Dome slatki dome
UKRASNA KOPRIVA

Intenzivna boja lišća idealna za polusjenu
Objavljeno 2. srpnja, 2020.
Odlučite li se na uzgoj ukrasne koprive valja znati kako najljepše lišće upravo imaju mlade biljke, što je još jedan razlog da od vrhova starih biljaka uzgojite mlade sadnice. Reznice će se mnogo lakše zakorijeniti ako lonac napunite vlažnom zemljom.

Zakorjenjivanje će ići mnogo brže ako lonac u koji ste odlučili posaditi biljku pokrijete plastikom, ili staklenkom. Vodite računa o tome da tijekom ljeta kopriva traži jako mnogo vode, jer se vrlo lako može dogoditi da uvene.

Jednom na tjedan potrebno ju je zaliti otopinom koja u sebi sadrži umjetno gnojivo. Posaditi ju možete bilo u vrtu, ili u sandučićima na balkonu, ili na terasi.

Osim što se uspješno uzgaja u posudi, ukrasna kopriva vrlo je popularna biljka, jer dolazi u više od 60 varijacija, kao što su zelena, ljubičasta, crvena, žuta i s mnogo različitih dezena lišća. Njezina glavna prednost je što sa svojim listovima jarkih boja može sva mjesta u polusjeni učiniti nestvarno lijepima.

Koleus je ukrasna kopriva koja ne žari, voli polusjenu i daje listove predivnih intezivnih boja. U Europu je došla iz Azije i Afrike prije gotovo 100 godina. Njezina njega nije previše zahtjevna. U pitanju je tropska višegodišnja biljka koja voli toplinu. Zato se više preporučuje uzgoj u posudama kako bi ju mogli skloniti zimi.

Kako je ukrasna kopriva brzorastuća biljka koja traži dosta vode, izbor posude je jako važan. Potrebno je da posuda bude dovoljno velika kako ne biste morali svake godine presađivati. S obzirom na to da voli dosta vlažnu zemlju, preporuka je da se koriste posude od terakote ili drugog poroznog materijala, a onda ih stavite u plastičnu posudu. Na taj način zemlja će duže ostati vlažna. Savjetuje se svijetla posuda koja će biti u kontrastu s bojama lišća. Ukrasna kopriva vrlo se lako održava, njeguje i razmnožava, a kao i svaka biljka ima određene zahtjeve za zemljištem, svjetlom i vodom.

Ukrasna kopriva traži rastresitu zemlju koja je bogata tresetom. Potrebno je redovno zalijevanje, jer traži dosta vlage. Zato je važno da prilikom sadnje prvo na dno stavite sloj kamenčića kao drenažu, kako bi otjecao višak vode. Ako ima previše vode može doći do truljenja korijena.J.Kn.
Možda ste propustili...

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike