Tehno
MARATON-TEST: RACECHIP GTS

Pet razloga zašto se odlučiti za chiptuning RaceChip
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Nakon tri mjeseca korištenja stekli smo uvid što nudi najpopularniji "čip" za automobil

Svi teže biti bolji, bar malo bolji i drukčiji od drugih. Uvijek je tako i gotovo u svemu, posebice s limenim ljubimcima. Većina prilikom kupnje gleda svoj automobil istaknuti u masi, bilo estetski odabirom posebne boje i opreme bilo snagom motorizacije.


Međutim, čak i ako odaberemo ono što želimo, ubrzo želimo bar malo više. Kod automobila, na sreću, to je lako izvedivo, a jedno ime u svijetu podizanja snage automobila u samome je vrhu. Riječ je o tvrtki RaceChip, čiji smo top-model RaceChip GTS imali na maraton-testu. Što je toliko privlačno da je RaceChip sinonim za chiptuning, donosimo u naših top 5 stvari koje trebate znati.

Jednostavna instalacija

RaceChip GTS nakon kupnje preko izvrsnog i preglednog online shopa na adresu stiže ekspresno za nekoliko dana. Pri kupnji je teško pogriješiti jer se od nas traže podatci o vozilu, kao i broj šasije, te se sukladno s unesenim podatcima dobiva čip točno podešen i konstruiran za naše vozilo. U privlačno dizajniranom paketu osim samog uređaja (čipa) stižu i kabeli, popratni sitni elementi (poput vezica) te opsežne i detaljne upute. Čak i ako ste laik, RaceChip GTS, kao i druge moddele RaceChip, instalirat ćete bez teškoća i posebnih alata u roku od 10 do 15 minuta. Prvi veliki plus za RaceChip.

Više snage

Odmah nakon instalacije RaceChip GTS-a vozilo je spremno za vožnju. Uobičajeno, bit će postavljena srednja mapa, koja nudi balans između regulacije potrošnje goriva i sportske dinamične vožnje. Već s njom možemo na očigled iskusiti bolje performanse vlastitog automobila. Posebno smo porast snage osjetili pri međuubrzanjima, gdje većina nas traži i dodatnu snagu prilikom pretjecanja. Pretjecanje kao radnju želimo završiti što prije i brže, a uz RaceChip GTS dobit ćemo upravo to. Jasno, i ukupne brojke ubrzanja bit će bolje, no u svakodnevnoj vožnji daleko nam je važnije imati ekstrasnagu onda kada nam je istinski potrebna.

Personalizacija

RaceChip GTS kao uređaj nudi čak sedam različitih mapa prilagođenih točno motoru našeg automobila. Mape su posložene od jače do manje agresivnih, tj. porast snage izveden je kaskadno. Pri rukovanju uređajem postoje i tri optimalno konfigurirane mape: Race, Sport i Eco. Kako im i nazivi govore, te tri mape nude optimiziranu sportsku, dinamičnu ili štedljivu vožnju. Međutim, ako želimo finija podešenja, spomenutih sedam mapa stoji nam u svakom trenutku na raspolaganju.

Kontrola preko telefona

Personalizacija nas dovodi do sljedeće stavke koja nas je na RaceChip GTS-u oduševila. Riječ je o povezivanju uređaja s pametnim telefonom. Odabir načina vožnje ili jedne od sedam mapa odvija se najlakše upravo preko aplikacije na pametnom telefonu. Osim odabira mape aplikacijom je omogućena i kompletna kontrola čipa te u slučaju želje ili potrebe – njegovo onemogućavanje. Dakle, jednim klikom na zaslonu telefona možemo promijeniti režim rada našeg automobila. Osim toga, ako smo "teški na gasu", možemo definirati i vrijeme zagrijavanja motora te provjeravati ažuriranja.

Niža potrošnja


Za kraj ostavljamo nešto slatko, a to je potrošnja goriva. Iako će mnogi pomisliti kako s većom snagom i boljim performansama automobila ide i veća potrošnja, to u slučaju RaceChip GTS-a ne mora biti tako. Naime, očito, ako automobil budemo "tjerali" do granica, potrošnja će biti veća, no ako automobil nastavimo voziti uobičajeno, RaceChip GTS će nam čak omogućiti uštedu na gorivu! RaceChip GTS obećava do 15 % uštede, a u praksi mi smo postili oko 10 %, što je već znatna razlika, a koju je lako pratiti pri točenju goriva. Spomenimo za kraj kako je cijena RaceChip GTS-a oko 500 eura, što se, iako se čini puno, relativno brzo isplati kroz uštedu na gorivu, ali i kroz zadovoljstvo u postignutim performansama.


Marin Režić
Cijena RaceChip GTS-a je oko 500 eura, što se, iako se čini puno, relativno brzo isplati kroz uštedu na gorivu
Uređaj nudi čak sedam različitih mapa prilagođenih točno motoru našeg automobila
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike