Osijek
SEZONSKE BOLESTI NISU NESTALE

Varljivo vrijeme donosi i viroze
Objavljeno 2. srpnja, 2020.
Varljivo vrijeme koje se izmjenjuje u Osijeku ponovno je stavilo u fokus sezonske bolesti.

- Kad mi je kći rekla da je boli grlo, odmah sam pomislila na zarazu koronavirusom. No, znajući da je sklona hunjavicama, ipak sam pričekala još jedan dan, kada je počela i kihati, no povišenu temperaturu nije imala. Iako mi nije bilo svejedno, nisam odmah zvala liječnika - ispričala je majka 13-godišnjakinje, dodajući kako je uz određenu simptomatsku terapiju njezina kći bila bolje već nakon dva dana.

Da je Osječanka dobro postupila, smatra i dr. Rudika Gmajnić, iz obiteljske medicine Doma zdravlja Osijek. Podsjeća da se moramo prilagoditi situaciji, jer će, kaže, s obzirom na to da će se vrijeme opet promijeniti, biti više viroza i hunjavica. No, ne treba dizati paniku bez potrebe - kaže dr. Gmajnić.

- Ne treba svako kihanje ili kašalj proglašavati kao zarazu koronavirusom. S druge strane, nije dobro niti promašiti dijagnozu, no podsjećam da Osijek nije žarište te vjerujem da svatko zna gdje je bio proteklih dana, pa ne treba paničariti. Imam običaj reći da je koronavirus "novi igrač na terenu”, i treba vidjeti i razlučiti sve slučajeve. Svakako valja naglasiti da će viroza i prehlada biti više u jesen, sada ih nemamo previše. Svakako ne treba miješati sezonske bolesti s koronavirusom, jer on nije odgodio sve ostale bolesti, i građani imaju pravo bolovati - pojašnjava dr. Gmajnić, dodajući kako je Dom zdravlja Osijek dodatno opremljen za potrebe telefonskih konzultacija, ali i svih vrsta obrada.

Dr. Gmajnić u šali kaže kako je razdoblje koronavirusa donijelo partnerstvo s pacijentima u mnogo većoj mjeri nego što je to bilo ranije. Pacijenti su, smatra, sada svjesni da mogu koristiti i druge mogućnosti, izuzev trčanja u ambulante i boravka u čekaonici s 20-ak drugih osoba. Pokazalo se kako je mnogo toga rješivo i bez izravnoga kontakta, a u čekaonicama nema gužvi jer se pacijenti primaju na narudžbu, izuzev hitnih slučajeva, dakako.

- Moramo se naučiti živjeti s koronavirusom. Stoga, onaj tko sumnja u virozu, hunjavicu ili prehladu, treba kod kuće sačekati i vidjeti kako će se razvijati situacija. Kao i obično, valja uzimati dosta tekućine i držati se svih protokola, a ako nema poboljšanja, tada treba zvati liječnika. Valja biti oprezan, ali bez panike – poručuje dr. Gmajnić. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana