Osijek
ŠTO JE S DRUŽENJIMA U NOVOM VALU KORONAVIRUSA

Otkazana umirovljenička vikend-druženja i izleti
Objavljeno 2. srpnja, 2020.

Epidemiolozi i stručnjaci za javno zdravstvo od početka pojave epidemije COVID-19 upozoravaju kako su najugroženija skupina građani treće životne dobi, odnosno umirovljenici, zbog čega su odmah zabranjeni posjeti domovima umirovljenika, ali i zatraženo da se smanji svaki kontakt sa starijim osobama u obitelji. Stoga nas je zanimalo kako trenutačno funkcioniraju udruge umirovljenika i postoje li uopće bilo kakva organizirana umirovljenička druženja, a koja su inače u Osijeku iznimno brojna.

U osječkoj podružnici Matice umirovljenika Hrvatske kažu kako su pokušali oživiti druženja između dvaju valova epidemije, ali je sada opet sve stalo. "Kada su popustile stroge epidemiološke mjere, odmah smo organizirali izlet u Višnjicu, što su umirovljenici jedva dočekali. Bilo im je to pravo psihičko osvježenje. No onda se virus opet pojavio i sve se polako ponovno prekinulo. Trebali smo 1. lipnja ići u Crikvenicu, no većina je prijavljenih zbog straha otkazala prijavu. Otkazana su i sva naša vikend-druženja kao što su plesovi. Prije nekoliko dana trebali smo imati nastup našeg zbora, ali je i to otkazano. Tu i tamo netko individualno dođe u naše podružnice pročitati novine ili popiti kavu, ali grupnih druženja nema. Dio se umirovljenika uistinu boji, ali treba reći da ovakva situacija jako loše psihički djeluje na naše članove", kaže Marija Sužnjević iz osječkog MUH-a, koja se nada da će ipak uspjeti realizirati organizirano ljetovanje u Crikvenici najavljeno za kolovoz.

Nešto optimističniji su u Udruzi umirovljenika grada Osijeka, čiji članovi još dolaze na kartanje i druženje. "Mi i dalje imamo druženja umirovljenika, ali uz stroge epidemiološke mjere. Znači, obvezna je dezinfekcija ruku i nošenje maski, a u prostoriji pravimo propuh kako bi bilo prozračno te ne palimo klimu. Stolovi za kartanje su veliki, tako da je razmak između sudionika bar jedan i pol metar. Organiziramo i dalje izlete i ljetovanje. Idemo u Vukovar i Aljmaš, bili smo u Našicama, a krajem srpnja imamo ponudu za ljetovanje u Fažani. Riječ je o putovanju koje je u epidemiji COVID-19 predviđeno baš za umirovljenike. Znači, rezervirali smo manji hotel u Fažani, koji ima samo 30 soba. Tako da ćemo dobiti cijeli hotel za sebe i nema miješanja s drugim gostima i turistima. Imamo i izvrsnu suradnju s toplicama u Lipiku, a kako je riječ o bolničkom sustavu, naši umirovljenici nemaju problema s tim putovanjem, jer je to opet zaštićeni sustav. Mi se ne predajemo i pokušavamo se prilagoditi i u ovim teškim vremenima, pritom sačuvati zdravlje, ali i pokušati živjeti što normalnije", kaže Željko Gašparović, predsjednik Udruge umirovljenika grada Osijeka.
Nefreteta Z. Eberhard
NOVA UDRUGA
Udruga umirovljenika grada Osijeka ovih se dana gasi, no članovi osnivaju Udrugu sportske rekreacije osoba s invaliditetom starije životne dobi. “Uvidjeli smo da je previše umirovljeničkih udruga, a dio je njih i politički aktivan. Kako to ne želimo, osnivamo udrugu koja će biti vezana isključivo uz sport i rekreaciju”, objašnjava predsjednik Udruge Željko Gašparović.
Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike