Osijek
HEP POSTAVLJA NOVE “ELEN” PUNIONICE

Uskoro 18 punionica za električne automobile
Objavljeno 2. srpnja, 2020.
Na Vijencu Paje Kolarića prije nekoliko dana postavljena je nova ELEN punionica Hrvatske elektroprivrede za električne automobile, čime se broj takvih punionica u gradu Osijeku povećao na 12, a uskoro će biti i veći, jer ih HEP do kraja srpnja planira postaviti još šest, što će, vjerujemo, potpuno zadovoljiti potrebe osječkih vozača električnih automobila, ali i naših gostiju, te Osijek staviti na kartu ekološki osviještenih gradova.

Iako je u Republici Hrvatskoj, prema podatcima Centra za vozila Hrvatske, u 2019. godini bilo registrirano 6629 hibridnih i električnih osobnih vozila, a od toga potpuno električnih osobnih vozila, za koja su ovakve punionice namijenjene, samo 730, Hrvatska elektroprivreda svojim razvojnim projektom E-mobilnost prati ciljeve energetske strategije Europske unije te Hrvatsku.

A ona je usmjerena na smanjenje emisija stakleničkih plinova (do 2030. godine za 40 posto u usporedbi s razinama izmjerenima 1990.) te na investicije u novu energetsku infrastrukturu i niskougljične tehnologije (do 2030. godine najmanje 27 posto potrošene energije treba biti generirano iz obnovljivih izvora). Zbog toga HEP grupa ima za cilj izgraditi infrastrukturu javno dostupnih punionica električnih vozila na području Republike Hrvatske. Trenutno su ih u pogonu 144, a raspoređene su po cijeloj zemlji, od gradova i općina do odmorišta na autocestama, kako bi se, ističu iz HEP-a, u konačnici građanima i posjetiteljima omogućile nesmetane međugradske vožnje električnim vozilom.

Ono što je važno napomenuti jest da HEP trenutačno ne naplaćuje uslugu punjenja vozila na mreži ELEN punionica, ali razvija modele naplate i sustav za naplatu punjenja kako bi u trenutku kada se steknu svi uvjeti mogao početi naplatu punjenja.

Punionice u Osijeku nalaze se na adresama: Svilajska 31a (Portanova), Trg Ljudevita Gaja, Perivoj kralja Tomislava, Vukovarska bb (kampus Osijek), Lavoslava Ružičke 1 (kolodvor), Josipa Jurja Strossmayera 345 (BIOS), Kneza Trpimira 16/b (Spar), Cara Hadrijana 1, Cara Hadrijana 7, Vijenac Paje Kolarića 4, Zrinjevac 11, Drinska 4a, a do kraja srpnja vlasnici električnih automobila svoje će električne ljubimce moći puniti i na adresama Kneza Trpimira 23, Ulica Ljudevita Posavskoga bb, Prolaz kod Snježne Gospe, Ulica kralja Petra Svačića, Istarska 1d i Gornjodravska obala. I. Alilović
Možda ste propustili...

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike