Novosti
ODJECI SUČELJAVANJA PREMIJERSKIH KANDIDATA

Leinert: Plenković briljirao, Bernardić pod pritiskom
Objavljeno 1. srpnja, 2020.
Čelnik SDP-a trudio se pokazati poznavanje materije, a premijer ju ima u malom prstu

U RTL Duelu predsjednici HDZ-a i SDP-a, Andrej Plenković i Davor Bernardić, prvi su put u aktualnoj predizbornoj kampanji sučelili svoje stavove pred televizijskim kamerama kao premijerski kandidati. Analizirajući taj sraz, komunikologinja Smiljana Leinert Novosel ocjenjuje kako se potvrdilo ono što smo znali i prije, a to je da javni nastupi Davoru Bernardiću nisu jača strana te da u njima apsolutno briljira Andrej Plenković.


"To se i pokazalo, pri čemu se mora priznati da, što se javnosti tiče, onaj tko je objektivno slabiji ne mora nužno doživjeti odbijanje i kritike onih koji su to promatrali. Dakle, može ispasti više ili manje simpatičan u odnosu prema nekome tko zna sve. Komunikacijski se Bernardić trudio da svlada onaj element koji je za lidera bitan, a to je da poznaje materiju, ali još uvijek ima puno prostora za napredovanje, dok je s druge strane bio netko tko sve drži u malom prstu, tko ima savršenu memoriju, tko se zapravo poigrava sadržajem stavljenim na dnevni red. Neke je stvari Bernardić zaboravio poentirati, koje je mogao Plenkoviću jače zamjeriti, a neke je stvari Plenković iskoristio, kao Istanbulsku konvenciju. Neverbalno je Bernardić bio pod pritiskom i nervozan, umjesto da si ilustracijama pomaže u prezentaciji, on si je njima odmagao jer je imao kaos ispred sebe, a publika nije vidjela ništa. Tako da je smisao te prezentacije bio promašen. Bolje bi bilo da je u tri rečenice rekao bitno o svakoj temi", ocjenjuje Leinert Novosel.


Prema njezinim riječima, za razliku od njega, Plenković je sve znao napamet, znao je parirati i snalazi se u tome jer je to nešto što on radi na dnevnoj bazi. Tako da je, smatra komunikologinja, jedina primjedba Andreju Plenkoviću, kojega vidi kao "apsolutno dominantnog, kao profesora u odnosu prema studentu", zapravo problem da ne bude presavršen i predominantan. Jer to na kraju ljudi previše ne vole, zaključuje. Naime, gledatelji se tu ne vide, teško se identificiraju i lakše im je to učiniti s nekim tko je manje nepogrešiv.
"Tako da je njegova osnovna ideja uvijek - relaksiraj se, omekšaj i budi što jednostavniji, blizak ljudima. Naravno, Davor Bernardić bi morao jako puno raditi i na znanju i na sadržajnoj komponenti. Kao i, jednostavno, na onoj izvedbenoj, koja je nešto bolja negoli u posljednja dva mjeseca, ali još uvijek ima puno prostora za napredak", zaključuje Smiljana Leinert Novosel. Prema njezinim riječima, naravno, sve ovisi o tome tko gleda i procjenjuje. "Za one koji vole jače, dominantne vođe tima bez rasprave je Plenković vrh. Oni koji vole one koji su jednostavniji, skloniji timskom radu, koji ne iskaču previše, njima je ideal vjerojatno netko tipa Bernardić. Prema tome, jako puno je i u oku promatrača", zaključuje naša sugovornica.


Igor Bošnjak
LIDERSKE CRTE
"Čovjek nije racionalno, nego jako emocionalno biće i ako vam je netko simpatičan, vi ćete mu i gafove progutati. I nećete ih vidjeti, niti ih smatrati bitnima. Za to je bitan odnos, a on se gradi komunikacijom. Istina, politološko istraživanje lani u Hrvatskoj pokazalo je da bi od 50 do 60 posto ispitanika voljelo nekoga tko ima prave liderske crte, neću reći da je autokrat, ali da ima ozbiljnost u vođenju. Da biste nekome rekli kako nešto ne zna, morate znati više od njega, a birači su po tome sličniji Bernardiću, jer masu tih detalja ne znaju - znaju žive li bolje, je li im lakše i imaju li perspektivu ili nemaju. No Plenković vlada i detaljima, u tome je Bernardićev problem. Plenković je u toj temi unutra, on to radi iz dana u dan i nije ni čudo da je tu dominantan", kaže Leinert Novosel.