Novosti
TRI OBITELJI IZ IRAKA OTKRIVENE U ŠUMI

Policajci spasili 13 migranata, od kojih jednu trudnicu, ženu s novorođenčetom i sedmero djece
Objavljeno 2. srpnja, 2020.

Vezani članci

RASTE BROJ OBOLJELIH NA ISTOKU HRVATSKE

Sedam pozitivnih osoba na koronavirus, jedna osoba hospitalizirana

STARA GRADIŠKA - Trinaest migranata, među kojima su bile trudnica i žena s novorođenčetom te sedmero djece, spasili su policajci u Postaje granične policije Stara Gradiška u ponedjeljak u 11,20 sati.


- Policajci su u šumi pronašli 13 osoba, utvrdivši da se radi o državljanima Iraka i to dvije muške osobe, četiri ženske osobe i sedmero djece. Među njima se nalazila jedna žena u visokom stadiju trudnoće i žalila se na bolove u trbuhu, jedna žena s novorođenčetom starosti oko 20-tak dana, te nekoliko osoba u lošem zdravstvenom stanju, koji su bili iscrpljeni i gladni. Policajci su im odmah priskočili u pomoć i pozvali Hitnu medicinsku pomoć, koji su trudnicu, ženu koja je nedavno rodila, te još dvije žene i novorođenče odvezli u bolnicu u Slavonski Brod. Preostale dvije muške osobe i šestero djece prevezeni su u prostorije za smještaj migranata u Postaju granične policije Stara Gradiška, gdje su im osigurali prehranu i napitke, te osnovne higijenske potrepštine. Također je odmah pozvana medicinska ekipa iz Nove Gradiške koja ih je pregledala, utvrdivši da nemaju zdravstvenih tegoba - doznajemo od Damira Brezića iz Policijske uprave brodsko-posavske.


Kako dalje navode iz policije, utvrđeno je da se radi o tri obitelji koje su ilegalno ušle u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine čamcem preko Save. Budući da su izrazili namjeru za međunarodnom zaštitom odnosno azilom u Hrvatskoj, prepraćeni su u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagreb. I drugi dio obitelji će nakon završenog liječničkog tretmana, biti prepraćen u Prihvatilište te spojen s ostatkom obitelji.
 - Za napomenuti je, da policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske u kontinuitetu provode zaštitu državne granice i sprječavaju nezakonite migracije sukladno Zakoniku o Schengenskim granicama i nacionalnom zakonodavstvu, štiteći pri tome nepovredivost državne granice Republike Hrvatske koja je ujedno i vanjska granica Europske unije. U tu svrhu na granici  Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, angažiran je dovoljan broj policijskih službenika na zaštiti državne granice te su postavljena moderna tehnička sredstva dalekosežnog optičkog i radarskog nadziranja granične crte danju i noću, u svim vremenskim uvjetima, a u cilju odvraćanja sukladno Zakoniku o Schengenskim granicama. Prilikom postupanja policijski službenici maksimalno štite temeljna ljudska prava i dostojanstvo svake osobe - ističu iz policije.

- Na granici Republike Hrvatske nalaze se tisuće migranata koji pokušavaju na nezakoniti način ući u EU. Uvijek se prešućuje, a činjenica je da su migranti u ostvarenju svoga cilja spremni koristiti se svim sredstvima, pa i namjernim dovođenjem u opasnost života i zdravlja sebe i članova svoje obitelji, kao i u ovom slučaju, znajući da kada se nađu u opasnosti hrvatska policija će im spasiti život.  Također, ako ih hrvatska policija spriječi u pokušaju nezakonitog ulaska, spremni su tu istu hrvatsku policiju lažno optužiti za zlostavljanje i neomogućavanje pristupu sustavu međunarodne zaštite - zaključuju iz Policijske uprave brodsko-posavske osvrčući se na ranije prijave ilegalnih migranata koji su tvrdili da su ih hrvatski policajci zlostavljali. S.Lacić

S.Lacić

Najčitanije iz rubrike