Novosti
KORONAVIRUS: ĐAKOVO POD POSEBNIM REŽIMOM

Sve više građana nosi maske
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
Capak: Brojke veće zbog importiranih slučajeva i nepridržavanja mjera

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije u utorak je priopćio o sedmero novooboljelih od koronavirusa u 24 sata, a ukupno su testirane 144 osobe. Od sedmero novozaraženih četiri su osobe iz Đakova, dvije iz Osijeka i jedna s područja općine Bilje. Svi su novooboljeli kontakti ranije oboljelih.



Dobar rezultat

Trenutačno je na području Osječko-baranjske županije 157 osoba zaraženo ovim virusom, od kojih je 124 s područja Đakova. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili novih 111 osoba, pa je na području naše županije u samoizolaciji 1575 osoba.


Od utorka su na području grada Đakova na snazi posebne mjere za sprječavanje i suzbijanje širenja koronavirusa. Za Đakovčanima je prvi dan bez javnih okupljanja, no svadbe se mogu održavati uz najviše 200 sudionika te predaju popisa svih gostiju 48 sati prije svadbenog slavlja. Rad kafića ograničen je do 24 sata, a na Gradskim bazenima može biti do 300 kupača. Vrijede i ranije zadane mjere. U trgovačke centre i javne objekte Đakovčani moraju s maskom i rukavicama, uz korištenje dezinficijensa, dez-barijera, provjeru temperature i uz reducirani broj osoba. Da su građani ozbiljno shvatili mjere, govori i slika s ulica i trgova, gdje je primjetan mnogo veći broj građana s maskama nego do sada. Pred bankama i drugim institucijama strpljivo se stoji u dugim redovima, uz obvezno poštovanje razmaka. "Broj od četvero novozaraženih dokaz je da smo na pravom putu i nadam se da će sve biti dobro", komentirao je prvi dan života pod koronamjerama u Đakovu gradonačelnik Marin Mandarić. Gradilišta u gradu su aktivna i dalje, pa je Mandarić u utorak obišao radove u trima gradskim ulicama. "Mjere, što su na snazi od ponoći, usuglašene su na gradskom i županijskom stožeru civilne zaštite. Naši povjerenici u svih 15 mjesnih odbora na području grada Đakova dobili su potrebne obrasce za prijavu eventualnih kršenja mjera, a dalje će o tom pitanju postupati nadležni inspektori", kaže načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Antun Galić. Dodaje kako je Stožer cijelog prvog dana primjene posebnih mjera primao pozive građana i pravnih osoba. "Zovu građani u vezi s mjerama, raspituju se i trgovački lanci. Najviše je upita o izlasku iz samoizolacije, kako se vratiti u tvrtku koja je eventualno žarište zaraze i slično. Sve takve upite prosljeđujemo u Zavod za javno zdravstvo", dodaje Galić. Građane je izvijestio da maske i rukavice mogu dobiti u gradskom Stožeru civilne zaštite te da zaštitne opreme ima dovoljno. U Stožer Osječko-baranjska županija u ponedjeljak dopremila je, procjenjuje Galić, zaštitne opreme u vrijednosti od 5000 eura.


U srijedu, 1. srpnja, u Đakovu će biti tržni dan. Tržnica i dalje radi nesmetano, uz dodatne, postrožene mjere. U Đakovu su sada 124 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je najviše sestara sv. Križa.


Đakovački epidemiolog, dr. Tomislav Dijanić kaže kako je sedmero zaraženih od ponedjeljka te četvero od utorka prekratko razdoblje da bi se nešto moglo prognozirati sa sigurnošću. "To je dobar rezultat, no sigurno će biti oscilacija i dalje, nadamo se ne nekih velikih", kaže dr. Dijanić, koji i za srijedu najavljuje planirana testiranja. Na upit koliko je od ukupnog broja samoizoliranih u Osječko-baranjskoj županiji Đakovčana, dr. Dijanić kaže da su to minimalno dvije trećine.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji također su zabilježeni novi slučajevi COVID-19. Nakon nekoliko dana s jednim ili dvoje oboljelih, u 24 sata, kako je priopćio županijski Stožer civilne zaštite, četiri osobe iz Bapske pokraj Iloka pozitivne su bile na koronavirus. Ukupan broj oboljelih osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji od početka epidemije je 50 i od njih je 41 osoba izliječena.Trenutno je u toj županiji jedna osoba hospitalizirana, u 24 sata testirana je 21 osoba te je ukupno testiranih do sada 2493. U samoizolaciji je 245 osoba, a od toga su 167 kontakti s pozitivnim osobama.
Importirani slučajevi

Nalazi dviju osoba iz Požege pozitivni su na koronavirus, potvrdio je u utorak Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije, dodajući da je riječ o osobama koje su se vratile iz posjeta rodbini u Njemačkoj. Testovi na koronavirus pokazali su dva novozaražena slučaja i u Brodsko-posavskoj županiji.


U Hrvatskoj su u 24 sata zabilježena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


"Imamo 52 nova slučaja, u samoizolaciji je više od 4000 ljudi, a dvoje ih je na respiratorima", rekao je epidemiolog Krunoslav Capak. Napomenuo je kako se u Zagrebu povećao broj zaraženih i trenutno je 21 osoba novooboljela. Do sada se u Hrvatskoj oporavilo 2155 osoba, a preminulo 107. Capak je dodao da je nakon izrazito povoljne epidemiološke situacije, zbog nepridržavanja mjera i importiranih slučajeva, došlo do ponovnog podizanja broja oboljelih.


"Imali smo nekoliko dobrih tjedana. Onda smo s importiranim slučajevima i zbog nepridržavanja mjera došli do većeg broja slučaja. Onda je došlo Đakovo, također je sve počelo s importiranim slučajevima", ustvrdio je, poručivši da za sada nije potrebna promjena epidemiološke doktrine.
Vezano uz turiste, kojih je trenutno u Hrvatskoj više od 300 tisuća, zabilježen je slučaj zaraze kod srpskog državljanina koji je došao zaražen te je vraćen u Srbiju. Jedna je obitelj iz Makedonije također došla zaražena, ali repatrijacija nije bila moguća, kao ni u slučaju dvije državljanke Švedske. Uz to, zaraženo je i dvoje stranaca koji su poslovno bili na turniru u Zadru te su i dalje u Hrvatskoj.


Suzana Župan/Ema Nenadić
POPIS 14 ZEMALJA IZ KOJIH SE MOŽE U EU
Zemlje članice EU-a dogovorile su se u utorak da će postupno početi ukidati ograničenja za ulazak na svoj teritorij iz trećih zemalja koje imaju sličnu ili bolju epidemiološku situaciju glede koronavirusa i od srijede će moći ući državljani 14 zemalja. Pisanim postupkom u utorak su usvojene preporuke s popisom od 14 zemalja iz kojih će se od 1. srpnja moći ulaziti u EU-u. To su Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj. Moći će ulaziti i građani Kine, ali pod uvjetom da Peking ukine ograničenja za ulazak državljana EU-a. Osobe koje imaju prebivalište u Andori, Monaku, San Marinu i Vatikanu u ovom se slučaju tretiraju kao rezidenti Europske unije. Preporuke se trebaju provoditi u svim zemljama članicama EU-a, kao i onima koje su dio šengenskog prostora, a izvan su EU-a: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska. Popis će se revidirati i dopunjavati svaka dva tjedna sukladno razvoju epidemiološke situacije. Ograničenja za putovanja mogu biti potpuno ili djelomično ukinuta ili ponovno uvedena za zemlje s popisa sukladno promjenama epidemiološke situacije.
UVJETI DOLASKA
Ministar unutarnjih poslova i voditelj Stožera Davor Božinović rekao je da je Hrvatska donijela svoju odluku koja zamjenjuje odluku vezanu uz privremenu zabranu prelaska preko graničnih prijelaza. Izmijenjena je tako da se ne odnosi na državljane članica EU-a, države šengenskog prostora i pridruženih država te na državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem u EU-u. Osobama iz ove kategorije preporučuje se prethodna najava ulaska korištenjem aplikacije Enter Croatia kako bi se pratili njihovi kontakti u slučaju potrebe - naveo je Božinović. Iznimke se odnose na državljane trećih zemalja posebnih kategorija: zdravstveni djelatnici, zdravstveni istraživači, stručnjaci za skrb o starijima, osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranični radnici, prijevoznici, diplomati, policijski službenici, timovi civilne zaštite, međunarodno vojno osoblje, putnici u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih osobnih razloga.

Osobe koje nisu državljani EU-a i nemaju riješen dugotrajni boravak prije ulaska mogu provjeriti ispunjavaju li uvjete.
smanjenje
U OBŽ-u BILO SEDMERO NOVOOBOLJELIH
Najčitanije iz rubrike