Mozaik
PREMIJERA I SNIMANJE PREDSTAVE “NAŠ VUKOVAR”

Glumci prikazali povijest života grada na Dunavu
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
U baroknim kostimima i na kreativan način dočarali su publici atmosferu iz davnina

U prostoru Gradskog muzeja Vukovar u srijedu je premijerno izvedena predstava "Naš Vukovar", u kojoj sudjeluju glumci amateri Scene Martin Hrvatskog doma Vukovar i članovi više vukovarskih udruga.

Predstava je, od početne ideje da prikaže kako je izgledao život u Vukovaru u vrijeme grofova Eltz do same izvedbe i javnog snimanja, producirana u okviru projekta "Psst! - Partnerstvo u scenskom stvaralaštvu - Razvoj modela sudioničke scenske kulture u Vukovaru", provedenog u sklopu poziva Kultura u centru - potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi. Nositelj projekta je Hrvatski dom Vukovar, a partneri su mu Grad Vukovar, Gradski muzej Vukovar, Ogranak Matice hrvatske Vukovar, KUD Kolo, HKGD Dunav i Društvo Hrvatska žena Vukovar, a Razvojna agencija Vukovar pruža tehničku pomoć u provedbi.

Predstava je svojevrsna šetnja glumaca u baroknim kostimima i na kreativan način dočarava atmosferu života u gradu na Dunavu kroz povijest.

Ivanka Miličić, ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar, rekla je kako je riječ o ambicioznom projektu u čijoj je realizaciji sudjelovalo više kulturnih ustanova i udruga. Cilj projekta "Psst! - Partnerstvo u scenskom stvaralaštvu" je stvaranje uvjeta za aktivaciju organizacija civilnog društva i građana razvojem znanja i umrežavanjem dionika te stvaranje novih kulturnih sadržaja, a ukupna mu je vrijednost nešto više od 580 tisuća kuna. U prvom su dijelu realizacije razvijali kapacitet udruga i građana za uključivanje u procese upravljanja u kulturi, kao i njihovu savjetodavnu ulogu u scenskoj kulturi prema lokalnoj samoupravi. U drugom su se dijelu bazirali na uključivanju udruga i građana u stvaranje kulturnih sadržaja u svim fazama pripreme i izvedbe, što znači kako su proveli niz aktivnosti istraživanja lokalnih priča i radionice scenskog stvaralaštva za građane. Radionice su obuhvatile sve faze pripreme kazališne predstave; od dramaturgije, preko izrade scenografije i kostima, do glume i režije te konačnu izvedbu predstave. Tiskana je i knjiga vukovarskih priča i legendi, čime je, uz produkciju i izvedbu predstave temeljene na odabranim pričama iz knjige, stvoren jedinstven kulturni proizvod koji je, uz poticanje građana na aktivnije uključivanje u kulturno stvaralaštvo, izvrsna promidžba Vukovara i njegovih kulturnih vrijednosti.

- Projekt je trebao završiti u travnju, no njegova je realizacija zaustavljena uvođenjem epidemioloških mjera, pa je provedba produžena do kraja srpnja. Prvotno je sve zamišljeno kao predstava, no kako nismo znali u kojem će se smjeru situacija s koronom razvijati, predložili smo da završna aktivnost bude javno snimanje predstave kako bi upravo ta snimka bila dokaz svega što smo radili - rekla je Miličić, dodavši kako su javnim snimanjem dali priliku i zainteresiranoj publici za uvid u krunu projekta.

Prema njezinim riječima, plan i želja svih sudionika je da bar u pojedinim dijelovima predstava i dalje bude izvođena te da se prezentira život Vukovara u povijesti s naglaskom na utjecaju grofova Eltz.

Osim desetak radionica Hrvatski dom Vukovar proveo je i brojne nabave, među kojima su i replike baroknih kostima i scenske opreme, a tiskano je i 250 primjeraka knjige "Naš Vukovar - Pozdrav iz Vukovara". Za potrebe predstave nabavljeno je deset odora kočijaša, četiri odore pandura i osam replika baroknih cipela.

Premjerna izvedba predstave pokazala je kako se ambicioznost sudionika isplatila, pa Vukovarci nestrpljivo iščekuju dodatne izvedbe, no nije isključeno da će u budućnosti biti izvođena i izvan Vukovara.

Dragana Korpoš
cilj
STVARANJE

KULTURNIH

SADRŽAJA
Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike