. na 20. pa na 22. srpnja zbog problema sa zemaljskom opremom koja služi kao potpora pri lansiranju, a sada je rečeno da se ono neće dogoditi prije 30. srpnja.


Razlog nove odgode su uočeni problemi u procesu lansiranja, odnosno dvojbeni podatci koje su pokazali senzori tekućeg kisika prilikom vježbe. Tisuću kilograma težak rover trebao je biti lansiran iz Cape Canaverala na Floridi 17. srpnja. Nakon posljednje odgode misija ima još oko dva tjedna za daljnje pokušaje lansiranja kako bi stigla na Mars do veljače 2021. Prvotno je posljednji rok bio 5. kolovoza, a zatim je produžen do 15. kolovoza.
Ako Perseverance ne krene na Mars ovog ljeta, projekt bi morao pričekati do rujna 2022. kako bi se ponovno pokušalo, što bi ozbiljno utjecalo na dugoročne ciljeve programa NASA-e za istraživanje Marsa i povećalo ukupni rizik misije, navode u svemirskoj agenciji. Rover, koji je veličine malog automobila, tražit će znakove drevnog života mikroba na Marsu i imat će opremu za proučavanje klime i geologije te prikupljanje uzoraka kamenja i tla. Stalno odgađanje lansiranja zaintrigiralo je i kladionice koje su, vidjevši prostor za zaradu, u ponudu uvrstile i ovaj događaj. Prema posljednjim podatcima, uplate na to hoće li biti lansiranja ili ne idu jako dobro, a mjere se u desetcima tisuća dolara. Ako se pita kladioničare, lansiranja neće biti tako skoro. H
Možda ste propustili...

NA PODRUČJU JUŽNE KALIFORNIJE

Lego kockice na udaru lopova

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

OSMI PUT U SLAVONSKOM BRODU

CMC 200 Slavonija fest: Parni valjak

Najčitanije iz rubrike