Kultura
NAGRADA ZA NAJBOLJU ŠKOLU ANIMACIJE 30. ANIMAFESTA

Škola iz Łódźa osvojila žiri skokovima kroz medije i tehnike
Objavljeno 2. srpnja, 2020.
Selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb 2020. Nagradu za najbolju školu animacije dodijelila je Poljskoj školi za film, televiziju i kazalište u Łódźu.


- Selekcijski posao uvijek je težak jer teško je ocjenjivati umjetničko djelo, kvantificirati izričaje, osjećaje i količinu rada stavljenu u svaki pristigli film. Ipak, pregledavajući radove, neki su se filmovi i škole istaknuli. Ovaj put svojom nas je kvalitetom filmova, neustrašivim skokovima kroz medije i tehnike, kao i odabirom tematika, posebno osvojila Škola iz Łódźa. Sva tri odabrana filma guraju granice svoga medija i sva su tri na selekciju ostavila snažan dojam. Osim njih, isti duh prožima i filmove ove škole koji nisu uvršteni u službenu konkurenciju festivala. Sve to pokazalo je da ova Škola svojim programom i radom ohrabruje eksperiment i slobodu izražaja, dok u isto vrijeme zadržava kvalitetu izrade i vještinu animacije. Iz tih smo razloga izabrali upravo tu školu kao dobitnika Nagrade za najbolju školu animacije 30. Animafesta - obrazlaže selekcijska komisija u sastavu Daniel Šuljić, Katrin Novaković i Milivoj Popović.
Škola u Łódźu osnovana je 1948. i jedna je od najstarijih škola te vrste u svijetu. Animafest 2020. u posebnom će ju programu predstaviti i prikazati retrospektivu najboljih radova njihovih studenata. Ove godine u izuzetno jakoj konkurenciji od 900 prijavljenih studentskih filmova iz cijelog svijeta, za Natjecanje studentskog filma odabrano je 40, među kojima su mjesto izborila čak tri filma ove škole: Marbles (Natalia Spychala), Portrait of a Woman (Natalia Durszewicz) i The Little Soul (Barbara Rupik). N.Vek.
Možda ste propustili...

STRUČNO VODSTVO KROZ POSTAV IZLOŽBE U MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI

Autoportreti osječkih umjetnika

JEDINSTVENI FESTIVAL OD 10. DO 20. KOLOVOZA

U Zagrebu 350 umjetničkih zastavica

MUZEJSKA ZBIRKA SELI SE NA DRUGU LOKACIJU

Bogata povijest Orahovice bit će primjereno zaštićena

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOKUMENTARNI FILMOVI

21. Mediteran film festival - online

2

JEDINSTVENI FESTIVAL OD 10. DO 20. KOLOVOZA

U Zagrebu 350 umjetničkih zastavica

3

U SKLOPU BALETNIH VEČERI NA SUSTIPANU

“Felliniana” iz magičnog svijeta slavnog redatelja