Novosti
RASTE BROJ POZITIVNIH NA KORONAVIRUS

Časne iz Đakova: Pogađa nas
što smo postale meta uvreda
Objavljeno 2. srpnja, 2020.
U Osječkoj županiji 24 nova slučaja * U Požegi predlažu odgodu svih okupljanja

U Hrvatskoj su preminule dvije osobe te je zabilježen 81 novi slučaj obolijevanja od koronavirusa u 24 sata, broj aktivnih slučajeva porastao je na 647, a u bolnicama se ukupno liječe 84 osobe, objavio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije priopćio je da je od 156 testiranih uzoraka njih 24 bilo pozitivno. Osam novooboljelih osoba je iz Đakova, sedam iz Osijeka, po dvije iz Bilja i Valpova, te po jedna iz Jagodnjaka, Kopačeva, Vardarca, Duboševice i Laslova. Svi zaraženi su kontakti prethodno zaraženih.


Na području županije trenutno je ukupno 197 osoba pozitivno na koronavirus, od kojih se 28 nalazi u KBC-u Osijek. Među otpuštenima iz osječke bolnice je i đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić. Prema dostupnim informacija, osjeća se dobro, ali ostaje u samoizolaciji do sljedećeg testa.


Povećani broj novozaraženih odrazio se i na povećanje broja osoba u samoizolaciji, kojih je na području Osječko-baranjske županije ukupno 1709. U Đakovu su sada 142 oboljele osobe. Da nije epidemije koronavirusa, u tom bi gradu 3. srpnja bili otvoreni 54. Đakovački vezovi, no, umjesto uz njih, Đakovčani žive uz posebne mjere. Nešto manje od polovine oboljelih u Đakovu odnosi se na sestre sv. Križa, a 15-ak njih je hospitalizirano, no bez težih oblika bolesti. Njihov samostan, u kojemu je sada oko 180 redovnica, nastavlja brojiti dane u izolaciji. Sve se sestre striktno pridržavaju samoizolacije i drugih mjera. "Neke od hospitaliziranih sestara polako se vraćaju kući, a dvije sestre sada šaljemo u bolnicu ne zbog koronavirusa, nego njihovih osnovnih bolesti kao što su dijabetes, hipertenzija i drugo", doznajemo u samostanu.


Inače, u Đakovu su prvi brisevi uzimani upravo redovnicama, i to počevši od 23. lipnja, pa se takvima 14-dnevna samoizolacija bliži kraju, i to onima koje nisu bile pozitivne. "Mi, čiji je test bio negativan, trudimo se da sve ovdje poslužimo i namirimo. Malo nas je, no trudimo se da sve obavimo", kaže nam jedna sestra. U ovim teškim trenutcima sestre posebno pogađaju, kaže, neugodnosti na koje nailaze, a gdje su, dodaje kroz suze naša sugovornica, predmet stigme. "Makni se, prođi, korono!" neki su od povika koje prolaznici pokraj samostana dobacuju sestrama. Neugodnosti doživljavaju i pojedini radnici koji rade u samostanu.
Raste i broj oboljelih u Požeško-slavonskoj županiji i sada ih je 20. Županijski stožer civilne zaštite potvrdio je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom. Devetnaest osoba je u dobrom stanju, a jedna osoba je hospitalizirana zbog respiratornih tegoba. Planirano je testiranje još oko 40 osoba. Načelnik Županijskog stožera Vedran Neferović izvijestio je o sastanku sa svim lokalnim stožerima i prenio preporuku da se odgode sva društvena događanja, sportski turniri, manifestacije i okupljanja svih vrsta. "Sami vidimo da su migracije naših stanovnika i posjeti iz inozemstva stvorili problem, sada bi bilo potrebno da svi shvatimo situaciju ozbiljno i da se svatko počne ponašati u skladu sa zadanim mjerama", naglasio je Neferović. Upozorenje o potrebi provedbe preporuka ponovio je i epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo, dr. Ante Vitalia. "Sve što je moguće neka se odgodi, nikome se ne može zabraniti ništa, određeni broj ljudi smije biti na okupu, ali u određenim uvjetima i prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo", poručio je Vitalia.


Suzana Župan/Branka Starčević Tesari/Dario Kuštro