Osijek
PROJEKTNO-TEHNIČKA DOKUMENTACIJA

Osigurani preduvjeti za obnovu Galerije kipara Petra Smajića
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Galerija Petar Smajić predstavlja bogato kulturno nasljeđe, zaštićeno kulturno dobro, pa zbog svoje jedinstvenosti i duge tradicije veliki je potencijal za razvoj ernestinovačkog područja.

- Zbog velikih troškova održavanja objekt je dugi niz godina zapušten te je sada nužno pristupiti obnovi kako bi se, između ostaloga, spriječilo daljnje propadanje.

Nužno je zaštititi, obnoviti i očuvati ovu kulturnu i povijesnu baštinu, jer se na taj način jamči i očuvanje tradicije, kulturnog nasljeđa i jedinstvenog kulturnog izričaja - umjetnosti izrade naivne skulpture u starom slavonskom hrastu.

Kako bismo mogli pristupiti radovima na obnovi Galerije Petar Smajić, prethodno smo morali izraditi odgovarajuću dokumentaciju. Zato je već za vrijeme trajanja projekta izrađena projektno-tehnička dokumentacija koja također obuhvaća i Konzervatorsku studiju kroz koju su provedena povijesna i arhivska istraživanja koja su nam otkrila i približila povijesnu priču Galerije Petar Smajić - pojašnjava Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo.

Svrha projekta „Osiguravanje preduvjeta za revitalizaciju i obnovu Galerije Petar Smajić Ernestinovo“, bila je stvaranje preduvjeta za obnovu i revitalizaciju kulturne baštine (dvorac Reiner – Galerija Petar Smajić), općine Ernestinovo, kojom se osigurava doprinos održivom razvoju lokalne i regionalne zajednice kroz razvoj turističkih potencijala i stvaranje turističke ponude temeljene na kulturnoj baštini koju prati i povećanje broja zaposlenih i posjetitelja.

Kompleks objekata s glavnom zgradom nastao je krajem 18. stoljeća, a dograđivan je i adaptiran do 20. stoljeća. D. Pejić
POČETAK RADOVA
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a u sklopu poziva „Revitalizacija kulturne baštine urbane aglomeracije Osijek“. Projekt je ukupne vrijednosti 327.227 kuna te je bio sufinanciran s nepovratnih 278.142,95 kuna. “Pripremanjem projektno-tehničke dokumentacije i Studije osigurani su preduvjeti za obnovu objekta galerije, kojoj se nadamo u skoroj budućnosti”, kaže Junušić.Ovim bi se taj prostor bolje iskoristio za potrebe umjetničkog stvaralaštva prema kojem je Ernestinovo poznato u diljem svijeta kao središte hrvatske kiparske naive oko koje je vezana i međunardona Kiparska kolonija Ernestinovo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike