Regija
OHRABRUJUĆI PODACI U GOSPODARSTVU ISTOKA SLAVONIJE

Najistočnija županija prednjači u porastu broja trgovačkih društava
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
VINKOVCI - Prema analizi Državnog zavoda za statistiku najviše je poslovnih subjekata krajem ožujka imala Splitsko-dalmatinska županija, koja broji i najviše obrta i slobodnih zanimanja te trgovačkih društava. Najveći porast poslovnih subjekata na godišnjoj razini imala je Zadarska županija, trgovačkih društava Vukovarsko-srijemska županija, a obrta i slobodnih zanimanja Osječko-baranjska županija. Ovo su podaci prije koronakrize, pa je broj obrta u travnju dosta smanjen, a negativni efekti koronakrize bit će poznati tek kada budu analizirani podaci za prvih šest mjeseci. Ipak, nakon što je u travnju porasla nezaposlenost, u svibnju su već vidljivi mali pomaci u padu broja nezaposlenih u 15 županija.

Rastao je broj poslovnih subjekata na godišnjoj razini i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, za 5,98 posto, a trgovačkih društava za 9,4 posto. Na dan 31. ožujka prošle godine bilo je registrirano 5699 poslovnih subjekata, a 31. ožujka ove godine bilo ih je 6040 registriranih. Mjerama otkupa proizvoda Županija je pomogla obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima uočavajući njihovu važnost za gospodarstvo istoka Slavonije.

Prema ažuriranim FINA-inim podacima iz 2018. gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije ostvarilo je ukupne prihode od 20,7 milijardi kuna, što je povećanje od 13,4 posto u odnosu na godinu ranije kada su tvrtke ostvarile 18,2 milijarde kuna ukupnog prihoda. Povećao se i broj poduzetnika za 16,4 posto, s 1808 na 2104, a povećao se i broj zaposlenih u tvrtkama s 18.819 na 19.699, što je povećanje od gotovo osam posto. Pozitivno je da je u 2018. porasla i prosječna mjesečna netoplaća u tvrtkama za 9,13 posto i sada iznosi 4386,00 kuna, ali je i dalje ispod državnog prosjeka.

U najistočnijoj županiji podsjećaju kako unazad nekoliko godina poklanjaju veliku pozornost izgradnji kvalitetne mreže poduzetničkih potpornih institucija. Ovdje je županijska razvojna agencija, koja je kroz ulogu regionalnog koordinatora, jedna od najznačajnijih razvojnih institucija u ovoj županiji. Na području najistočnije županije djeluje i pet lokalnih razvojnih agencija te tri lokalne akcijske grupe, tehnološki park i poduzetnički inkubatori čiji su kadrovi dovoljno stručni i educirani da pomognu poduzetnicima, potencijalnim investitorima i jedinicama lokalne samouprave u realizaciji investicija, projekata i privlačenju sredstava iz EU fondova.

Kako bi potaknula investicije Županija provodi programe kreditnih linija kojima poduzetnicima subvencionira kamate na realizirane kredite, a također tu su i poticajne mjere za ulaganja na područje Vukovarsko-srijemske županije regulirane s nekoliko zakona koji idu na ruke poduzetnicima i potencijalnim investitorima. Poput Zakona o porezu na dobit kojim porezni obveznici koji obavljaju djelatnost na području Grada Vukovara s više od pet zaposlenika, ne plaćaju porez na dobit. Također, poslodavcima u Vukovaru refundiraju se doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje u 50-postotnom iznosu po podnesenom zahtjevu.

Županija je donijela Program za poticanje razvoja poduzetništva za razdoblje od 2019. do 2022., u okviru kojeg dodjeljuje nepovratne potpore mikro i malim gospodarskim subjektima s područja županije za razvoj i unaprjeđenje poslovanja, za razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda, savjetovanje i obrazovne aktivnosti, za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama i sajmovima te za razvoj klastera. M. Flego
20,7

milijardi kuna prihoda ostvarilo je gospodarstvo VSŽ-a u 2018.
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike