Sport
BARANJSKI NOGOMETNI KLUB U USPONU

Uspjeh nije slučajan, sve je stvar plana i ulaganja
Objavljeno 1. srpnja, 2020.
Momčad iz Grabovca je u samo deset mjeseci preskočila dva ranga natjecanja

U godinu je dana Hrvatski nogometni klub Grabovac preskočio dva natjecateljska razreda. Točnije, u deset mjeseci jer je prošlo prvenstvo Hrvatski nogometni savez zbog pandemije odlučio završiti tijekom stanke i konačni plasman je proglašen na osnovi zatečenog stanja na tablici.


A poslije 17 odigranih kola u prvenstvu Prve osječko-baranjske lige HNK Grabovac bio je vodeći s 42 osvojena boda, odnosno šest više od najbližeg pratitelja Tomislava iz Livane te čak 12 od sljedećega iz Marijanaca. Do toga su skora štićenici trenera Zdenka Sambola i njegova suradnika Milana Krajnovića došli zahvaljujući trinaestorim pobjedama i trima remijima te doživjevši samo jedan poraz. Pri tomu primivši uvjerljivo najmanje pogodaka u konkurenciji (16) i zabivši solidna 42.

Rad i uvjeti

Iako nisu odrađene sve etape, a s obzirom na ambicije ostalog društva, ne treba sumnjati da bi Baranjci iz Grabovca i nakon predviđenih 30 kola prvi prošli ciljem te se pridružili regionalnom tercetu u četvrtoligaškom društvu, odnosno u MŽNL-u "Osijek-Vinkovci". Značajan i meteorski iskorak kluba koji je dugo participirao u baranjskom ligaškom okruženju nije slučajan, naprotiv, sve je planski smišljano i slagano.


- Sezonu prije uvjerljivo smo prodefilirali županijskim drugoligaškim prvenstvom u skupini "Beli Manastir" znajući da za ozbiljno participiranje u višem razredu moramo pojačati igrački kadar. Prošloga je ljeta stoga bilo prilično prometno u svlačionici i na terenu nakon čega je ostalo deset nogometaša s predznakom pojačanja. Uz ono što smo zadržali znali smo da ponovno vrijedimo za vrh tablice, ali i da ćemo do toga doći napornim radom. Nije ga nedostajalo pri čemu nam je velika pomoć bila u stvorenim uvjetima na tamošnjem centru koji su nam omogućavali noćne aktivnosti, kao potom i utakmice za bodove pod reflektorima. U tom kontekstu treba spomenuti i novi pomoćni travnjak te elektronski semafor koji su posve nadopunili postojeće infrastrukturne sadržaje koji zadovoljavaju potrebe četvrtoligaškog natjecanja, ali izvjesno i drugoligaškoga - u dahu je ispričao šef grabovačke struke koji je, prije nepune dvije godine, ciljano bio dovoden kao onaj koji bi trebao provesti ambiciozni klupski projekt. On, nedvojbeno, nije dovršen, odnosno nastavlja uzlaznom putanjom, o čemu je taj osječki trener u nastavku govorio:
Postavljeni temelji


- Kada su u HNS-u proljetos zaključili prvenstvo, odmah smo krenuli u osmišljavanje sljedećega. Prošloljetni pojačani igrački kadar dodatno ćemo osnažiti, a što ne bi trebao biti problem jer je Grabovac postao prilično poželjna sredina u koju bi mnogi rado došli. Selekcija će, međutim, biti brižno provedena jer želimo zadržati krivulju uspona i pokušati se ponovo upustiti u borbu za prvo mjesto. Držimo da kapacitete imamo i u međuvremenu ćemo ih proširiti, pri čemu iza sebe imamo, praktički, već dvije sezone iskustva. Znamo da će trebati i te kako zasukati rukave kao i prošloga ljeta nakon kojeg ulazak u prvenstvo nije bio pravi, ali kako smo slagali mozaik te homogenizirali momčad, isprofiliravši udarnu, tada su rezultati bivali sve bolji kako su se utakmice nizale. Tako smo zaključnih sedam jesenskih riješili u svoju korist, pri čemu smo u šest navrata sačuvali mrežu netaknutu, što zorno svjedoči o odgovornosti i disciplini u igri, čemu treba dodati da smo bili i klub s najmanje žutih kartona. Posljedica je to rada i okupljene kvalitete jer je od 23 raspoloživa nogometaša čak 17 bilo među onima na koje se uvijek možemo osloniti i koji rijetko podbace. Na njima će se bazirati i buduća ostvarenja koja, uz pretpostavljena pojačanja, trebaju biti na tragu dosadašnjih. Za što motiva i snage, ali i znanja te sposobnosti u Grabovcu ne nedostaje na svim klupskim razinama - zadovoljno je i optimistički zaključio trener Sambol, kojemu će, čini se, biti namijenjena misija proboja u trećeligaško društvo. Ne nužno u sljedećem natjecateljskom ciklusu, ali u bližoj budućnosti zasigurno da.


Dražen Lekšan
Završila stanka, danas kreću pripreme
Za nogometaše Grabovca danas (srijeda) završava višemjesečna stanka jer su im trener Zdenko Sambol i njegov suradnik Milan Krajnović odredili prozivku i početak priprema za sljedeće prvenstvo. Sada u višem rangu natjecanja, u okviru MŽNL-a "Osijek-Vinkovci", u koji Grabovčani ulaze puni ambicija za dobar plasman. Sambol je današnje okupljanje dogovorio u klupskim prostorijama ŠRC-a "Grabovac" u 19.30, a nakon pozdrava momčad će odraditi prvi trening koji će ujedno biti i uvod za naporne ljetne pripreme.
U Grabovcu se ulagalo u momčad, ali i u infrastrukturu tamošnjeg igrališta
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike